Stappenplan jaren 60 en 70 woning verduurzamen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

In de jaren 60 en 70 werd er flink gebouwd om het heersende woningtekort tegen te gaan. Dit betekende de opkomst van de gestandaardiseerde bouw waarbij veel woningen drie woonlagen hebben: inclusief zolder. Hoewel er in de bouwperiode van 1965 tot 1974 meer rekening gehouden werd met energiezuinigheid, waren deze maatstaven in vergelijking met nu nog niet erg hoog.

Kenmerken van de jaren 60 tot jaren 70 woning

De woningen uit deze periode werden enigszins geïsoleerd, maar zijn nog steeds te herkennen aan de matige isolatiewaarden. In de jaren 60 en 70 woning kun je dit tegenkomen: 

 

 • Ongeïsoleerde houten of betonnen vloeren
 • Ongeïsoleerde dragende wanden van beton of steen
 • Licht geïsoleerde spouwmuren
 • Een matig geïsoleerd dak
 • Houten kozijnen met (verouderd) dubbel glas
 • Houten dak met schuine kap en pannen
 • Natuurlijke ventilatie door kozijnroosters en natuurlijke trek via een ventilatiekanaal.

 

Klaar om jouw jaren 60 en 70 woning te verduurzamen? Tijd om eens naar de isolatie te kijken!

Stap 1: isoleren

Mocht je woning al wat upgrades gehad hebben en de isolatie top-notch zijn, dan kun je deze stap overslaan. Kan de isolatie daarentegen beter, dan is het een belangrijke eerste stap. Pas wanneer je woning goed geïsoleerd is, kun je écht gaan besparen!

 • Vloerisolatie

Vloerisolatie is een betaalbare investering die je jaarlijks flink wat besparing op kan leveren. En het geeft je iedere dag nog warme voetjes ook! Er zijn best wat manieren om je vloer te isoleren, dus doe voordat je aan de slag gaat je onderzoek. In dit artikel hebben we alle vormen van vloerisolatie (en de bijbehorende kosten!) voor je op een rijtje gezet.

Tip: ga je met vloerisolatie aan de slag en wil je in de toekomst mogelijk vloerverwarming? Installeer deze dan meteen om dubbele kosten te voorkomen.

Kosten: minder dan 5.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 20 euro extra maandlasten

 • Muurisolatie

Hoewel de betonnen of houten muren van woningen uit deze bouwperiode vaak een spouwmuur met redelijke isolatie hebben, is de isolatie nog niet altijd voldoende in vergelijking tot de huidige maatstaven. Twijfel je? Laat dan een expert uit de VerbouwApp langskomen om je huidige situatie te beoordelen. Er zijn verschillende manieren om je (spouw)muren te isoleren, en we hebben ze in dit artikel voor je uitgewerkt. Hoef jij alleen nog maar te kijken wat het beste bij je situatie past!

Kosten: gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 tot 1.200 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 45 tot 81 euro extra maandlasten

 • Dakisolatie

De houten daken uit deze bouwperiode zijn over het algemeen niet voorzien van isolatie. Dit werd pas vanaf 1975 toegevoegd. Dat betekent dat hier nog een mooie investeringsmogelijkheid op je ligt te wachten. Wist je namelijk dat een groot deel van de warmte in huis via het dak verloren gaat? Lees hier alles over dakisolatie.

Kosten: rond de 8.500 euro (excl. subsidies), , gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: gemiddeld 1.350 per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 38.50 extra maandlasten

 • Raamisolatie

Veel woningen uit de jaren 60 en 70 zijn voorzien van dubbelglas. Helaas is dit dubbelglas in de meeste gevallen verouderd. Ook via de ramen gaat er flink wat warmte verloren, dus ligt ook hier een mooie investering op je te wachten. Kies voor vernieuwd dubbel glas of ga direct voor triple glas. En als je dan toch bezig bent dan kun je net zo goed meteen die houten kozijnen laten vervangen! Weet je niet zeker wat de beste opties zijn? Lees dan snel hier verder.

Tip uit de VerbouwApp: wist je dat je dubbel glas ook van speciaal HR++ folie kan laten voorzien? Zo upgrade je het voor een laag budget naar de isolatiewaarde van triple glas! 

