Vloerisolatie: de moeite waard?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Vloerisolatie is een mooie manier om je wooncomfort direct te vergroten. Lekker warme voeten en een warmer huis. Wist je dat vloerisolatie zo’n 10 tot 15% meer warmte vasthoudt dan niet-geïsoleerde vloeren? Je ontdekt hier welke soorten vloerisolatie er zijn, welke mogelijkheden je hebt, hoeveel subsidies er beschikbaar zijn en hoe je vloerinstallatie zelf kunt installeren.

In het kort: 

  1. Jouw situatie: Wanneer je vloerisolatie aanbrengt, breng je in principe een isolerende laag tegen de onderkant, of bovenkant van je vloer aan. Je kunt ieder soort vloer isoleren, maar de vorm van isolatie hangt af van de aanwezigheid en grootte van je kruipruimte. 
  2. Ontdek wat je al hebt: Wanneer het specifiek om vloerisolatie gaat, kun je door de kruipruimte te openen al snel ontdekken of je woning vloerisolatiemateriaal heeft. Zit er isolatiemateriaal tegen de vloer bevestigd? Dan is je vloer geïsoleerd. 
  3. Soorten vloerisolatie: Er zijn in totaal drie vormen van vloerisolatie: vloerisolatie via de onderkant, vloerisolatie aan de bovenkant en bodemisolatie. Welke soort vloerisolatie het beste is, hangt af van je woning.
  4. Dit bespaar je: Afhankelijk van het type vloerisolatie kan het je gemiddeld zo’n 15% op de stookkosten, en dus zo’n 75 tot 350 euro per jaar besparen. Het zorgt daarnaast ook voor een verlaagd gasgebruik, en bespaart jaarlijks zo’n 120 m³ tot 325 m³ aan gas.
  5. Subsidie: De ISDE is in 2022 verhoogd wanneer het om vloerisolatie gaat, wat betekent dat je nu een subsidie van wel 11 euro per vierkante meter kunt krijgen. Dit is gemiddeld zo’n 30% van de kosten van de vloerisolatie. Je moet in dit geval wel aan de voorwaarden voldoen.
  6. Aan de slag: Een ervaren doe-het-zelver kan in principe zelf de vloer isoleren. Het is niet ontzettend moeilijk, en het doe-het-zelven kan je in dit geval best wat budget besparen. Om je vloeren zelf te isoleren is het belangrijk de volgende stappen goed te onderzoeken voordat je aan de slag gaat.
  7. Stappenplan verduurzamen: We leggen je uit welke volgorde van verduurzamen logisch, bekijk het stappenplan voor het verduurzamen van je woning.

Wat is vloerisolatie en hoe werkt het?

Wil je ook wanneer het koud is gewoon op blote voeten door het huis kunnen banjeren? Dan is vloerisolatie wat je zoekt. Wanneer je vloerisolatie aanbrengt, breng je in principe een isolerende laag tegen de onderkant, of bovenkant van je vloer aan. Je kunt ieder soort vloer isoleren, maar de vorm van isolatie hangt af van de aanwezigheid en grootte van je kruipruimte. 

Het installeren van vloerisolatie brengt de temperatuur gemiddeld tot wel 4°C omhoog!

vloerisolatie stappenplan verduurzamen woning

Heb ik vloerisolatie nodig

Voordat we gaan kijken naar de vormen van vloerisolatie, is het fijn om te weten of jouw woning daadwerkelijk nieuwe vloerisolatie nodig heeft! Je kunt met behulp van de isolatie zelfscan op Milieucentraal vrij snel ontdekken hoe het er met de isolatie van je woning voor staat. Wanneer het specifiek om vloerisolatie gaat, kun je door de kruipruimte te openen al snel ontdekken of je woning vloerisolatiemateriaal heeft. Zit er isolatiemateriaal tegen de vloer bevestigd? Dan is je vloer geïsoleerd. 

