Ongebruikte energie van zonnepanelen thuis opslaan: dit zijn de mogelijkheden

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je kunt de opgewekte energie die je niet gebruikt op dit moment nog terugleveren aan de energieleverancier. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Die salderingsregeling, wordt in 2030 afgelast. Tot die tijd wordt de regeling geleidelijk aan afgebouwd. Hoe dat er exact uit gaat zien wordt op dit moment nog volop besproken in de politiek. Toch is dit een mooi moment om even te kijken welke alternatieven er zijn om je ongebruikte energie thuis op te slaan.

In het kort: 

 • De thuisbatterij slaat teveel opgewekte (en dus ongebruikte) elektriciteit op zodat deze later gebruikt kan worden. Maar welke soorten thuisaccu’s zijn er, en wat is er van belang bij het maken van je keuze? Lees snel verder.
 • Niet iedere thuisbatterij werkt voor iedere woning. Hoeveel capaciteit heb je nodig en hoe zit het met de ontlaadkracht? We geven je de benodigde rekensommetjes om de juiste thuisaccu te kiezen. 
 • Wil je de zelfconsumptie direct verhogen en de energiefactuur zo ver mogelijk terugdringen? Dan kan een thuisbatterij je een flink percentage op de kosten besparen. 
 • Heb je zonnepanelen zonder omvormer laten installeren of heb je nog geen zonnepanelen? Bereid je woning nu al voor op de toekomstige aanschaf van een thuisbatterij om extra hoge kosten in de toekomst te voorkomen. Zo doe je het.
 • Met de salderingsregeling die op dit moment geldt, heeft een thuisbatterij nog niet voor iedereen voldoende toegevoegde waarde. Hoeveel je op dit moment bespaart op je energierekening hangt dan ook erg af van je energieverbruik en verbruikspatroon. Kijk hier hoeveel een thuisaccu jou kan besparen.
 • De kosten van een thuisbatterij hangen natuurlijk af van de capaciteit en natuurlijk het merk. Een Tesla-thuisbatterij voor industriële doelen zal veel meer kosten dan een LG batterij voor een kleine gezinswoning. We zetten de kosten voor je op een rijtje.
 • Kun je een thuisbatterij zelf installeren? En hoe zit het met de garantie, het onderhoud en eisen waaraan je moet voldoen? Je leest het hier.

Wat is een thuisaccu en hoe werkt het?

Hebben je zonnepanelen hard gewerkt en teveel energie opgewekt? Dan kun je dit een paar dagen opslaan in een speciale accu. Zo heeft de Johan Cruijff Arena in Amsterdam bijvoorbeeld een superbatterij waar eventuele stroomstoringen mee kunnen worden ondervangen. Nu ligt de aanschaf van een superbatterij waarschijnlijk buiten je budget, maar een normale thuisaccu (ook wel thuisbatterij genoemd) kan je zonder twijfel op weg helpen.

 

De zonnepanelen op jouw dak wekken energie op. Dit systeem bestaat op dit moment uit panelen en elektrische apparatuur. Voeg je hier een accu aan toe, dan kan de stroom door de regelaar naar de apparaten sturen waar energie nodig is, en de ongebruikte energie direct opslaan in de accu. Zit de accu vol, dan wordt de elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Is er daarentegen te weinig elektriciteit om je apparatuur van energie te voorzien, dan springt de accu bij om de apparaten in je woning draaiende te houden.

Soorten thuisaccu’s

Er zijn allerlei soorten thuisaccu’s en het grootste onderscheid zit in het opslagvermogen en de ontlaadkracht. De ontlaadkracht is de maximale hoeveelheid elektriciteit die een batterij op één moment kan leveren. Hoeveel stroom kan er dus in je batterij, en hoeveel stroom wil je tegelijkertijd kunnen afnemen. De ontlaadkracht wordt aangegeven in een percentage DoD: Depth of Discharge. Dit percentage laat je precies zien hoeveel procent van je opgeslagen energie je op één moment kunt gebruiken.

 

 • De lithium-ion accu:

  Dit is de meest gebruikte thuisbatterij en wordt dan ook het meest geproduceerd. Ze zijn vooral populair dankzij de grote opslagcapaciteit, hoog aantal laadcycli en de lange levensduur.

