Zonnepanelen installeren: wat kost het en wat levert het op?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Zonnepanelen: je ziet ze op steeds meer Nederlandse daken verschijnen. En niet gek ook, de installatie van zonnepanelen wordt deels gedekt door subsidies, je krijgt er in 2022 nog steeds BTW op terug, je energielasten gaan omlaag én je verdient ze in zo’n gemiddeld 10 jaar terug. Maar wat kost de installatie, welke opties zijn er, kan het op jouw dak en hoe kies je de juiste? We leggen het je uit.

In het kort:

 1. Hoe werkt een zonnepaneel? We leggen je uit hoe zonne-energie werkt en waarom je dit op je dak wil!
 2. Jouw situatie?Is je dak geschikt om er zonnepanelen op te leggen?
 3. Soorten en maten: Welke zonnepanelen je kiest, hangt af van het soort dak, de ruimte die je dak heeft en het type zonnepaneel dat het beste bij jouw verbruik past. Zo heb je zonnepanelen die je woning van elektriciteit voorzien, maar ook panelen die je warm water verwarmen.
 4. BesparingWat zonnepanelen je uiteindelijk opleveren hangt af van je verbruik en het aantal zonnepanelen op je dak. Hoe hoger je verbruik en hoe meer zonnepanelen, hoe meer je er natuurlijk uithaalt. Eén ding is zeker: ze leveren 9/10 keer altijd besparing op. Een zestal panelen kan je al ruim 300 euro per jaar schelen. 
 5. Financiering: Je kunt zonnepanelen huren of kopen. Er zijn verschillende aanbieders, en de kosten lopen ongeveer gelijk op. Een set van 10 zonnepanelen kost je gemiddeld zo’n 5.400 euro inclusief installatie.
 6. Subsidie:  Ontdek of er subsidie is, hoe het werkt met de BTW teruggave en voor wie dit geldt.
 7. Garantie: Het aansluiten van zonnepanelen is een best ingewikkelde klus. Ontdek wanneer je garantie hebt en wat je bespaart als je de zonnepanelen zelf installeert.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen de lichtdeeltjes uit zonnestraling absorberen. Deze lichtdeeltes bewegen tussen de verschillende lagen van het paneel, wat voor elektrische spanning zorgt. Deze elektrische spanning zorgt op zijn beurt weer voor energie.

 

 

Wist je dat zonnepanelen ook stroom opwekken als het bewolkt is? Het hele jaar heb je hier dus profijt van.

 

Dit betekent dat je een deel van de energie in de woning zelf aanmaakt. Mochten je zonnepanelen meer energie leveren dan dat je verbruikt, dan koopt de energieleverancier dit van je over. Maar hierover later in dit artikel meer!

subsidies aanvragen zonnepanelen verduurzamen

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Laten we eerst eens kijken welke opties je hebt wanneer het om zonnepanelen gaat. Om te beginnen hangt dit grotendeels af van de geschiktheid van je dak. Er zijn drie factoren van invloed op de hoeveelheid zonnestralen die jouw dak kan opvangen: de richting en helling, de hoeveelheid schaduw op je dak en de ruimte die beschikbaar is voor zonnepanelen. 

 

 • Heb je bijvoorbeeld een groot geheld dak op het zuiden waar geen schaduw op valt? Dan heb je meer ruimte voor zonnepanelen en kun je dus meer energie opwekken. 
 • Heb je daarentegen een klein, licht hellend dak met dakramen op het westen? Dan heb je minder ruimte, en zullen je zonnepanelen minder zonnestralen opvangen.


Als jouw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen (je vindt hier nóg meer informatie over op de website van Milieu Centraal) is het tijd om te kijken welke soort zonnepanelen het beste bij je passen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten en uitvoeringen van zonnepanelen, we zetten alles voor je op een rij:

1. PV zonnepaneel

 1. Polykristallijn
 2. Monokristallijn
 3. Dunne film
 4. Glas
 5. Bifacial/dubbelzijdig
 6. Waterstof

2. PVT zonnepaneel

 1. Koper
 2. Glas
 •  

PV zonnepanelen

PV (Photo Voltaic) zonnepanelen wekken elektriciteit op voor energiebronnen in huis. Bij de installatie van PV-panelen heb je een omvormer nodig die de opgewekte elektriciteit bruikbaar maakt in huis.De PV-zonnepanelen worden het meest gebruikt.

