Architect inschakelen voor je uitbouw: wel of niet doen?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Het inschakelen van een architect is niet altijd van belang: dit is geheel afhankelijk van het project. Maar wanneer schakel je wel een architect in, en wanneer niet?

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Het inschakelen van een architect is niet altijd van belang: dit is geheel afhankelijk van het project. Maar wanneer schakel je wel een architect in, en wanneer niet?

Je hebt geen architect nodig wanneer het om een kleinere verbouwing of renovatie gaat zoals een nieuwe badkamer.

 

Een tekening is daarentegen wel belangrijk – op basis van deze tekening kun je de inrichting bepalen en offertes aanvragen. Dit kun je ook laten doen een interieurontwerper met bouwtechnische achtergrond.

Je hebt wel een architect of ontwerper nodig wanneer er structurele wijzigingen zijn, wanneer je vergunningen aan moet vragen en goedkeuring van de welstand nodig hebt en aan specifieke eisen, wensen en/of budget moet voldoen.

Architect inschakelen voor je uitbouw: wel of niet doen?

Het inschakelen van een architect is niet altijd van belang: dit is geheel afhankelijk van het project. Maar wanneer schakel je wel een architect in, en wanneer niet?

Verbouwplan

Een architect brengt jouw ideeën samen in een ontwerp – en een technisch tekenwerk dat op een later moment nodig is voor de vergunning aanvraag. Hij/zij kijkt samen met jou of je wensen ook daadwerkelijk mogelijk zijn, en doet suggesties voor eventuele aanpassingen. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, dan geeft een architect of ontwerper je creatieve oplossingen en inzichten waardoor je project er ineens anders uit kan komen te zien. 

Hulp bij wensen bepalen

Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!

Hulp bij wensen bepalen verbouwen


Extra tip: Laat een architect of ontwerper in eerste instantie zelf een plan bedenken. Geef je wensen en voorkeuren door, maar geef ze de creatieve vrijheid om met een ontwerp te komen. Zij zijn nu eenmaal de experts!

Wanneer moet je een architect/ontwerper inschakelen voor een uitbouw?

Er zijn bepaalde situaties waarin je een architect of tekenaar in moet schakelen om je uitbouw zonder (structurele) problemen te laten verlopen.

 

  1. Een uitbouw die aan specifieke eisen moet voldoen
    Afhankelijk van de reguleringen van je gemeente kan het zijn dat er specifieke eisen gesteld worden aan je uitbouw. Denk hierbij aan eisen met betrekking tot de afmetingen, maar ook op het gebied van duurzame energie. Een architect of tekenaar kan dit soort eisen naar waarde schatten en in de tekeningen en plannen verwerken.
  2. Een uitbouw waar goedkeuring van de gemeente voor nodig is
    Voordat er aan de woning gebouwd mag worden (in geval van constructieve wijziging of uit/aanbouw) moet de welstandcommissie toestemming geven voor je project. Over het algemeen wordt er geen toestemming gegeven wanneer er geen professionele bouwtekeningen aanwezig zijn.
  3. Een uitbouw met een strak budget
    De kans is groot dat je geen geld in overvloed hebt en een budget hebt vastgesteld [link artikel] voor je verbouwing. Pas wanneer er daadwerkelijke tekeningen gemaakt worden kun je zien of je wensen binnen je budget passen. Is dit niet het geval, dan kun je samen met de architect of tekenaar op zoek naar creatieve oplossingen om toch het gewenste eindresultaat te behalen.
  4. Een uitbouw waar structurele wijzigingen aan te pas komen
    Moet er een draagmuur verwijderd worden of is er sprake van andere structurele wijzigingen, of moeilijk uitvoerbare constructies? Dan is het essentieel dat een architect of tekenaar duidelijke tekeningen maakt zodat zowel je bouwbegeleider als de vakmensen weten waar ze aan toe zijn. 

Of je nu een groot of klein project aangaat: de hulp van een tekenaar of architect is in veel gevallen essentieel. Zo wordt je budget beheerd, worden alle aspecten (van lichtpunten tot de leidingen) aan het licht gebracht, zijn de vergunningen goed geregeld én weet je zeker dat het eindresultaat je bevalt! 


VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over een uitbouw?
Check deze artikelen:

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.

Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw geeft je meer woonruimte, wooncomfort en vergroot de waarde van je woning. Maar het bouwen van een uitbouw vraagt om veel tijd, energie – en geld natuurlijk. Mensen overwegen dan ook steeds vaker om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar is dat wel zo verstandig?