Jaren 20 woning verduurzamen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je hebt een mooie, karakteristieke jaren 20 woning en wilt verduurzamen. Hoe mooi die woning ook is, de kosten zijn te hoog en de voeten te koud! Niet gek ook, voor de jaren 30 werden er nog geen eisen gesteld aan energiezuinigheid. Hoe kun je een jaren 20 woning dan het beste verduurzamen? Check het gratis stappenplan!

Kenmerken van de jaren 20 woning

Een jaren 20 woning is natuurlijk te herkennen aan het karakter en de geweldige uitstraling. Bouwtechnisch zijn er daarentegen nog wat verbeterpunten voor de woning die voor de jaren 30 is gebouwd. In deze bouwperiode zijn de belangrijkste bouwkundige kenmerken:

 

 • De dragende wanden zijn vaak van kalkzandsteen of baksteen.
 • Er werd in de jaren 20 nog met stalen constructies van vloeren en gevels gewerkt. De koudebruggen en vergen moeten dus regelmatig onderhouden worden om roest te voorkomen.
 • In sommige gevallen zijn er loden drinkwaterleidingen (de bekende grijze leidingen) gebruikt. Bij loden leidingen bestaat de kans dat kleine metaaldeeltjes loslaten en in het drinkwater komen.
 • De gemetselde buitengevel heeft geen spouw, en is dus slecht geïsoleerd en erg gevoelig voor vochtdoorslag.
 • De fundering is vaak op houten panelen. Mocht het waterpeil veranderen, dan loop je het risico op houtrot.
 • De vloeren zijn vaak van hout en niet geïsoleerd.
 • De binnenwanden zijn vaak van schuimbeton gemaakt en staan direct op de houten vloer.

 

De jaren 20 woning is dus ontzettend mooi, maar vraagt door de verouderde bouwmaterialen en bouwwijzen ook om een flinke upgrade. Wil je jouw jaren 20 woning verduurzamen, dan begin je bij de eerste stap: isoleren.

Stap 1: isoleren

Isoleren is de meest belangrijke eerste stap wanneer je jouw woning wilt verduurzamen. Zowel de vloeren, muren en ramen als het dak kunnen geïsoleerd worden. Hoe meer je jouw woning isoleert, hoe makkelijker warmte binnen, of juist buiten blijft.

 • Vloerisolatie

Laten we beginnen met de meest makkelijke vorm van isoleren: de vloerisolatie (lees er hier alles over). Het installeren van vloerisolatie kan mooi meegenomen worden wanneer je een nieuwe vloer legt. Mocht je een kruipruimte hebben dan kun je de vloer vanaf de onderkant isoleren. Zo niet, leg dan een extra laag isolerend materiaal onder de vloerbedekking aan.

Kosten: minder dan 5.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 20 euro extra maandlasten

 • Muurisolatie

Een andere belangrijke vorm van isolatie is muurisolatie (lees er hier alles over). Je kunt de muren vanaf de binnenkant isoleren, maar verliest hierdoor wel wat ruimte. Wanneer je de buitenmuren isoleert verlies je geen ruimte én voorkom je mogelijk vochtdoorslag. Muurisolatie is een flinke investering, maar komt ook met veel subsidies én levert je ontzettend veel op.

Let op: heb je een beschermd pand / stadsgezicht? Dan is de gevel van je woning beschermd. Verduurzamen van een beschermd pand kan zolang de uitstraling van het geheel intact blijft. Dit betekent dat de materialen en kleuren als origineel moeten blijven. De exacte regels kun je hier terugvinden.

Kosten: gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 tot 1.200 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 45 tot 81 euro extra maandlasten

 • Dakisolatie

De kans bestaat dat jouw jaren 20 woning sowieso wat dakwerken op de planning heeft staan. Zo ja: dan kun je de isolatie hier natuurlijk meteen in meenemen! Net als de muren kun je ook het dak van de binnenkant of buitenkant laten isoleren. Het grootste verschil zit ‘m in de kosten en mogelijkheden. Isolatie van de buitenkant kan bijvoorbeeld ook met natuurlijke materialen zoals een sedumdak, maar kan mogelijk meer kosten. Daksiolatie is hoe dan ook ontzettend belangrijk. Warme lucht trekt natuurlijk naar boven toe, en wanneer je dak niet geïsoleerd is, ben je de warmte in je woning zo kwijt! Je leest hier alles over de mogelijkheden, werkwijze en de subsidies.

Kosten: rond de 8.500 euro (excl. subsidies), , gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: gemiddeld 1.350 per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 38.50 extra maandlasten

 • Raamisolatie

Heeft jouw jaren 20 woning nog oud enkelglas? Dan verlies je hier ongetwijfeld veel warmte door. Laat het dan ook zo snel mogelijk vervangen door HR++ glas. Hoe beter geïsoleerd je glas is, hoe meer je jaarlijks op de energiekosten bespaart! Heeft jouw woning dubbel glas, dan zou je deze isolatie stap nog even kunnen laten liggen, óf je dubbel glas van speciaal HR++ folie laten voorzien. Lees hier alles over de mogelijkheden van raamisolatie. 