 

 • Polykristallijn paneel (p-Si)
  De aller eerste zonnepaneel die op de markt kwam. Het productieproces van dit paneel levert minder afval op in vergelijking met de monokristallijn, echter leveren ze ook minder op! De kleur is blauw.
 • Monokristallijn paneel (mc-Si)
  Dit paneel is zwart en herken je aan de afgesneden hoeken. Het rendement van deze zonnepanelen is ongeveer 15% tot 22% hoger dan de polykristallijn. Ook produceren ze tot vier keer meer stroom dan dunne film zonnepanelen. Dit zonnepaneel presteert ook goed bij bewolkt weer, handig toch? Dit zie je ook terug in de aanschafprijs, deze is een stuk hoger dan de andere panelen.
 • Dunne film paneel (CIS en CIGS)
  Deze panelen zijn er in twee soorten. CIS (koper, indium en selenium) en CIGS (koper, indium, gallium en selenium). Wat is het verschil? Met gallium wekt het paneel meer stroom op, het is alleen niet duurzamer qua afval CO2 footprint. Deze panelen wekken ook stroom op bij bewolkt weer!
 • Glas paneel
  Een zonnepaneel staat standaard uit glas (voorkant) en kunststof folie (achterkant). Je raad het al, bij dit paneel is de kunststof vervangen door glas. Hierdoor gaat het zonnepaneel langer mee dan standaard zonnepanelen, daar gaat de kunststof folie wel eens stuk.
 • Bifacial/dubbelzijdig paneel
  Dit paneel wekt nog meer stroom op omdat het paneel ook dubbel zoveel zonnecellen heeft, namelijk aan beide kanten. Het geheim zit hem in de weerkaatsing van weerspiegeling, denk aan de schittering in het water of op een witte ondergrond.
 • Het licht en lucht paneel (waterstof paneel)
  Wetenschappers noemen het ook wel het waterstof paneel. Een nieuwe uitvinding! Dit paneel maakt van waterdamp uit de lucht namelijk waterstofgas. Dit gas kan energie opslaan zoals een batterij. Dit paneel is nog niet op de markt. Onderzoeker van de KU Leuven vertelt dat het waterstof paneel waarschijnlijk vanaf 2030 op de daken in Nederland te zien is

 

PVT zonnepanelen

PVT (Photo Voltaic Thermisch) zonnepanelen zijn nieuwer en wat duurder, maar wekken zowel elektriciteit als warmte op. Dit betekent dat ze niet alleen voor elektriciteit, maar ook voor warm water zorgen. Je hebt twee verschillende PVT opties: panelen of collectoren. 

 

 • Koper
  De panelen bestaan uit een PV-paneel met hierachter koperen buizen om ook het water op te warmen. 
 • Glas
  De collectoren bestaan uit PV-panelen met een speciale omkasting en glasplaat die ervoor zorgen dat de temperatuur veel meer oploopt: wat natuurlijk betekent dat er meer warmte wordt opgewekt. 

 

Welke panelen het beste bij jouw situatie passen, hangt vooral af van je dak en je energie / warm water verbruik. Hoe hoger je verbruik, hoe meer voordeel je natuurlijk uit je zonnepanelen kunt halen!

Hoeveel besparing leveren zonnepanelen je op

Wat zonnepanelen je uiteindelijk opleveren hangt af van je verbruik en het aantal op je dak. Hoe hoger je verbruik en hoe meer zonnepanelen, hoe meer je er natuurlijk uithaalt. Eén ding is zeker: ze leveren 9/10 keer altijd besparing op. Een zestal panelen kan je al ruim 300 euro per jaar schelen. 

Aantal panelen Eenmalige kosten Jaarlijkse opbrengst Terugverdientijd
6
€ 3.100
€ 330
8 jaar
10
€ 4.500
€ 500
7 jaar
18
€ 7.000
€ 800
8 jaar

Bron: Milieu Centraal. Uitgaande van 3225 kWh per jaar aan stroomverbruik met panelen op het zuiden in een hoek van 36 graden.

Wat kosten zonnepanelen?

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt ze:

 

 • Huren via je energieleverancier.  In dit geval zijn zowel de installatie als het onderhoud gedekt. Energieleveranciers als Nuon en Essent bieden je zonnepanelen voor een specifiek huurbedrag aan. Na een periode van zo’n 10 jaar, ben jij eigenaar van de panelen. Meer informatie over de voorwaarden kun je vinden op de website van je energieleverancier.
 • Kopen. Er zijn verschillende aanbieders, en de kosten lopen ongeveer gelijk op. Een set van 10 zonnepanelen kost je gemiddeld zo’n 4.500 euro inclusief installatie.

Budgetbewaking

Bewaak de kosten van je verbouwing met zonnepanelen. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Wat als ik meer energie opwek dan dat ik verbruik?

Alle energie die jij opwekt, maar niet verbruikt kan teruggeleverd worden aan je energieleverancier. Dit wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd. De meeste energieleveranciers verlagen in dit geval je maandbedrag voor de maanden waarin je minder energie opwekt (donkere wintermaanden bijvoorbeeld). Heb je in de zonnige maanden veel opgewekt, dan kan het zelfs zijn dat je jaarrekening voor elektriciteit negatief is. 

 

De verschillen hierin zijn erg groot tussen de verschillende energieleveranciers. Zeker nu de stroomprijzen zo hoog liggen, is het goed om dit even dubbel te checken bij je energieleverancier.

Salderingsregeling van je zonnepanelen

Je energieleverancier levert jouw stroom als je dit nodig hebt, maar jij kan ook stroom leveren aan jouw energiemaatschappij. Het terugleveren van stroom dat je hebt opgewekt maar niet hebt verbruikt noemen we salderen. Tot en met 2024 mogen we in Nederland alle stroom die we opwekken nog voor 100 procent salderen. Dit percentage verlaagt naar 64% in 2025 en 2026. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd. In 2030 bestaat deze regeling niet meer, wanneer is het dan tijd voor een thuisbatterij? Zo kun je zelf je energie opslaan, lees alles hier over de mogelijkheden van energie opslag!

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. En omdat u geen btw betaalt, hoeft u die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer. Toch zien wij u als btw-ondernemer. Dat komt doordat u met uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar u hoeft zich niet bij ons aan te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.

Subsidies voor zonnepanelen

Er is geen subsidie te verkrijgen. De overheid heeft daarentegen wel verschillende financiële regelingen in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen voor iedereen mogelijk te maken. Zo kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening, dit blijft natuurlijk een lening wat uiteindelijk ook geld kost. Ook is sinds dit jaar (2023) de BTW afgeschaft. Dit scheelt je mooi 21% van de aankoopsom.

 

Wil je weten of jouw gemeente nog subsidies geeft op de aanschaf van zonnepanelen? Check het energieloket in je gemeente!

Stijging woningwaarde met zonnepanelen

Niet alleen verminderen zonnepanelen de CO2 footprint en houdt het de energierekening laag: het zorgt ook voor een stijging van de waarde van je woning. 

 

De waarde van een woning met zonnepanelen neemt zo’n 5.000 tot 7.000 euro toe! Hoe meer zonnepanelen of hoe duurder het systeem, hoe hoger de waardestijging.

Kun je zonnepanelen zelf installeren?

Het aansluiten van zonnepanelen is een best ingewikkelde klus. Het wordt dan ook vaak aangeraden om dit door een professional te laten doen. Op deze manier weet je zeker dat alles in orde is, en behoud je de garantie op je panelen. Besluit je de panelen toch zelf te installeren, dan is de besparing vrij klein: het scheelt je tussen de 750 en 2000 euro.

 

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor de installatie van je zonnepanelen? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Welke soort vakman heb je nodig voor de installatie van zonnepanelen?

Sommige aanbieders verkopen zonnepanelen inclusief installatie. Andere aanbieders sturen je de losse panelen toe zonder verdere hulp van een vakman. In dit geval is het natuurlijk wel zo fijn als jij de juiste vakman klaar hebt staan. 

In dit geval ga je op zoek naar een zonnepanelen installateur. Een betrouwbare installateur kan je een Zonnekeur-label, aansluiting bij het SGZE of keurmerk InstallQ laten zien. Een installateur met deze certificatie levert zonder twijfel een hoogwaardige installatie én in veel gevallen garantie. 

Heb je een betrouwbare zonnepanelen installateur gevonden? Dan gaat hij vaak in vier stappen te werk:

 1. Kennismaking en bezoek
  Voordat hij weet wat er wel of niet mogelijk is, is het belangrijk dat hij je dak inspecteert. Denk hierbij aan de constructie, de hellingsgraad en de elektrische installatie in je woning.
 2. Legplan en offerte
  Vervolgens zal de installateur je op basis van de conclusies een legplan toesturen met een bijbehorende offerte.
 3. Offertes vergelijken
  Heb je meerdere offertes binnen? Neem dan de tijd om ze te vergelijken voordat je een offerte accepteert.
 4. Plaatsen zonnepanelen
  De laatste stap is het plaatsen van de zonnepanelen. Op basis van de afgesproken uitvoerdatum kun je de zonnepanelen zelf bestellen, of deze door de installateur laten bestellen.

Tips zonnepanelen onderhouden

Hoewel zonnepanelen over het algemeen niet om veel onderhoud vragen, is het wel belangrijk dat de panelen regelmatig schoongemaakt worden. Je kunt dit zelf doen, of door een specialist uit laten voeren. Doe je het zelf, dan kost het je (bijna) niets, maar loop je wel kans op schade aan je panelen. Laat je ze professioneel schoonmaken, dan kost dit je zo’n 50 tot 100 euro per paneel, maar weet je wel direct zeker dat het goed geregeld is.

 

 • Laat de panelen eens per jaar schoonmaken. Indien mogelijk aan het begin van de lente, zodat ze schoon genoeg zijn om zoveel mogelijk zon op te vangen.
 • Inspecteer de zonnepanelen een aantal keren per jaar. Een dikke klodder vogelpoep is er bijvoorbeeld makkelijk even met een tuinslang af te spuiten!
 • Om de 10 tot 15 jaar moet je omvormer vervangen worden.

Je hele woning verduurzamen, waar start je?

Er zijn veel manieren hoe je jouw woning kan verduurzamen. Sommige dingen kun bijna altijd bij elke woning toepassen, denk een zonneboiler en een hybridewatersysteem. Voor de overige verduurzamingsmaatregelen is er een stappenplan! Denk aan het isoleren van je muur, vloerisolatie, dakisolatie, een warmtepomp of het ventileren van je woning. Benieuwd wat er mogelijk is in of op jouw woning? Je komt erachter met dit stappenplan om je woning te verduurzamen.

 

Ook de gemeenten en overheid maken je het je steeds makkelijker met de subsidies die je kan aanvragen.

Group 4@3x

Ook jouw project in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp