Jaren 30 tot 40 woning verduurzamen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

 

Woningen gebouwd in de jaren 30 tot jaren 40 bieden volop uitstraling en karakter. Het enige nadeel is dat hier vaak een energielabel F of G aan geplakt zit. Maar voor de fervente klusser is dit natuurlijk een uitdaging! Welke stappen moet jij nemen om je karakteristieke jaren 30 tot jaren 40 woning te verduurzamen? Check het gratis stappenplan voor alle woningen die zijn gebouwd tussen 1930 en 1945!

Kenmerken van de jaren 30 tot jaren 40 woning

Tussen 1930 en 1945 werd er nog niet veel aandacht besteedt aan zaken als kierdichting, centrale verwarming en duurzame materialen. Dit betekent dat je nog flink aan het klussen kunt in die karakteristieke woning! In deze bouwperiode zijn de belangrijkste bouwkundige kenmerken:

  • Na 1930 werden er spouwmuren toegepast, de kans is dus groot dat jouw woning een spouwmuur heeft. Deze is waarschijnlijk nog niet geïsoleerd. 
  • Veel woningen zijn voorzien van centrale verwarming, maar lang niet allemaal.
  • De vloeren zijn vaak van hout en niet geïsoleerd.
  • Het dak is (nog) niet geïsoleerd. 
  • Er werden in deze bouwperiode nog geen ventilatiesystemen gebruikt, deze zijn dus mogelijk niet aanwezig.
  • Woningen uit deze bouwperiode hebben vaak dubbel glas, maar je komt ook nog veel woningen met enkelglas tegen.
  • Het energielabel van deze woningen is vaan F of G.

Woningen uit deze bouwperiode zitten vol karakter, maar vragen door de verouderde bouwwijzen ook om een duurzaamheidsupgrade. Klaar om jouw jaren 30 tot jaren 40 woning te verduurzamen? Je avontuur begint bij de isolatie!

Stap 1: isoleren

Isoleren is altijd en overal de eerste stap wanneer je jouw woning wilt verduurzamen. Een goed geïsoleerde woning laat minder warmte wegglippen en blijft tijdens de zomer lekker koel. Kijk per onderdeel of er al verduurzamingsstappen genomen zijn op het gebied van isolatie. Zo niet: dan weet je waar je kunt beginnen!

  • Staat er een nieuwe vloer op de planning? Dan kun je meteen de vloerisolatie onder handen nemen. Je leest hier precies welke mogelijkheden er zijn en welk prijskaartje eraan hangt. Heb je net nieuwe vloeren en vind je warme voeten minder belangrijk dan een warm huis? Dan kun je deze stap laten liggen en flinke stappen maken met muurisolatie.

Kosten: minder dan 5.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 20 euro extra maandlasten

  • Muurisolatie

Muurisolatie kan je een besparing van meer dan duizend euro per jaar opleveren. Niet gek ook: er gaat veel warmte verloren door koude muren en niet geïsoleerde spouwmuren. Er zijn verschillende manieren om je muurisolatie een upgrade te geven. Je kunt de spouwmuur isoleren, of de muren aan de binnenkant of buitenkant isoleren. Iedere vorm komt natuurlijk met zijn eigen voor- en nadelen én prijskaartje.

Kosten: gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 tot 1.200 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 45 tot 81 euro extra maandlasten

  • Dakisolatie

Warmte stijgt naar boven, en dat betekent dat er zonder dakisolatie veel warmte verloren gaat. Dakisolatie levert je dan ook gegarandeerd meer dan duizend euro per jaar aan besparing op: en dat tikt aan natuurlijk! Je kunt het dak traditioneel laten isoleren (je leest er hier alles over), maar natuurlijke materialen zoals een sedumdak zijn natuurlijk ook een erg moderne optie.

Kosten: rond de 8.500 euro (excl. subsidies), , gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: gemiddeld 1.350 per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 38.50 extra maandlasten

  • Raamisolatie

In de bouwperiode van 1930 tot 1945 werd er al regelmatig dubbelglas geplaatst. In principe zou dit voldoende zijn om redelijk te isoleren. Je kunt deze stap overslaan en je dubbelglas wellicht op een later moment laten vervangen door HR++ glas. Heb je daarentegen enkelglas, dan is het belangrijk om deze stap mee te nemen en de warmte ín je woning te houden! Lees hier alles over de soorten raamisolatie en de prijskaartjes die hieraan hangen.