Kosten: rond de 21.700 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 100 euro extra maandlasten

Stap 2: ventileren

Ventilatie werd in de jaren 20 (en de jaren die hierop volgde) op de ‘natuurlijke wijze’ gedaan. Ramen en deuren open, en frisse lucht door de tent! Nu is dit ook vandaag de dag nog een veelgebruikte manier om de woning van frisse lucht te voorzien, maar wellicht niet de meest handige. Wanneer je ramen en deuren opent, komt de koude winterlucht of de warme zomerlucht natuurlijk ook je woning in. En dat betekent dat zowel de verwarming als de airco overuren moeten draaien om je woning op de gewenste temperatuur te houden. De oplossing? Een ventilatiebox die de lucht in de hele woning ververst. Zo makkelijk is het!Ventilatie werd in de jaren 20 (en de jaren die hierop volgde) op de ‘natuurlijke wijze’ gedaan. Ramen en deuren open, en frisse lucht door de tent! Nu is dit ook vandaag de dag nog een veelgebruikte manier om de woning van frisse lucht te voorzien, maar wellicht niet de meest handige. Wanneer je ramen en deuren opent, komt de koude winterlucht of de warme zomerlucht natuurlijk ook je woning in. En dat betekent dat zowel de verwarming als de airco overuren moeten draaien om je woning op de gewenste temperatuur te houden. De oplossing? Een ventilatiebox die de lucht in de hele woning ververst. Zo makkelijk is het!

Kosten: 1.700 euro per unit / woonruimte
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 37.50 euro extra maandlasten

Stap 3: verwarmen

Je hebt de isolatie en ventilatie van je jaren 20 woning geupgrade. Super! Je woning is nu ongetwijfeld al een stuk duurzamer in energieverbruik en de maandlasten zullen al flink gedaald zijn. Nu is het tijd voor de volgende stap: duurzame verwarming.

 • Laag temperatuur verwarming

De eerste vorm van duurzame verwarming is laag temperatuur verwarming. Check eerst waar je de laag temperatuur verwarming toe wilt passen. Op de begane grond is het vaak wel erg fijn, maar op slaapkamers zijn de electrische radiatoren vaak prima. Het grootste voordeel van laag temperatuur verwarming is namelijk dat jouw woning continu op temperatuur is. Wordt het iets kouder in de woning, dan slaat de verwarming automatisch aan om de woning weer naar de gewenste temperatuur te brengen.

Hoe laag temperatuur verwarming precies werkt en waarom het ideaal is voor vloerverwarming, lees je hier.

Kosten: zo’n 2.500 euro per 100 m2
Besparing: gemiddeld 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 11.25 euro extra maandlasten

 • Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel om de woning te verwarmen. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om het water van je verwarmingssysteem op te warmen. Is het buiten te koud, dan springt de cv-ketel bij! 

Kosten: tussen 5000 euro en 7000 euro (met nieuwe cv)
Besparing: zo’n 550 tot 1.100 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 31.36 euro extra maandlasten

 • Warmtepomp

Naast de hybride warmtepomp is er ook de gewone warmtepomp: deze haalt warmte uit de lucht of de bodem (aardwarmte). De warmtepomp werkt hetzelfde als het hybride systeem, maar dan volledig elektrisch!

Kosten: tussen de 8.000 en 22.500 euro
Besparing: 30 tot 60% op je gasverbruik
Meefinancieren in hypotheek: 44,80 euro extra maandlasten op basis van 10.000 euro investering

 • Elektrisch verwarmen

Wil je meteen 100% van het aardags af? Dan kun je elektrisch verwarmen. Dit betekent dat je aan de slag gaat met een elektrische boiler, doorstroomverwarmers of cv-ketel, en elektrische radiatoren of infrarood panelen. Je leest alles over elektrisch en duurzaam verwarmen in dit artikel. 

Kosten: rond de 3.000 euro
Besparing: 100% op je gasverbruik

Kickstart

Start snel je verduurzaming van je jaren 20 woning. Maak een account aan en plak de kant-en-klare checklists in je planning met de juiste start of einddatum! Zo heb je alles op één plek geregeld. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Stap 4: energie opwekken

De laatste stap levert je misschien wel de meeste besparing op: zelf je energie opwekken. Dit is zeker fijn wanneer je besluit volledig elektrisch te verwarmen of met een warmtepomp aan de slag te gaan. Alle energie die je zelf opwekt, kun je direct verbruiken, of terugleveren aan het energienetwerk. Dit brengt je energierekening in zulke mate omlaag, dat je alleen in de winter mogelijk wat kosten hebt.

De meest bekende en geliefde manier om energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen. Je leest hier alles over de verschillende soorten zonnepanelen, de kosten, de subsidies en handige tips.

Kosten: rond de 5.400 euro
Besparing: 500 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 24.19 extra maandlasten

Je jaren 20 woning verduurzamen: stappenplan

Ben jij klaar om direct aan de slag te gaan en je jaren 20 woning stap voor stap te verduurzamen? Ga nu naar de VerbouwApp en zie direct wat iedere maatregel je kost, waar je subsidies aan kunt vragen én ontvang direct offertes voor jouw klus van gecertificeerde vakmensen!

Vakman regelen

Een vakman vind je snel in jouw account. Hoe? Bekijk de taken in de checklist of voer een taak in en klik op het het Zoofy-icoon. Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp
Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"