Tip uit de VerbouwApp: wist je dat je dubbel glas ook van speciaal HR++ folie kan laten voorzien? Zo upgrade je het voor een laag budget naar de isolatiewaarde van triple glas! 

Kosten: rond de 21.700 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 100 euro extra maandlasten

Stap 2: ventileren

In de jaren 60 en 70 woningen kom je regelmatig kozijnroosters tegen. Een hele handige manier om je woning van frisse lucht te voorzien natuurlijk, maar wat minder aantrekkelijk in de winter. Als oplossing zijn er mechanische ventilatiesystemen ontwikkelt die je woning het hele jaar door zónder open ramen of tochtende kozijnroosters van frisse lucht voorzien. Check de mogelijkheden van ventilatie hier.

Kosten: 1.700 euro per unit / woonruimte
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 37.50 euro extra maandlasten

Stap 3: verwarmen

Zodra je woning goed geïsoleerd én geventileerd is, kun je de focus naar het verwarmen verleggen. Er zijn volop manieren om duurzaam te verwarmen en hierdoor de waarde van je woning te vermeerderen én op de kosten te besparen. Je vindt ze hier allemaal uitgelegd inclusief de kosten en subsidies, maar we geven je hieronder vast een samenvatting.

 • Laag temperatuur verwarming

Vloerverwarming is de meest bekende vorm van laag temperatuur verwarming. Maar er zijn er ngo meer! Laag temperatuur verwarming kost even een investering, maar levert je een woning op die continu op aangename temperatuur is én lagere energiekosten heeft. Lees hier alles over laag temperatuur verwarming.

Kosten: zo’n 2.500 euro per 100 m2
Besparing: gemiddeld 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 11.25 euro extra maandlasten

 • Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp sluit perfect aan op laag temperatuur verwarming en drukt de kosten flink. Hoe werkt het, en welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? Je leest het hier.

Kosten: tussen 5000 euro en 7000 euro (met nieuwe cv)
Besparing: zo’n 550 tot 1.100 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 31.36 euro extra maandlasten

 • Warmtepomp

Een warmtepomp werkt soortgelijk als de hybride warmtepomp en voorziet je woning continu van warmte. Wat het verschil is en of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning lees je hier.

Kosten: tussen de 8.000 en 22.500 euro
Besparing: 30 tot 60% op je gasverbruik
Meefinancieren in hypotheek: 44,80 euro extra maandlasten op basis van 10.000 euro investering

 • Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen levert allerlei voordelen op en zorgt ervoor dat je 100% gasvrij kunt wonen. Maar is het ook iets voor jouw woning? Lees hier alles over elektrisch verwarmen!

Kosten: rond de 3.000 euro
Besparing: 100% op je gasverbruik

Kickstart

Start snel de verduurzaming van je jaren 60 of 70 woning. Maak een account aan en plak de kant-en-klare checklists in je planning met de juiste start of einddatum! Zo heb je alles op één plek geregeld. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Stap 4: energie opwekken

Wanneer je alle stappen doorlopen hebt, is het tijd voor de laatste klap: zelf je energie opwekken. Hoewel er nog niet genoeg mogelijkheden zijn om zelf opgewekte energie op te slaan, kan het je een gigantische besparing opleveren. Sterker nog: met zelf opgewekte energie kun je de hele zomer gratis energie verbruiken en zijn de kosten in de winter minimaal! De meest bekende manier om energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen op dat heerlijk geïsoleerde dak. Lees hier alles over de verschillende soorten zonnepanelen, de kosten, de subsidies en handige tips. 

Kosten: rond de 5.400 euro
Besparing: 500 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 24,19 euro extra maandlasten

Je jaren 40 en 50 woning verduurzamen: stappenplan

Ben jij klaar om direct aan de slag te gaan en je jaren 60 en 70 woning stap voor stap te verduurzamen? Ga nu naar de VerbouwApp en zie direct wat iedere maatregel je kost, waar je subsidies aan kunt vragen én ontvang direct offertes voor jouw klus van gecertificeerde vakmensen!

Vakman regelen

Een vakman vind je snel in jouw account. Hoe? Bekijk de taken in de checklist of voer een taak in en klik op het het Zoofy-icoon. Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp
Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"