  Ontlaadkracht: zo’n 80 tot 90%

 • De zoutwateraccu:
  Een nieuwe ontwikkeling in de markt is de zoutwateraccu: een milieuvriendelijke thuisbatterij. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar hebben ook de langste levensduur!

  Ontlaadkracht: bijna 100%

 • De loodzuuraccu

  De loodzuuraccu wordt op dit moment minder aangeraden dan andere thuisbatterijen. De levensduur is vrij kort en ze kunnen, maar voor een gedeelte ontladen worden. En dat maakt ze minder interessant voor opgewekte stroom uit zonnepanelen.

  Ontlaadkracht: gemiddeld zo’n 50%


Hoewel het opslagvermogen van de accu een grote rol speelt, speelt de capaciteit van je zonnepanelen een even grote rol. Wanneer er in de donkere wintermaanden weinig zonne-energie wordt opgewekt, wordt de thuisaccu natuurlijk niet verder aangevuld en zit je al snel door je opslag heen.

 

Let dus op: zelfs als je een thuisaccu van 10 kWh aanschaft en je zonnepanelen een capaciteit van 10.000 WP hebben, kun je jezelf op dit moment voor slechts 70% van eigen elektriciteit voorzien.  

Capaciteit thuisaccu Gemiddelde prijs (incl. installatie)

Thuisaccu van 3 kWh    ->    € 4.000 excl. btw

Thuisaccu van 8 kWh    ->    € 5.000 à 8.000 excl. btw

Thuisaccu van 14 kWh    ->    € 10.000 excl. Btw

Bron: Thuisbatterij expert

 

Welke thuisbatterij is geschikt voor mijn woning?

Om te kijken welke thuisaccu het beste bij jouw woning, verbruik en zonnepanelen past, moet je even een rekensommetje doen:

 • Vermenigvuldig elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 á 1,5 kWh.

Produceren jouw zonnepanelen dus 6 kWp aan stroom? Dan heb je een thuisaccu nodig met een capaciteit van: 7 kWp x 1 á 1,5 kWh = 7 á 10,5 kWh. In dit geval is een thuisaccu met een opslagcapaciteit van 10 kWh de beste keuze.

Bron: zonnepanelen.net

 

 

Let bij de aanschaf op dat je een thuisbatterij koopt die zowel nu als bij een mogelijke uitbreiding in de toekomst voldoende capaciteit heeft. Ben je van plan over een paar jaar nog meer zonnepanelen te installeren? Dan heeft je thuisaccu dus meer opslagcapaciteit nodig! 

Is een thuisaccu aanschaffen slim?

Zoals je hierboven wel ziet zijn de thuisaccu’s op dit moment nog erg prijzig. En met de geldende salderingsregeling is het voor veel mensen nog niet interessant genoeg om er eentje aan te schaffen. Maar gezien de salderingsregeling in 2030 ten einde loopt, is het wel zo verstandig om je vast te oriënteren op de mogelijkheden en eventuele nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten te houden! 

 

Wil je de zelfconsumptie daarentegen direct verhogen en de energiefactuur zo ver mogelijk terugdringen, dan kan een thuisbatterij je op dit moment voor zo’n 70% van eigen energie voorzien. Toch geen verkeerd percentage met de stijgende energieprijzen! 

 

Je woning voorbereiden op een thuisbatterij

Heb je zonnepanelen zonder omvormer laten installeren of heb je nog geen zonnepanelen? Dan kun je vast op zoek naar (zonnepanelen met) een omvormer die je in de toekomst op een accu aan zou kunnen sluiten. Je plaatst een omvormer naast je gewone zonnepaneel en sluit deze aan op een groep in de meterkast. Een essentieel onderdeel van de aanschaf van de thuisbatterij. 

 

Let op: je hebt alleen een omvormer nodig wanneer je de thuisaccu pas ná de installatie van je zonnepanelen laat plaatsen. Veel zonnepanelensystemen zijn al voorzien van een omvormer om teveel opgewekte energie terug te leveren aan het stroomnet. 

 

Je kunt je voorstellen dat tegen 2030 de prijzen van zowel omvormers als thuisbatterijen wat gaan stijgen. Op dat moment zal heel Nederland behoefte hebben aan een manier om ongebruikte energie op te slaan. Schaf je de omvormer nu vast aan, dan heb jij deze vast klaarliggen wanneer de tijd komt om een thuisbatterij aan te schaffen. 