 

Heb je geen kruipruimte (of kun je deze niet vinden)? Controleer dan documenten zoals het taxatierapport of bouwkundigrapport. Hier zou dit als het goed is in moeten zijn aangegeven.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Er zijn in totaal drie vormen van vloerisolatie: vloerisolatie via de onderkant, vloerisolatie aan de bovenkant en bodemisolatie. Welke soort vloerisolatie het beste is, hangt af van je woning.

  1. Vloerisolatie aan de onderkant
  2. Bodemisolatie
  3. Vloerisolatie aan de bovenkant

 

Heb je een kruipruimte? Dan zijn vloerisolatie aan de onderkant en bodemisolatie een optie.

 

1. Vloerisolatie aan de onderkant

Als de kruipruimte in je woning groot genoeg is (minimaal 35 tot 50 cm), is de vloer aan de onderkant te bereiken. Het isolatiemateriaal wordt in dit geval aan de onderkant van de vloer bevestigd (het plafond van de kruipruimte). Een makkelijke manier om de vloer te isoleren, maar wel wat duurder dan bodemisolatie.

Kosten: gemiddeld zo’n 30 tot 50 euro per vierkante meter.

2. Bodemisolatie
Een tweede mogelijkheid is bodemisolatie. Bodemisolatie kost minder en is de ideale oplossing wanneer de kruipruimte niet diep genoeg is. Het nadeel is dat het een iets minder hoge besparing oplevert dan vloerisolatie aan de onderkant. In het geval van bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte.

Kosten: gemiddeld zo’n 20 tot 25 euro per vierkante meter.

3. Vloerisolatie aan de bovenkant
In dit geval wordt er een laag isolatiemateriaal op de vloer aangebracht. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens afgedekt met je vloerbedekking. Ideaal wanneer je nieuwe vloeren gaat leggen, maar wat minder fijn wanneer je de vloerbedekking eigenlijk gewoon wilt laten liggen! Vloerisolatie aan de bovenkant is een fijne optie wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, maar levert een lagere besparing op dan wanneer je vloer- of bodemisolatie gebruikt.

Kosten: gemiddeld zo’n 100 tot 150 euro per vierkante meter.

Materialen vloerisolatie

Afhankelijk van het type vloerisolatie kun je ook nog uit verschillende materialen kiezen. Ieder materiaal komt met eigen voor- en nadelen en een eigen prijskaartje. Er wordt vaak gebruik gemaakt van PIR, EPS of XPS-isolatieplaten. Maar ook biologische isolatiematerialen zoals hennep en jute platen, schapenwol of schelpen zijn mogelijk – al dan niet wat duurder. 

 

Het gebruik van thermokussens (lagen met reflecterende folie waar lucht tussen zit) en isolatieparels (piepschuim bolletjes gevuld met stilstaande lucht) wordt ook steeds populairder, en de gemiddelde kosten zijn vergelijkbaar met die van andere isolatiematerialen. 

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij het isoleren van je woning. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Hoeveel bespaart vloerisolatie?

Afhankelijk van het type vloerisolatie kan het je gemiddeld zo’n 15% op de stookkosten, en dus zo’n 75 tot 350 euro per jaar besparen. Het zorgt daarnaast ook voor een verlaagd gasgebruik, en bespaart jaarlijks zo’n 120 m³ tot 325 m³ aan gas.


Een goed geïsoleerde vloer van 100 vierkante meter kan een energiebesparing van wel 350 euro per jaar opleveren!

