Geld besparen en verduurzamen met een zonneboiler

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Gratis energie, verminderde CO2-uitstoot, lagere kosten en hogere rendementen. Dat kan alleen de zonneboiler zijn. Maar hoe werkt een dit apparaat precies, wat doet het, welke mogelijkheden zijn er, wat bespaart het en vooral: hoeveel kost het? We vertellen je alles wat je wil weten!

In het kort:

  1. Wat is een zonneboiler? Een zonneboiler werkt op zonne-energie, en gebruikt de warmte van de zon om je water op te warmen. Het is een duurzame vervanger van aardgas en werkt met hetzelfde principe als zonnepanelen. Er zijn verschillende opties, en welke het beste bij je past hangt af van je woonsituatie. 
  2. Hoeveel bespaar je? Dit is afhankelijk van de boiler en je verbruik. Een standaard zonneboiler bespaart gemiddeld zo’n 50% op het gasverbruik.
  3. Wat zijn de voordelen? Verminderde CO2-uitstoot, kostenbesparing, weinig onderhoud en hoog rendement: er zijn maar genoeg voordelen.
  4. Heeft een zonneboiler nut in mijn situatie? Ontdek de voordelen in jouw situatie, hangt wel af van een aantal zaken waaronder de geschiktheid van je dak voor zonnecollectoren, en het keurmerk van je huidige cv-ketel.
  5. Kosten en subsidies. Voor vier personen  kost het apparaat gemiddeld zo’n 3.300 euro inclusief installatie. De subsidie voor deze zonneboiler is zo’n 1.500 euro.
  6. Aanschaf en installatie: Vind een vakman en vraag een offerte aan, we vertellen je de tips!
  7. Onderhoud en verzekering. Deze tips wil je niet missen.
  8. Stappenplan verduurzamen: Er zijn verduurzamingsmaatregelen die bijna bij elke woning toe te passen zijn. Daarnaast hebben we een stappenplan om comfortabel en bewust je woning te verduurzamen.

Wat is een zonneboiler?

De zonnepanelen kennen we inmiddels allemaal wel. Maar heb je ook ooit van een zonneboiler gehoord? Dit is een duurzame vervanger van aardgas. Het principe is hetzelfde als dat van zonnepanelen: de zonneboiler vervangt de gasboiler en warmt je water op met de energie van de zon. Ideaal wanneer je gasvrij wonen je streven is. Sterker nog: in veel nieuwbouwwoningen is dit al toegepast om het gas te vervangen!

uitleg zonneboiler woning verduurzamen

Bron: Consumentenbond

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonneboiler werkt op zonne-energie, wat betekent dat het je tijdens de zomer bijna al je warme water kan leveren. Schijnt de zon niet zoals tijdens de wintermaanden, dan kan je hr-ketel of warmtepomp deze taak op zich nemen.

De zonneboiler bestaat uit een opslagvat en thermische zonnecollectoren. De zonnecollectoren worden op je dak geplaatst en vangen het zonlicht op. De zonnecollectoren vangen warmte op die een combinatie van water en antivries in de leidingen richting het opslagvat van de boiler verwarmt. Vanuit het opslagvat worden vervolgens het kraanwater, de douche en mogelijk ook de radiatoren van warm water voorzien.

Welke zonneboiler opties zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonneboilers, en welke bij je past, hangt helemaal af van je woonsituatie. 

  1. Standaard
  2. Compact
  3. Combi
  4. PVT paneel

1. Standaard zonneboiler

Dit is een zonneboiler met een voorraadvat waar ongeveer 80 tot 250 liter warm water in past. De oppervlakte van deze collector is ongeveer drie vierkante meter. De boiler is wel iets groter. Denk aan een breedte van 40 tot 80 centimeter en de hoogte 80 tot 165 centimeter. Kies je een liggend vat dan zijn deze meestal zo’n 130 centimeter lang met een doorsnede van 50 centimeter.

2. De compacte zonneboiler
Heb je niet zoveel plek? Dan is dit een oplossing. Bij deze zonneboiler is de collector en het voorraadvat geïntegreerd. Zo heb je geen opslagvat in je woning. Helaas is de opslag wel een stuk minder, er kan ongeveer 70 tot 170 liter in.

3. Zonneboilercombi
Bij dit systeem zo voor het verwarmen van je woning. Deze zonneboiler kan naast het warm water opslaan in een boiler dus ook je woning verwarmen, dit werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarmingssystemen.

4. PVT paneel
Je kunt dit ook wel een zonnepaneel met zonneboiler in 1 noemen. PVT staat voor Photo Voltaisch Thermisch. Panelen waar je zowel elektriciteit als warm water kan opwekken.

Hoeveel bespaar je met een zonneboiler?

Hoeveel je uiteindelijk bespaart, hangt af van het type boiler dat je installeert. Maar je mag er vanuit gaan dat:

 

  • Een standaard zonneboiler zo’n 50% van de kosten voor warm water bespaard. 
  • Een zonneboilercombi doet daar nog een schepje bovenop met een besparing van zo’n 15% op de verwarmingsfactuur.
  • Hoe meer zonnecollectoren en hoe groter het voorraadvat, hoe hoger de besparing.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Dat een zonneboiler met voordelen komt, mag duidelijk zijn. Hoeveel voordelen dat zijn heeft, hangt daarentegen wel af van je standaard verbruik. Hoe meer warm water en verwarming je gebruikt, hoe aantrekkelijker de aanschaf van een zonneboiler is. Andere voordelen zijn:

  • De verminderde CO2-uitstoot door minder gasverbruik is goed voor het klimaat. Per persoon bespaar je 45m3 Gas, dit is 93 CO2-uitstoot!
  • Een kostenbesparing op warm water van gemiddeld 50%.
  • De installatie kan tot zo’n 7.000 euro aan waarde toevoegen aan je woning. De uiteindelijke waardeverhoging hangt af van de capaciteit van de zonneboiler.
  • Een verlaagd verbruik van fossiele brandstoffen.
  • Geen last van netvergoedingen! De zonneboiler werkt in grote mate onafhankelijk van het elektriciteitsnet.
  • Een zonneboiler gaat zo’n 20 jaar mee, en is dus een investering voor de lange termijn.
  • Een zonneboiler vraagt om weinig onderhoud. Je laat de boiler eens in de twee jaar controleren door het bedrijf die de installatie gedaan heeft. 
  • Hoog rendement met moderne systemen.

Heb je een vergunning nodig voor een zonneboiler?

Nee! Voor het plaatsen heb je geen vergunning nodig, zolang je je maar aan de regels houdt. Daarnaast kun je een aantal dingen checken voordat je een offerte opvraagt. Is jouw woning geschikt? Kom het allemaal te weten, Lees deze pdf van de Rijksoverheid.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij het verbouwen en vergunningen aanvragen. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Heeft een zonneboiler nut in mijn situatie?

Dit hangt af van een aantal zaken. Zo is het allereerst belangrijk dat je dak geschikt is voor de plaatsing van zonnecollectoren. Hoe meer zonnecollectoren je kunt plaatsen, hoe meer zonne-energie opgevangen kan worden. 

 

Daarnaast speelt ook je huidige cv-ketel een rol. Wanneer je cv-ketel het Gaskeur-NZ (Naverwarming Zonneboiler) heeft, kan hier (wellicht met een aansluitset) het apparaat op aangesloten worden. Heeft je cv-ketel geen NZ-label, maar wel een los voorraadvat? Dan zou het kunnen zijn dat hier alsnog een zonneboiler op aangesloten kan worden. Vraag het installatiebedrijf om dit voor je te checken.

Kosten van een zonneboiler

En wat mag dat grapje kosten? Een zonneboiler voor een woning met vier personen (en dus een voorraadvat van 150 liter), kost gemiddeld zo’n 3.300 euro inclusief installatie. Kleinere varianten zijn goedkoper, en grotere apparaten kosten meer.

Subsidies zonneboiler

Gelukkig kun je voor de installatie subsidies krijgen. De hoogte van deze subsidies hangt af van de soort zonneboiler, en ligt gemiddeld tussen de 850 en 2.000 euro. Een apparaat voor vier personen, zoals hierboven genoemd, komt bijvoorbeeld met een subsidie van 1.500 euro. Wat betekent dat zo’n 50% van de aanschaf gesubsidieerd is.

Voor een PVT paneel zijn er weer andere regels, via de Investeringssubsidie Duurzame Energie, ofwel ISDE, geeft de Nederlandse overheid particuliere woningeigenaren met een klein verbruik de mogelijkheid om met een tegemoetkoming de aankoop van PVT panelen toegankelijker te maken. Op de website van RVO zie je welke panelen in aanmerking komen voor de subsidie.

Let wel op: de offerte van de leverancier moet voldoen aan specifieke subsidievoorwaarden. Zo mag je de zonneboiler bijvoorbeeld niet zelf installeren.

Het volledig overzicht van subsidies en de bijbehorende voorwaarden voor de zonneboiler vind je hier.

Zonneboiler aanschaffen: vakman vinden en offerte aanvragen

Ben je overtuigd en sta je op het punt een zonneboiler te laten installeren? Laat dit dan door een geselecteerd bedrijf doen: zo weet je zeker dat je de subsidies ontvangt! Je kunt deze bedrijven vinden bij het energieloket in jouw gemeente: www.verbeterjehuis.nl/energieloket

 

Heb je de juiste vakman gevonden? Mooi: dan komen wat tips voor de offerteaanvraag vast en zeker van pas! Je kunt de meest praktische tips hier terug vinden. Let in deze situatie ook goed op de erkenning en certificering van het bedrijf zoals bijvoorbeeld een Zonnekeur certificaat.

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je installatie van je zonneboiler? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Onderhoud zonneboiler

Een zonneboiler heeft weinig onderhoud nodig, een regelmatige controle om de 2 jaar is voldoende. Ze checken dan of de water-glycolverhouding nog in orde is. Is je CV of warmtepomp aan onderhoud toe? Zorg dan gelijk dat ze de zonneboiler meenemen, wel zo handig!

Extra tip: de zonneboiler valt niet automatisch onder de opstalverzekering. Check dus altijd even of jouw opstalverzekering eventuele schade aan de zonneboiler dekt!

Je volledige woning verduurzamen, waar begin je?

Er zijn veel vormen van verduurzamen. Sommige kun bijna bij elke woning wel toepassen, denk aan zonnepanelen, zonneboiler en een hybridewatersysteem. Voor de overige verduurzamingsmaatregelen zoals vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie, een warmtepomp of het ventileren van je woning is er een stappenplan. Nieuwsgierig wat er mogelijk is in of op jouw woning? Je komt erachter door het lezen van dit stappenplan verduurzamen.

Ook de gemeenten en overheid maken je het je steeds makkelijker met de subsidies die je kan aanvragen.

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp