Top 10 bespaartips om snel energie én geld te besparen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Is het budget beperkt en staat er voorlopig geen grote verbouwing op de planning, maar wil je tóch energie besparen? Dat kan: er zijn een aantal snelle, kleine maatregelen die je wooncomfort direct verhogen én de energiekosten omlaag brengen. Zo kun je jouw woning zonder al teveel budget al meteen een stukje duurzamer maken. Ben je er klaar voor? We zetten de meest makkelijke maatregelen om energie te besparen voor je op een rijtje!

In het kort:

  1. 10 Tips om te besparen: Tochtstrips, een radiatorventilator of een duurzame douchekop. Er zijn genoeg makkelijke manieren om snel energie te besparen en duurzaam te wonen. We hebben onze top 10 én de besparing die je hiermee kunt behalen voor je op een rijtje gezet.
  2. Besparen zonder investering: Even geen budget, maar wil je toch energie besparen en wooncomfort vergroten? Deze handige, praktische bespaartips kun je direct toepassen zonder hier ook maar een cent extra aan kwijt te zijn!

Snel energie besparen: 10 goedkope bespaartips

We zullen er geen doekjes om winden: hier onze top 10 kleine maatregelen om makkelijk én snel energie te besparen! Tip: kijk even of ook jouw gemeente mogelijk subsidies of gratis oplossingen biedt voor dit soort handige energie bespaartips!

  1. Tochtstrips ramen en voordeur
  2. De radiatorventilator
  3. Een waterbesparende douchekop
  4. Slimme LED-verlichting
  5. Radiatorfolie voor buitenmuren
  6. Isolerende rolgordijnen
  7. Deurdrangers installeren
  8. Slimme stekkers
  9. De slimme thermostaat
  10. De slimme woning

 

1. Tochtstrips ramen en voordeur

Wist je dat er gemiddeld zo’n 20% warmte verloren gaat door je ramen en deuren? Als je het budget hebt kun je de ramen een upgrade geven, maar wat als je een snelle oplossing wilt? Dan ga je voor tochtstrips! Je hebt zelfklevende tochtstrips binnen een kwartiertje geïnstalleerd, en ook de tochtstrips die je zelf moet monteren nemen niet meer dan een half uurtje werk in beslag. In deze kluswijzer word je precies uitgelegd hoe je ermee aan de slag gaat, en welke materialen je nodig hebt!

Besparing: zo’n 60 euro per jaar.

2. De radiatorventilator

Je woning sneller verwarmen staat voor een lagere energierekening én zorgt ervoor dat de cv-ketel een graadje lager kan. Sneller verwarmen kun je o.a. Doen met behulp van de radiatorventilator. Zorg er allereerst voor dat je radiatoren vrij staan (geen bank ervoor of plank erop bijvoorbeeld). Plaats hier vervolgens een radiatorventilator op die de warmte snel door de woning verspreidt.

Extra tip: zo’n ventilator werkt ook erg goed bij de open haard! Lekker fijn tijdens de wintermaanden.

Besparing: zo’n 22% op de stookkosten.

3. Een waterbesparende douchekop

Wist je dat 9 minuten douchen je gemiddeld zo’n 65 liter water kost? Dat mag wel wat minder. Een handige en praktische manier om water te besparen is door korter te douchen; maar soms is het gewoon heerlijk om lekker lang onder een stromende douche te staan. In dit geval kan een waterbesparende douchekop een mooie oplossing zijn. De waterbesparende douchekop laat per minuut minder water door waardoor er ook tijdens een lange douche nog steeds minder water verbruikt wordt.

Besparing: zo’n 40% minder waterverbruik afhankelijk van het type douchekop

4. Slimme LED-verlichting

LED-lampen zijn al een tijdje één van de meest energiezuinige vormen van verlichting op de markt. Wist je dat een LED-lamp minder snel warm wordt, een langere levensduur heeft, beter is voor het milieu én minder energie verbruikt? Mocht je nog oude lampen in de woning hebben, dan kan het overstappen op LED-verlichting een mooie besparing opleveren. Naast het feit dat ze zuiniger en duurzamer zijn hebben ze dezelfde functies als de standaard spaarlamp. Dimmen en aansluiten op slimme systemen is geen probleem, en vaak zelfs makkelijker dan voorheen! Sluit al je LED-verlichting op één netwerk aan om de verlichting in huis helemaal naar eigen hand te zetten en wat extra energiekosten te besparen.

 

Besparing: zo’n 50% op de verlichtingskosten vergeleken een spaarlamp

5. Radiatorfolie voor buitenmuren

Het is fijn en zelfs belangrijk dat radiatoren aan de buitenmuur onder het raam geplaatst worden. Zo wordt alle koude lucht van buiten direct opgewarmd en blijft je woning makkelijker op temperatuur. Het nadeel is daarentegen wel dat er ook wat warme lucht verloren gaat in die koude buitenmuur. Om dit op te lossen kun je radiatorfolie gebruiken. Je plakt dit folie achter de radiatoren tegen de koude buitenmuur, en zo wordt de afgegeven warmte beter binnen gehouden. Je kunt het folie makkelijk bevestigen en hoeft de radiatoren niet van de muur te halen.

Besparing: minimaal 30 euro per jaar.