 

Kosten: de kosten van een omvormer liggen op dit moment tussen de 1.000 en 4.000 euro. Deze kosten zitten normaliter inbegrepen bij de aanschaf van een zonnepanelensysteem. Hou er rekening mee dat de levertijd van een omvormer best lang kan zijn.

Hoeveel besparing levert een thuisbatterij je op?

Met de salderingsregeling die op dit moment geldt, heeft een thuisbatterij nog niet voor iedereen voldoende toegevoegde waarde. Hoeveel je op dit moment bespaart op je energierekening hangt dan ook erg af van je energieverbruik en verbruikspatroon. Stel:

 

 • Je verbruikt slechts 30% van je zelf opgewekte energie. 
 • Dit betekent dat je 70% teruglevert met de salderingsregeling.
 • Breng je het zelfverbruik omhoog naar 75% dankzij een thuisbatterij, dan praten we over besparingen van honderden euro’s per jaar. 

 

Laten we niet vergeten dat de thuisbatterij nog flink in ontwikkeling is. Wie weet zijn er tegen 2030 mogelijkheden om je woning 100% van eigen opgewekte energie te voorzien. Geheel kostenvrij energie verbruiken dus! 

 
subsidies aanvragen zonnepanelen verduurzamen

Kosten thuisbatterij 2023

De kosten van een thuisbatterij hangen af van de capaciteit en natuurlijk het merk. Een Tesla-thuisbatterij voor industriële doelen zal veel meer kosten dan een LG batterij voor een kleine gezinswoning. 

 

 

Capaciteit thuisaccu    ->    Gemiddelde prijs (incl. installatie)

Thuisaccu van 3 kWh    ->    € 4.000 excl. btw

Thuisaccu van 8 kWh    ->    € 5.000 à 8.000 excl. btw

Thuisaccu van 14 kWh    ->    € 10.000 excl. Btw

Bron: thuisbatterij expertSubsidies voor de thuisbatterij

Er is op dit moment geen subsidie in Nederland voor de thuisbatterij. Sinds 2023 haal je wel voordeel uit het btw-nultarief voor zonnepanelen: wat betekent dat je geen btw meer hoeft te betalen wanneer je de zonnepanelen laat installeren door een professionele installateur.

Stijging woningwaarde bij aanschaf thuisaccu

Het is moeilijk aan te geven hoe hoog de stijging in woningwaarde zal zijn bij aanschaf van een thuisaccu. Hoewel zelfvoorzienend wonen steeds populairder wordt en kopers dus vaker bereid zijn meer te betalen voor een duurzame, zelfvoorzienende woning, is de markt van thuisbatterijen nog volop in ontwikkeling. 

Kun je een thuisaccu zelf installeren?

Nee, het wordt niet aangeraden een thuisaccu zelf te installeren. Laat zowel de omvormer als de thuisaccu altijd door een gecertificeerd installateur aansluiten. Zo weet je zeker dat alles naar behoren werkt en je garantie op je producten behoudt. 

Onderhoudstips thuisbatterij

Een thuisbatterij heeft weinig onderhoud nodig. Maak de buitenkant af en toe stof-vrij met een doek. De loodzuurbatterij heeft onderhoud nodig van de fabrikant. Vraag hier dus altijd naar tijdens de installatie. 

Plan alles
alvast in!

Check in je account met de VerbouwApp hoe je de werkzaamheden kunt inplannen - misschien zelfs als onderdeel van een groter verduurzamingsproject!

Verplicht: Aanmelden op energieleveren.nl

Koop je een thuisbatterij? Dan ben je verplicht om deze op www.energieleveren.nl te registreren zodat de netbeheerders het stroomnet stabiel kunnen houden.

Je woning verduurzamen in stappen

Denk je er aan om naast een bioassaketel ook andere verduurzamingsmaatregelen toe te passen in je woning? Denk daarbij aan een zonneboiler, isolatie, of zonnepanelen. Hoe pak je dit stapsgewijs aan? Dit ontdek je in het stappenplan voor verduurzamen, zo weet je precies met wat je aan de slag kan gaan! 

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp