Verwarming aanpassen: het effect van een warmtepomp en je energieverbruik.

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Wist je dat ongeveer de helft van je energierekening komt uit de kosten van je verwarming? Dat is nogal, of niet?! Duurzaam verwarmen is dan ook niet voor niets helemaal hip en trending op het moment. Zodra je jouw woning goed geïsoleerd en geventileerd hebt, kun je door naar stap drie: de afgifte van warmte! Zet de thee maar klaar, want we vertellen je alles wat je moet weten over duurzaam verwarmen!

In het kort:

 1. Hoe werkt verwarmen? Veel verwarming in Nederland werkt nog op gas. Een ketel met boiler warmt met behulp van gas een bepaalde hoeveelheid water op. Dit warme water wordt door een netwerk van buizen naar de radiatoren gestuurd, welke op hun beurt warmte afgeven aan de ruimte. Verwarming op stroom is goedkoper, maar vraagt om meer verbruik dan verwarming op gas. 
 2. Manieren om je woning te verwarmen. Er zijn allerlei manieren om je woning te verwarmen. Laten we eerst de verschillende verwarmingselementen doornemen, en vervolgens kijken welke opties er zijn voor je boiler en ketel.
 3. Je verwarming voorbereiding op een warmtepomp. Dit wil je weten over de aanvoer van water naar je radiatoren of vloerverwarming. Zo behoud je de comfort in je woning, lekkere warme voetjes dus!
 4. Het verbruik van elektriciteit bij verwarmen. Ga je infraroodpanelen of elektrische radiatoren aanschaffen? Dan wil je vast ook elektriciteit opwekken. Lees hoe dit mogelijk is.
 5. Wat heeft een zonneboiler voor effect op je verwarming? Ontdek of je een zonneboiler wil aanschaffen en wat dit bespaart.
 6. Subsidie voor je verwarming. Ben je nieuwsgierig of je subsidie kan aanvragen hiervoor? Lees het in dit artikel!
 7. Vakman voor het installeren van je verwarming. Ben je er over uit dat je ook een nieuwe verwarming wil? Ontdek onze betrouwbare vakmensen die voor je klaar staan!
 8. Onderhoud van je verwarming. Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten om zo het minste energie te verbruiken. Lees de handige tips!
 9. Stappenplan verduurzamen: Je woning op een nieuwe manier verwarmen is de 3e stap uit ons stappenplan. Waarom je daarvoor nog wil isoleren en ventileren leggen we je hier uit.

Hoe werkt de verwarming?

Je zet de knop om en de radiatoren warmen je huis op. Lijkt simpel. En toch is het belangrijk om te weten wat zich precies afspeelt om dit proces mogelijk te maken. Hoe meer inzicht je hebt, hoe makkelijker je een keuze kunt maken wanneer het om duurzame verwarming gaat.

 

Veel verwarming in Nederland werkt nog op gas. Een ketel met boiler warmt met behulp van gas een bepaalde hoeveelheid water op. Dit warme water wordt door een netwerk van buizen naar de radiatoren gestuurd, welke op hun beurt warmte afgeven aan de ruimte. Het water dat in je radiator zit is ongeveer 60 tot 80 graden.

Welke soorten verwarming zijn er?

Er zijn allerlei manieren om je woning te verwarmen. Laten we eerst de verschillende verwarmingselementen doornemen, en vervolgens kijken welke opties er zijn voor je boiler en ketel.

 1. Water gestuurde radiatoren
 2. Electrische radiatoren
 3. Vloerverarming
 4. Wand- en plafond verwarming
 5. Infrarood panelen
 

1. Water gestuurde radiatoren

De standaard water gestuurde radiatoren zoals je ze in veel oudere woningen ziet, worden gevuld met warm water en geven de warmte vervolgens af aan de ruimte waarin ze staan. Deze radiatoren vragen dus om een boiler met ketel waar water opgewarmd wordt met behulp van gas, zodat dit water vervolgens door het leidingnetwerk gestuurd kan worden.

2. Elektrische radiatoren

Naast water gestuurde radiatoren, zijn er ook elektrische radiatoren. Deze radiatoren staan los van de boiler of ketel, en bestaan uit een op opzichzelfstaand systeem. Elektrische radiatoren zijn voorzien van een interne vloeistof die opgewarmd wordt, waardoor de warmte afgegeven wordt aan de ruimte. Een handige oplossing wanneer er geen aansluiting voor centrale verwarming is (een zolder zonder leidingen bijvoorbeeld), maar daarentegen ook een oplossing die het energieverbruik omhoog brengt.