6. Isolerende rolgordijnen

Heb je tochtstrips geplakt, maar voel je de koude lucht nog steeds naar binnen trekken? Dan kan een isolerend rolgordijn een mooie oplossing bieden. Isolerende rolgordijnen zijn iets duurder dan normale rolgordijnen, maar zorgen er dan ook wel voor dat de koude lucht buiten blijft. Het isolerend rolgordijn creëert een extra spouw net zoals dubbel glas of trippel glas dit doet. Dankzij deze spouw blijft de warme lucht makkelijker binnen en de koude lucht buiten. Probeer het maar eens, je zult verbaasd staan van het verschil!

Besparing: zo’n 6% op de stookkosten per jaar.

7. Deurdrangers installeren

Je ziet deurdrangers vaak in kantoren en bedrijven, maar ze zijn ook in huis ontzettend handig. Ze zorgen er natuurlijk voor dat open deuren automatisch gesloten worden. Hierdoor blijft warmte makkelijker in een ruimte en hoeft de verwarming minder hard te werken om de woning warm te houden! Ook handig: met deurdrangers zul je nooit meer last hebben van luid dichtslaande deuren. De installatie kost je niet meer dan een half uurtje!

Besparing: zo’n 10% op de stookkosten per jaar.

8. Slimme stekkers

Ooit van slimme stekkers gehoord? Alexa, Philips, Tapo – er zijn maar merken genoeg die deze handige apparaatjes aanbieden. Het mooie aan de slimme stopcontacten is dat je hiermee bijna ieder apparaat in je woning kunt automatiseren: van koffiezetapparaat tot verlichting. Je steekt je slimme stekker in het stopcontact, plugt het gewenste apparaat in en stelt het schema in op de app. Slimme stekkers kunnen apparaten automatisch aan- en uit laten gaan, maar ook vakantiegebruik instellen of je op afstand apparaten aan, en uit laten zetten.

Besparing: zo’n 100 euro per jaar.

9. De slimme thermostaat

De slimme thermostaat is inmiddels een begrip in Nederland en niet gek: dit handige apparaatje zorgt ervoor dat je de woning op het juiste moment op de juiste temperatuur kunt verwarmen. Heb je nog geen slimme thermostaat? Dan is deze de aanschaf zeker waard! 

Besparing: zo’n 18% op gas en verwarming per jaar.

10. De slimme woning

Grote kans dat je wel eens van de Google Home en Amazon Alexa hebt gehoord; en er zijn nog best wat meer merken. Dit soort slimme apparaten geven je de mogelijkheid om alle elektrische apparatuur in je woning op één netwerk aan te sluiten en vanaf één punt te bedienen. De slimme stekkers en thermostaat bijvoorbeeld, gecombineerd met je slimme verlichting, je deurbel en je alarmsysteem. Alle energiebesparende tools in één overzicht en extra makkelijk te bedienen.

We leggen in dit artikel alle ins- en outs van de slimme woning aan je voor, geven je alle mogelijkheden én de bijbehorende prijskaartjes.

Besparing: zo’n 18% op gas en verwarming per jaar.

Op zoek naar installatietips of inspiratie voor een hoger budget? We vertellen je hier alles wat je wilt weten over zonnepanelen, dakisolatie, muurisolatie en regenwaterhergebruik. Via de overheid kun je een handige kluswijzer vinden die je met dit soort klussen op weg helpt!  

Extra bespaartips

Wil je geld en energie besparen zónder hier extra geld voor uit te hoeven geven? Dan kunnen deze bespaartips je ongetwijfeld helpen!

 

  • Korter douchen
    We douchen gemiddeld zo’n 9 minuten. Als we dit terug kunnen dringen naar slechts 5 minuten onder de douche dan bespaart dit zo’n 90 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden!

  • Zet de verwarming uit
    Warm niet je hele woning op, maar enkel de ruimten die gebruikt worden. Zet de verwarming in ongebruikte ruimten uit, en bespaar zo’n 310 m3 gas per jaar!

  • Zet de thermostaat wat lager
    Zo’n 19 graden is vaak meer dan genoeg om de woning aangenaam te maken. Zeker wanneer je radiator folie en een radiatorventilator gebruikt is de woning sneller lekker warm. Een graadje lager bespaart je flink wat.

  • Ook de cv-ketel mag wat lager
    Wist je dat de meeste cv-ketels gemiddeld op 90 graden afgesteld staan? Vaak is 60 graden al meer dan genoeg!

  • Voorkom sluimergebruik
    Veel apparaten gebruiken op stand-by modus toch nog energie. Zet dit soort apparaten (denk hierbij aan je televisie en computer bijvoorbeeld) volledig uit door bijvoorbeeld een slimme stekker te gebruiken en onnodig energieverbruik te voorkomen.

  • Breng een brievenbusborstel aan
    Een brievenbusborstel voorkomt tocht uit de brievenbus! Combineer je deze met tochtstrips voor deuren en ramen, dan scheelt je dit minimaal een tientje per jaar op de kosten!

  • Zet vaatwasser en wasmachine op eco-stand
    Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen als ze vol zijn, en gebruik ze vervolgens op de eco-stand. Dit scheelt je gegarandeerd een aantal tientjes per jaar.

 

Waar ga jij mee aan de slag? Ben je geïnspireerd en wil je toch een echte verduurzamingsslag gaan maken? Kijk dan snel naar het stappenplan en weet direct waar je moet beginnen en hoeveel budget je hiervoor nodig hebt!

Group 4@3x

Ga je verbouwen? Check dan deze App!

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"