Tip uit de VerbouwApp: wist je dat je dubbel glas ook van speciaal HR++ folie kan laten voorzien? Zo upgrade je het voor een laag budget naar de isolatiewaarde van triple glas! 

Kosten: rond de 21.700 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 100 euro extra maandlasten

Stap 2: ventileren

Net als veel oudere woningen werd er in de bouwperiode tussen 1930 en 1945 nog niet aan mechanische ventilatie gedaan. De kans is dus groot dat jij jouw woning op de ‘natuurlijke wijze’ ventileert: ramen en deuren open dus. In principe een prima manier om de woning van frisse lucht te voorzien, maar in de winter is dit natuurlijk minder aangenaam! Een ventilatiebox kan de lucht in de hele woning constant verversen zodat je altijd frisse lucht hebt! Lees hier meer over de mogelijkheden tot ventileren, subsidies en kosten.

Kosten: 1.700 euro per unit / woonruimte
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 37.50 euro extra maandlasten

Stap 3: verwarmen

Wanneer de isolatie en ventilatie van het juiste niveau zijn is het tijd om de verwarming aan te pakken. Na het toepassen van deze stap zul je de vaste lasten helemaal zien dalen! Er zijn verschillende vormen van duurzame verwarming. We hebben ze hier stuk voor stuk voor je uitgewerkt, maar geven je nu vast een overzicht.

  • Laag temperatuur verwarming

Een mooi voorbeeld van laag temperatuur verwarming is vloerverwarming. De woning is continu op temperatuur en zodra het wat afkoelt, slaat de verwarming automatisch aan om de ruimten weer op temperatuur te brengen. Altijd aangenaam dus! Is dit iets wat jij wel ziet zitten? Check hier dan meteen hoe het werkt, wat de kosten zijn en welke subsidies er voor je klaarstaan.

Kosten: zo’n 2.500 euro per 100 m2
Besparing: gemiddeld 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 11.25 euro extra maandlasten

  • Hybride warmtepomp

Een mooie toevoeging aan laag temperatuur verwarming is de hybride warmtepomp: een pomp die samenwerkt met je cv-ketel en zo op duurzame en besparende manier je woning verwarmt. Je leest hier precies hoe een hybride warmtepomp werkt en welke mogelijkheden er zijn voor jouw woning.

Kosten: tussen 5000 euro en 7000 euro (met nieuwe cv)
Besparing: zo’n 550 tot 1.100 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 31.36 euro extra maandlasten

  • Warmtepomp

De gewone warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem en werkt volledig op elektriciteit. Net iets anders dan de hybride warmtepomp dus! Ontdek hier alles wat je moet weten over de warmtepomp.

Kosten: tussen de 8.000 en 22.500 euro
Besparing: 30 tot 60% op je gasverbruik
Meefinancieren in hypotheek: 44,80 euro extra maandlasten op basis van 10.000 euro investering

  • Elektrisch verwarmen

Wil je volledig gasvrij wonen? Dan is elektrisch verwarmen misschien wel iets voor jou. Lees hier snel verder!

Kosten: rond de 3.000 euro
Besparing: 100% op je gasverbruik

Kickstart

Start snel je verduurzaming van je woning die gebouwd is tussen 1930 en 1945. Maak een account aan en plak de kant-en-klare checklists in je planning met de juiste start of einddatum! Zo heb je alles op één plek geregeld. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Stap 4: energie opwekken

Heb je alle stappen doorlopen en ben je klaar om de energiekosten flink te drukken? Dan kun je op zoek naar mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van zonnepanelen? Combineer ze met een warmtepomp en je energierekening zal lager zijn dan ooit te voren!

Lees hier alles over de verschillende soorten zonnepanelen, de kosten, de subsidies en handige tips. 

Je jaren 30 tot jaren 40 woning verduurzamen: stappenplan

Ben jij klaar om direct aan de slag te gaan en je jaren 30 tot jaren 40 woning stap voor stap te verduurzamen? Ga nu naar de VerbouwApp en zie direct wat iedere maatregel je kost, waar je subsidies aan kunt vragen én ontvang direct offertes voor jouw klus van gecertificeerde vakmensen!

Vakman regelen

Een vakman vind je snel in jouw account. Hoe? Bekijk de taken in de checklist of voer een taak in en klik op het het Zoofy-icoon. Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp
Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"