Kosten: € 150 - € 300 per radiator. Een handdoekradiator kost gemiddeld € 1000.

3. Vloerverwarming

Eén van de meer moderne verwarmingsmogelijkheden is vloerverwarming. Buizen onder de vloer worden voorzien van warm water, en geven hierdoor warme lucht af. In principe werkt dit systeem hetzelfde als de standaard water gestuurde radiator. Er is 1 verschil: de temperatuur van een radiator heeft 60 a 80 graden wateraanvoer nodig voor een comfortabele temperatuur af te kunnen geven. Bij vloerverwarming is dit een stuk lager en dus te combineren met een warmtepomp die maar een maximale temperatuur van 35 tot 50 graden produceert! Dat betekent dat vloerverwarming een ruimte efficiënter verwarmt, en dus mogelijk tot lagere kosten leidt.

Het esthetisch voordeel is dat ze niet zichtbaar zijn, geen ruimte in beslag nemen én het water gelijkmatig over de vloer verdelen, zo is het overal lekker warm!

Kosten: € 220 per vierkante m2, dit is inclusief installatie

4. Wand- en plafond verwarming

Is het niet mogelijk om vloerverwarming toe te passen in je woning? Dan kun je er ook voor kiezen om je plafond of wand te verwarming. Je hebt verschillende varianten. Denk bijvoorbeeld aan een buizensysteem die je kunt monteren op je wand en plafond en waar je overheen kan stukadoren. Je hebt ook panelen waar de verarming en wand/fermacell plaat uit één plaat bestaat, handig te installeren, wel iets prijziger. Het is een energiebesparend en comfortabel systeem dat zeer geschikt is in combinatie met lage temperatuur verwarming zoals een warmtepomp

Kosten: gemiddeld €110 per vierkante meter, exclusief installatie en stucwerkzaamheden.

5. Infrarood panelen

En last but not least hebben we de infrarood panelen nog. Deze werken net wat anders dan de standaard radiatoren of vloerverwarming. Je hangt de infrarood panelen aan de muur of het plafond, en vanaf deze plek geven ze stralingswarmte af aan een bepaalde locatie in de ruimte. Een infrarood paneel boven de werktafel zal bijvoorbeeld de werktafel verwarmen, maar niet de gehele ruimte waar de werktafel in staat. Een belangrijk weetje is dat infrarood panelen je lichaam verwarmen, en niet de ruimte zelf. Zit je voor het paneel is het lekker warm, maar zodra je weg loopt, is de warmte ook verdwenen. 

 

Handig voor lokale verwarming van bijvoorbeeld je werkplek, maar minder geschikt voor gehele ruimtes. 

verduurzamen woning stappenplan verwarmen aanpassen

Je verwarming voorbereiding op een warmtepomp.

De warmtepomp komt met allerlei voordelen: waaronder het formaat. Wist je bijvoorbeeld dat een hybride warmtepomp bijna 50% kleiner is dan de standaard cv-ketel? Hoewel de warmtepomp allerlei voordelen biedt, kan de aanschaf ook voor twijfel zorgen. Moet ik al mijn radiatoren vervangen bij een warmtepomp, en wat als ik geen ruimte heb voor een buitenunit?


We nemen alle vragen en antwoorden door in dit artikel en vertellen je alle stappen die je moet doorlopen om je verwarming voor te bereiden op de komst van de warmtepomp.

Het verbruik van elektriciteit bij verwarmen.

Wanneer je zonder gas verwarmt, wordt er natuurlijk elektriciteit verbruikt. Zeker wanneer je met infraroodpanelen of elektrische radiatoren aan de slag gaat! Hoewel het vervangen van gas al lekker voordelig is, is het natuurlijk nog mooier als ook de elektriciteit een stuk goedkoper kan.


Je raadt het misschien al wel: zonnepanelen zijn de oplossing! Maar welke zonnepanelen zijn er, welke zijn het beste voor jouw woning en hoe zit het met de kosten? Je leest er hier alles over. 

Wat heeft een zonneboiler voor effect op je verwarming?