Subsidie vloerisolatie aanvragen

Om subsidie te ontvangen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoeveel vergoeding je krijgt lees je hier: 

  • Je krijgt 30% vergoeding van de kosten: De belangrijkste voorwaarde is dat je niet één, maar twee (of meer) isolatiemaatregelen neemt. De combinatie van muurisolatie én vloerisolatie bijvoorbeeld. Of muurisolatie gecombineerd met zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp.
  • Je krijgt 15% vergoeding van de kosten als je één maatregel doorvoert. Dit geldt alleen wanneer de isolatiemaatregel op, of na 2 april 2022 is aangebracht, en de aanvraag kan pas vanaf 24 januari 2023 ingediend worden bij RVO.
  • Daarnaast moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een bedrijf dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Je vindt deze bedrijven terug op wij-isoleren.nl.
  • Het isolatiemateriaal dat je gebruikt voor je vloerisolatie moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,4 m² K/W.  

Je kunt de hoogte van de subsidies terugvinden op de website van de Rijsoverheid (RVO). In sommige gemeenten en provincies kunnen er extra subsidies aangevraagd worden. Kijk voor meer informatie over de subsidieregelingen in jouw gemeente op de website van je gemeente. 

Stijging woningwaarde bij muurisolatie

Niet alleen verminderd muurisolatie de CO2 footprint en houdt het de energierekening laag: het zorgt ook voor een stijging van de waarde van je woning. 

 

De vuistregel is dat de waardeverhoging gemiddeld zo’n 75% tot 100% van de geïnvesteerde kosten is. Wanneer je een woning van 250.000 euro verbetert met dakisolatie en vloerisolatie t.w.v. 4000 euro, zou de woningwaarde met zo’n 1,6% kunnen stijge

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verduurzamingswerkzaamheden door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Kun je vloerisolatie zelf installeren?

Een ervaren doe-het-zelver kan in principe zelf de vloer isoleren. Het is niet ontzettend moeilijk, en het doe-het-zelven kan je in dit geval best wat budget besparen! Let wel op dat materialen, uren en eventueel gereedschap dat je hiervoor moet huren niet gesubsidieerd worden. Alles komt dus uit eigen zak!

Om je vloeren zelf te isoleren is het belangrijk de volgende stappen goed te onderzoeken voordat je aan de slag gaat:

  1. Welke vorm van vloerisolatie is mogelijk? Heb je een kruipruimte? En zo ja, is er voldoende ruimte voor vloerisolatie, of is bodemisolatie de enige optie?
  2. Welk materiaal wil je voor de isolatie gebruiken en met welk materiaal voel jij je op je gemak om aan het werk te gaan? Let op: voor materialen als glaswol en steenwol is het verstandig om beschermende kleding te dragen om irritatie door de vezels van deze materialen te voorkomen. 
  3. Hoeveel budget heb je beschikbaar? Materialen worden in het geval van doe-het-zelven niet gesubsidieerd. 
  4. Weet wat je moet doen: doe je onderzoek en vind de juiste tutorials om je op weg te helpen. Twijfel je? Laat het dan door een professional uitvoeren. 

Je vloer isoleren: zo vind je een vakman!

Ben je klaar om de verduurzamingsslag te maken? Maar waar vind je een betrouwbare en juiste vakman? Gebruikt dan de VerbouwApp, daar staan meer dan 10.000 vakmensen voor je klaar. Wist je dat je in de VerbouwApp direct tarieven in kunt zien? Super handig! 

Vloerisolatie onderhouden

Goed geïnstalleerde vloerisolatie heeft geen onderhoud nodig en gaat zonder problemen 55 tot 75 jaar meer – afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je isolatiewerkzaamheden van je woning? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Denk je er aan om naast vloerisolatie ook gelijk andere verduurzamingsmaatregelen toe te passen in je woning? Super slim!  Daarnaast maakt de gemeente en de overheid je het ook makkelijker met alle beschikbare subsidies.. Denk daarbij aan dakisolatie, muurisolatie, warmtepomp of zonnepanelen. Hoe pak je dit stapsgewijs aan? We leggen het allemaal uit in het stappenplan om je woning te verduurzamen. Bekijk het stappenplan, zo weet je precies met wat je aan de slag kan gaan!

Group 4@3x

Ook jouw isolatie project in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp