Woning van bouwjaar 1946-1964 verduurzamen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je hebt een woning die gebouwd is tussen 1946 – 1964 en je wil verduurzamen. Mooi! Woningen uit de jaren 40 en 50 zijn herkenbaar in uitstraling: in deze periode kwam de systeem- en betonbouw namelijk in opkomst. Dat betekent dat deze woningen voorzien zijn van kierdichting, centrale verwarming mét HR-combiketel en dubbelglas. Heerlijk! Er valt daarentegen nog flink wat te behalen op het gebied van energie besparen. Klaar voor? Lees snel verder!

Kenmerken van de jaren 40 tot jaren 50 woning

De systeem- en betonbouw kwamen in de jaren 40 en 50 in opkomst, en dat betekent dat deze woningen al íets duurzamer zijn dan woningen uit voorgaande bouwperioden. Er zijn daarentegen nog flink wat mooie dingen te behalen. In deze bouwperiode zijn de belangrijkste bouwkundige kenmerken:

 

 • Deze woningen hebben vaak een ongeïsoleerde houten of betonnen vloer.
 • Dragende wanden zijn van beton of steen.
 • De kozijnen zijn vaak van hout en dubbel glas is mogelijk verouderd. 
 • Ook spouwmuren en dak zijn nog niet geïsoleerd. 
 • Dakkapellen waren in opkomst, maar werden nog niet geïsoleerd. 
 • Er werd in deze bouwperiode nog op natuurlijke manier geventileerd met behulp van kozijnroosters en er is dus geen mechanische ventilatie aanwezig.
 • Veel jaren 40 en 50 woningen zijn voor zijn van een HR-combiketel, maar niet alle woningen zijn voorzien van CV.
 • Deze woningen hebben vaak dubbelglas, maar ook enkelglas komt nog voor.
 • Het energielabel van deze woningen is vaak F

 

Klaar om jouw jaren 40 en 50 woning te verduurzamen? Tijd om eens naar de isolatie te kijken!

Stap 1: isoleren

Isoleren is de eerste stap wanneer het om verduurzamen gaat. Je woning heeft mogelijk al wat upgrades gehad, dus kijk altijd goed waar isolatie echt van toegevoegde waarde is. Over het algemeen leveren het dak, de muren en de ramen je het meeste op!

 • Vloerisolatie

Mocht je binnenkort met een nieuwe vloer aan de slag gaan dan kun je vloerisolatie net zo goed meteen meenemen. Er komt namelijk stiekem best wat koude lucht naar boven! Je vloeren zijn hoogstwaarschijnlijk van hout of beton en nog niet geïsoleerd. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze klus aan te pakken: je leest er hier alles over!

Kosten: minder dan 5.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 20 euro extra maandlasten

 • Muurisolatie

De betonnen of stenen gevels uit deze bouwperiode hebben een spouw, maar deze is helaas vaak nog niet geïsoleerd. Een mooie eerste upgrade dus! Wil je de spouwmuur isoleren, of pak je liever de buitenkant van de gevel aan? Ontdek hier waar jouw voorkeur naar uitgaat én welke subsidies er beschikbaar zijn!

Kosten: gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 tot 1.200 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 45 tot 81 euro extra maandlasten

 • Dakisolatie

Heeft jouw woning een dakkapel? Dan gaat hier ongetwijfeld veel warmte verloren. Zowel dak als dakkapel in deze bouwperiode werd namelijk nog niet geïsoleerd. Gezien warme lucht altijd naar boven trekt, kun je jezelf voorstellen dat er flink wat warmte verloren gaat via het dak. Een mooie investering dus! Welke vorm van dakisolatie het beste bij jouw woning en wensen past (wat dacht je bijvoorbeeld van een sedumdak?!) ontdek je in dit artikel

Kosten: rond de 8.500 euro (excl. subsidies), , gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: gemiddeld 1.350 per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 38.50 extra maandlasten

 • Raamisolatie

Veel woningen uit de jaren 40 en 50 zijn voorzien van dubbelglas, maar in veel gevallen is dit wat verouderd. Mocht jouw dubbelglas dus een upgrade kunnen gebruiken, dan weet je waar je kunt beginnen! Ga je voor triple glas, HR++ glas of gewoon dubbelglas? Lees hier alles over de mogelijkheden, kosten én beschikbare subsidies.

