Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Je hebt een woning die gebouwd is tussen 1975 – 1982 en je wil verduurzamen. Goed idee! Een woning uit de jaren 80 heeft gemiddeld namelijk een energielabel D. Hoewel dit natuurlijk niet heel slecht is, kan een beter energielabel de waarde van je woning flink omhoog halen én de kosten drukken. Wat kun je doen om je jaren 80 woning te verduurzamen? Je leest het hier.
Verduurzamen stappenplan
Kenmerken van de jaren 80 woning
In de jaren 80 werden huizen beter geïsoleerd en vonden veel renovaties plaats. Dit betekent dat de duurzaamheid van deze woningen best wat verbeterd is vergeleken de voorgaande jaren. Er werden strengere eisen gesteld aan energiezuinigheid, hoewel die eisen in vergelijking met nu nog niet zo heel streng waren. Dit betekent daarentegen wél dat veel onderdelen van jouw woning al van (matige) isolatie voorzien zijn. Fijn toch?! Een jaren 80 woning is vaak te herkennen aan:
- Een matig geïsoleerde betonnen systeemvloer
- Dragende wanen van beton
- Hardhouten óf kunststof of aluminium kozijnen
- Een matig geïsoleerde spouwmuur
- Fundering op een betonnen paalconstructie
- Niet-dragende binnenwanden van gipsblokken
- Een redelijk geïsoleerd dak
- Centrale verwarming
- Dubbelglas
- Natuurlijke óf mechanische ventilatiesystemen
Klaar om jouw jaren 80 woning te verduurzamen? Tijd om eens naar de isolatie te kijken!
Stap 1: isoleren
Een woning uit de jaren 80 is vaak matig tot redelijk geïsoleerd. Je zou de isolatie daarentegen een mooie upgrade kunnen geven om de energiekosten te drukken en dat energielabel wat aantrekkelijker te maken voor een toekomstige koper.
- Vloerisolatie
Kijk eerst eens naar de vloerisolatie. De kans is groot dat dit het minst goed geïsoleerde onderdeel is. In de jaren 80 woning kun je vaak een kruipruimte isoleren vanuit waar je de beganegrondvloer met isolatiedekens of schuimplaten kunt isoleren. Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden tot vloerisolatie? Lees hier alles wat je wil weten over vloerisolatie.
Tip: ga je met vloerisolatie aan de slag en wil je in de toekomst mogelijk vloerverwarming? Installeer deze dan meteen om dubbele kosten te voorkomen.
Kosten: minder dan 5.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 20 euro extra maandlasten
- Muurisolatie
De kans is groot dat de buitengevel inmiddels wel toe is aan een buitenspouwblad met hogere isolatiewaarde. Dit is niet alleen energiebesparend, maar geeft je óók de mogelijkheid je huis een compleet andere uitstraling te geven. Liever iets goedkoper en makkelijker aan het werk? Dan kun je de muren ook van binnenuit isoleren. Lees hier alles over de mogelijkheden tot muurisolatie.
Kosten: gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 1.000 tot 1.200 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 45 tot 81 euro extra maandlasten
- Dakisolatie
Hoewel de jaren 80 woning vaak een redelijk geïsoleerd dak heeft, bestaat de kans dat de isolatiematerialen inmiddels aan vervanging toe zijn. Je kunt de huidige isolatielaag bijvoorbeeld aanvullen met een extra isolatielaag, of het dakbeschot aanvullend van binnen isoleren. Welke mogelijkheden er allemaal zijn voor dakisolatie ontdek je hier.
Kosten: rond de 8.500 euro (excl. subsidies), , gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: gemiddeld 1.350 per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 38.50 extra maandlasten
- Raamisolatie
Is het dubbelglas van jouw jaren 80 woning nog nooit vervangen? Dan is het hoogstwaarschijnlijk verouderd en isoleert het niet (meer) naar behoren. Je zou het isolerend vermogen van de ramen kunnen verbeteren door HR++ of HR+++ glas te laten plaatsen. Heb je nog aluminium of houten kozijnen? Dan zou je deze meteen in deze investering mee kunnen laten nemen. Welke soorten raamisolatie er zijn en welk prijskaartje eraan hangt lees je hier.
Kosten: rond de 21.700 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 100 euro extra maandlasten
Stap 2: ventileren
Een goed geïsoleerde woning moet natuurlijk nog wel van goede ventilatie worden voorzien. Sommige huizen uit deze periode hebben al een mechanische ventilatie-unit, maar lang niet allemaal. Lees hier meer over ventilatiemogelijkheden voor de jaren 80 woning.
Kosten: 1.700 euro per unit / woonruimte
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 37.50 euro extra maandlasten
Stap 3: verwarmen
Duurzaam verwarmen is een flinke kosten drukker die de waarde van je woning zomaar eens flink omhoog zou kunnen halen. Er zijn allerlei manieren om duurzaam te verwarmen, en we stellen ze hier vast kort aan je voor.
- Laag temperatuur verwarming
Er zijn verschillende vormen van laag temperatuur verwarming, waaronder vloerverwarming. Welke het meest geschikt is voor jouw woning hangt helemaal van je situatie af. Lees hier alles over de verschillende vormen van laag temperatuur verwarming, de kosten en mogelijke subsidies van de laag temperatuur verwarming.
Kosten: zo’n 2.500 euro per 100 m2
Besparing: gemiddeld 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 11.25 euro extra maandlasten
- Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een mooie toevoeging op een laag temperatuur verwarmingssysteem. Maar hoe werkt een hybride warmtepomp en is het ook wat voor jouw woning? Je leest er hier alles over warmtepompen.
Kosten: tussen 5000 euro en 7000 euro (met nieuwe cv)
Besparing: zo’n 550 tot 1.100 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 31.36 euro extra maandlasten
- Warmtepomp
Naast de hybride warmtepomp is er ook een ‘gewone’ warmtepomp. De functie is hetzelfde, maar het werkt net wat anders. Lees snel hier verder om te kijken of een warmtepomp bij jouw woning past.
Kosten: tussen de 8.000 en 22.500 euro
Besparing: 30 tot 60% op je gasverbruik
Meefinancieren in hypotheek: 44,80 euro extra maandlasten op basis van 10.000 euro investering
- Elektrisch verwarmen
Wil je geheel gasvrij verwarmen of ben je stappen aan het nemen om volledig gasvrij te wonen? Dan is elektrisch verwarmen misschien wel iets dat helemaal in je straatje past. Hoe het werkt, wat het kost en welke mogelijkheden er zijn ontdek je hier.
Kosten: rond de 3.000 euro
Besparing: 100% op je gasverbruik
Kickstart
Start snel de verduurzaming van je jaren 80 woning. Maak een account aan en plak de kant-en-klare checklists in je planning met de juiste start of einddatum! Zo heb je alles op één plek geregeld. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…
Stap 4: energie opwekken
Is je woning goed geïsoleerd, geventileerd én duurzaam verwarmt? Dan rest je alleen de laatste stap nog: zelf je energie opwekken. Dit levert je natuurlijk een gigantische besparing op en zou je in de toekomst zomaar eens volledig zelfvoorzienend kunnen maken. Zonnepanelen, verwarmingstoestellen zoals hoogrendementsketels en de hybride warmtepomp zijn allemaal manieren om zelf je energie op te wekken. Welke bij je past, hangt af van allerlei factoren! Check het hier.
Kosten: rond de 5.400 euro
Besparing: 500 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 24,19 euro extra maandlasten
Je jaren 80 woning verduurzamen: stappenplan
Ben jij klaar om direct aan de slag te gaan en je jaren 80 woning stap voor stap te verduurzamen? Ga nu naar de VerbouwApp en zie direct wat iedere maatregel je kost, waar je subsidies aan kunt vragen én ontvang direct offertes voor jouw klus van gecertificeerde vakmensen!
Vakman regelen
Een vakman vind je snel in jouw account. Hoe? Bekijk de taken in de checklist of voer een taak in en klik op het het Zoofy-icoon. Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!
Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?
- Zet alle werkzaamheden in de app
- Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
- Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
- Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
- Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
Zoek andere artikelen op basis van tags…
Josha Prins
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!