Wist je dat je met een zonneboiler tussen de 15 en 25% op de verwarmingskosten kunt besparen? Niet slecht, toch?! Waar de standaard cv-ketel gas nodig heeft om de radiatoren van warm water te voorzien, kan een zonneboiler dit gasgebruik grotendeels vervangen. Nog sterker: in de zomer kan de zonneboiler bijna al je warme water leveren! 

 

In de winter is er natuurlijk minder zon (en heb je de verwarming harder nodig dan in de zomer), en op dat moment kan de warmtepomp het van de zonneboiler overnemen. Zo heb je het hele jaar door duurzaam verwarmd water voor lagere tarieven! Lees hier meer over de zonneboiler

Subsidie verwarming

Kan je subsidie krijgen voor vloerverwarming? Het simpele antwoord is nee. Nu kun je wel subsidie krijgen voor de isolatiemaatregelen die je toepast voordat je een vloerverwarming plaatst. Dit geldt ook voor het isoleren voordat je wandverwarming plaatst. 

 

Ga je de verwarming aansluiten op een warmtepomp, zonneboiler of (bepaalde) cv-ketel(s), dan kan je voor dit apparaat wel subsidie krijgen. Lees het artikel over subsidies.

Vakman regelen

Heb je een vloerverwarming installateur nodig? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Onderhoudstips verwarming

De warmtepomp zelf heeft weinig onderhoud nodig, maar laat deze wel jaarlijks door het installatiebedrijf controleren. Zo weet je zeker dat alles nog naar behoren werkt en dat er geen risico’s zijn.

De radiatoren kunnen daarentegen wel geholpen zijn met een aantal praktische tips:

 1. Radiatoren ontluchten
  Heb je standaard watergeleide radiatoren in huis? Zorg dan dat je ze regelmatig ontlucht. Wanneer er teveel lucht in de leidingen zit worden de radiatoren niet goed warm, wat betekent dat er meer energie nodig is om voldoende warmte te krijgen. Ontluchten is gelukkig heel makkelijk te doen met een ontluchtingssleutel.
 2. Radiatoren schoon houden
  Stof radiatoren regelmatig af en geef ze af en toe een schoonmaakbeurt. Een radiatorborstel of flessenborstel helpt je de lastige plekjes te bereiken!
 3. Radiatorkranen ontstoppen
  Wanneer een kraan op een radiator een lange tijd niet gebruikt wordt kan deze vastlopen. Gebruik regelmatig wat smeermiddel om ze soepel te houden.
 4. Schaf een radiator ventilator aan.
  Ooit van een radiator ventilator gehoord? Deze handige gadget zorgt ervoor dat de warme lucht van je radiatoren door de ruimte verspreid wordt. Zo’n ventilator kan je

Efficiënt omgaan met je vloerverming

 1. De juiste aanvoer temperatuur. Bespaar energie door je CV een stuk lager te zetten. De temperatuur van radiatoren overschrijdt makkelijk de 70 graden. Bij je vloerverwarming is dit gemiddeld 40. Heb je geen radiatoren meer, dan is dit een manier om veel energie te besparen.
 2. Houd de temperatuur gelijkmatig. Ben je het gewend om de thermostaat  ’s nachts en op vakantie een stuk lager te zetten? Doe dit niet bij vloerverwarming. Waarom? Vloerverwarming heeft meer tijd én energie nodig om weer te verwarmen. Beperk de verschillen tussen (1 a 2 graden) en behoud een constante temperatuur, dan stook je het efficiëntst.
 3. Schaf een pompschakelaar aan. Wist je dat de vloerverwarming constant water rond pompt? Ook als de ruimtes al op temperatuur zijn staat de pomp te werken. Dit kun je voorkomen door een (ECO) pompschakelaar toe te voegen. Deze kun je online aanschaffen en vervolgens eenvoudig zelf kunt plaatsen.

Stappenplan: hoe verduurzaam je slim je woning?

Denk je er aan om naast het je verwarming te vervangen ook andere verduurzamingsmaatregelen door te voeren zoals vloerisolatie, muurisolatie, het vervangen van je kozijnen en glas, een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler? Dan kun je ook subsidie hiervoor aanvragen bij de overheid of gemeenten.

Nieuwsgierig wat er voor verduurzaming mogelijkheden bij jouw woning toegepast kan worden? Je komt erachter door het lezen van dit stappenplan verduurzamen.

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp