Jaren 90 woning nog duurzamer maken

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je hebt een woning die gebouwd is tussen 1992 – 2005 en je wil verduurzamen. Heb jij even geluk: een woning uit deze bouwperiode is vaak al voorzien van een energielabel B of C. Heerlijk toch? Dit betekent dat je woning al best energiezuinig is en dat maatregelen als extra isolatie over het algemeen weinig effect heeft. Er zijn daarentegen nog een aantal mooie manieren om jouw woning nog duurzamer te maken.

In het kort:

 1. Kenmerken van de jaren 90 – 2000 woning.
 2. Stap 1: isoleren
 3. Stap 2: ventileren
 4. Stap 3: verwarmen
 5. Stap 4: energie opwekken
 6. Kickstart je verduurzaming: Snel en simpel aan de slag met alle inhoudelijke kennis binnen 1 klik op de knop.

Kenmerken van de jaren 90 - 2000 woning

Zo omstreeks 1992 werden er hogere eisen gesteld aan de energiezuinigheid van nieuwe woningen. Woningen uit deze tijd en zeker woningen van na 2000 zijn voorzien van goede isolatie. Fijn toch?! Je kunt een woning uit deze bouwperiode herkennen aan:

 

 • Houten, kunststof of aluminium kozijnen en deuren met dubbelglas of HR+ glas
 • Goed geïsoleerde buitenmuren
 • Dragende wanden en vloeren van beton
 • Gedeeltelijk mechanische ventilatie
 • Goed geïsoleerde kruipruimte
 • Goed geïsoleerde platte of schuine daken
 • In sommige woningen kun je al een warmtepomp voor de verwarming terugvinden.

 

De isolatie is op-en-top in orde. Er zijn daarentegen nog meer mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Lees snel verder.

Stap 1: isoleren

De vloeren, daken en buitenmuren van woningen uit deze bouwperiode zijn al goed geïsoleerd. Je hoeft hier dus niets meer aan te doen! Waar daarentegen nog wel een upgrade mogelijk is, is in de ramen. Heb je nog oude aluminium kozijnen met dubbelglas? Dan kun je deze upgraden.

 • Raamisolatie

Verouderd dubbelglas isoleert vaak niet meer naar behoren. Je kunt het isolerend vermogen van je ramen verbeteren door HR++ glas te laten plaatsen. Een modern, super goed isolerend glas dat in bijna ieder houten kozijn past. Heb je meer budget tot je beschikking en zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kun je in triple glas met bijbehorende kozijnen investeren. Je vindt alle mogelijkheden tot raamisolatie hier terug. 

Kosten: rond de 21.700 euro (excl. subsidies), gebaseerd op een gemiddelde woning van 100m2
Besparing: 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 100 euro extra maandlasten

Stap 2: ventileren

Een woning uit deze bouwperiode heeft vaak al een mechanische ventilatie-unit. Super fijn natuurlijk, maar wist je dat er ook vraaggestuurde gelijkstroom ventilatie-units bestaan? Deze verbruiken veel minder energie en zorgen ervoor dat je woning altijd goed geventileerd is. Check hier welke ventilatie upgrades er te vinden zijn.

Kosten: 1.700 euro per unit / woonruimte
Meefinancieren in hypotheek: zo’n 37.50 euro extra maandlasten

Stap 3: verwarmen

Heb je nog niets aan de verwarming gedaan? Mooi: dan is hier een mooie slag te slaan! Wat dacht je bijvoorbeeld van laag temperatuur verwarming en een warmtepomp?

 • Laag temperatuur verwarming

Laag temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of speciale laag temperatuur radiatoren zorgen voor een hoog rendement en lagere kosten! Lees hier snel verder om alle kosten, subsidies en mogelijkheden te ontdekken.

Kosten: zo’n 2.500 euro per 100 m2
Besparing: gemiddeld 900 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 11.25 euro extra maandlasten

 • Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een mooie volgende stap om duurzamer te wonen. Wist je dat de hybride warmtepomp zowel je ventilatie-unit als laag temperatuur verwarming aan kan sturen? Je bespaart er nog eens een paar honderd euro per jaar mee ook. Lekker toch? Lees hier meer over de hybride warmtepomp.

Kosten: tussen 5000 euro en 7000 euro (met nieuwe cv)
Besparing: zo’n 550 tot 1.100 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 31.36 euro extra maandlasten

 • Warmtepomp

Wil je liever een gewone warmtepomp of ben je gewoon nieuwsgierig naar de verschillen? Lees dan hier meer, en ontdek hoe een warmtepomp je 30 tot 60% (!) op je gasverbruik kan besparen.

Kosten: tussen de 8.000 en 22.500 euro
Besparing: 30 tot 60% op je gasverbruik
Meefinancieren in hypotheek: 44,80 euro extra maandlasten op basis van 10.000 euro investering

 • Elektrisch verwarmen

Wil je geheel gasvrij verwarmen of ben je stappen aan het nemen om volledig gasvrij te wonen? Dan is elektrisch verwarmen ook een mooie mogelijkheid. Zo bespaar je 100% op je gasverbruik wanneer het om verwarmen gaat! Voeg daar een mooie inductieplaat aan toe, en je kunt volledig gasvrij wonen. Lees hier verder.

 

Kosten: rond de 3.000 euro
Besparing: 100% op je gasverbruik

Kickstart

Start snel de verduurzaming van je jaren 90, - 2000 woning. Maak een account aan en plak de kant-en-klare checklists in je planning met de juiste start of einddatum! Zo heb je alles op één plek geregeld. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Stap 4: energie opwekken

Hoewel die nieuwere woning al van allerlei energiebesparende maatregelen is voorzien, kun je er vanuit gaan dat er nog geen zonnepanelen op het dak liggen. En wist je dat er naast zonnepanelen nog meer manieren zijn om zelf je energie op te wekken? Als je het goed aanpakt, kun je op die manier bijna helemaal zelfvoorzienend wonen. Lekker toch?! Lees hier snel verder.

Kosten: rond de 5.400 euro
Besparing: 500 euro per jaar
Meefinancieren in hypotheek: 24,19 euro extra maandlasten

Je jaren 90 - 2000 woning verduurzamen: stappenplan

Ben jij klaar om direct aan de slag te gaan en je jaren 80 woning stap voor stap te verduurzamen? Ga nu naar de VerbouwApp en zie direct wat iedere maatregel je kost, waar je subsidies aan kunt vragen én ontvang direct offertes voor jouw klus van gecertificeerde vakmensen!

Vakman regelen

Een vakman vind je snel in jouw account. Hoe? Bekijk de taken in de checklist of voer een taak in en klik op het het Zoofy-icoon. Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp
Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"