Tip uit de VerbouwApp: wist je dat je dubbel glas ook van speciaal HR++ folie kan laten voorzien? Zo upgrade je het voor een laag budget naar de isolatiewaarde van triple glas! 

Kosten: rond de 21.700 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 100 euro extra maandlasten

Stap 2: ventileren

Je zult in jaren 40 en 50 woningen regelmatig kozijnroosters tegenkomen. Hoewel dit een erg handige manier is om de woning van frisse buitenlucht te voorzien, gaat hier natuurlijk ook snel veel warmte verloren. Mechanische ventilatie biedt voor veel woningen een mooie oplossing! Hoe het werkt, wat het doet en wat de kosten zijn voor jouw woning ontdek je in dit artikel over het ventileren van je woning.

Kosten: 1.700 euro per unit / woonruimte
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 37.50 euro extra maandlasten

Stap 3: verwarmen

Is je woning goed geïsoleerd? Mooi! Dan kun je de waarde van je woning vermeerderen door te investeren in duurzame verwarming. Hoeveel waarde het toevoegt en welke mogelijkheden, kosten en subsidies er zijn lees je terug in dit artikel. We stellen hier vast een aantal mogelijkheden aan je voor!

 • Laag temperatuur verwarming

Laag temperatuur verwarming is voor veel mensen ideaal: het zorgt er namelijk voor dat je woning de hele dat door op aangename temperatuur blijft. Heerlijk toch? Vloerverwarming is hier een mooi voorbeeld van, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Lees hier alles over laag temperatuur verwarming.

Kosten: zo’n 2.500 euro per 100 m2
Besparing: gemiddeld 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 11.25 euro extra maandlasten

 • Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp voegt waarde toe aan je woning én brengt de energierekening omlaag. Wat wil je nog meer?! Je leest hier precies hoe een hybride warmtepomp werkt en welke mogelijkheden er zijn voor jouw woning.

Kosten: tussen 5000 euro en 7000 euro (met nieuwe cv)
Besparing: zo’n 550 tot 1.100 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 31.36 euro extra maandlasten

 • Warmtepomp

Wil je een flinke stap maken richting gasvrij wonen? Dan is de warmtepomp misschien wel wat je zoekt. Deze haalt warmte uit de lucht of bodem en voorziet jouw woning op die manier van warm water! Ontdek hier alles wat je moet weten over de warmtepomp.

 

Kosten: tussen de 8.000 en 22.500 euro
Besparing: 30 tot 60% op je gasverbruik
Meefinancieren in hypotheek: 44,80 euro extra maandlasten op basis van 10.000 euro investering

 • Elektrisch verwarmen

Wil je nog meer stappen maken richting gasvrij wonen? Dan is elektrisch verwarmen misschien wel perfect voor jouw woning. Lees hier snel verder over elektrisch verwarmen!

Kosten: rond de 3.000 euro
Besparing: 100% op je gasverbruik

Kickstart

Start snel de verduurzaming van je jaren 40 of 50 woning. Maak een account aan en plak de kant-en-klare checklists in je planning met de juiste start of einddatum! Zo heb je alles op één plek geregeld. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Stap 4: energie opwekken

Wanneer je woning goed geïsoleerd en geventileerd is én je een duurzame vorm van verwarmen hebt gevonden is het natuurlijk wel zo fijn om meteen door te pakken. Er zijn allerlei manieren om zelf energie op te wekken, waaronder de meest bekende: zonnepanelen. Ze leveren je een flinke besparing op, voegen waarde toe aan je woning én drukken de energierekening. Lees hier alles over de verschillende soorten zonnepanelen, de kosten, de subsidies en handige tips. 

Kosten: rond de 5.400 euro
Besparing: 500 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 24,19 euro extra maandlasten

Je jaren 40 en 50 woning verduurzamen: stappenplan

Ben jij klaar om direct aan de slag te gaan en je jaren 40 en 50 woning stap voor stap te verduurzamen? Ga nu naar de VerbouwApp en zie direct wat iedere maatregel je kost, waar je subsidies aan kunt vragen én ontvang direct offertes voor jouw klus van gecertificeerde vakmensen!

Vakman regelen

Een vakman vind je snel in jouw account. Hoe? Bekijk de taken in de checklist of voer een taak in en klik op het het Zoofy-icoon. Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp
Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"