BENG berekening vervangt de EPC berekening

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

We gaan het hebben over de wetgeving voor een vergunning nieuwbouw. Wat is een BENG berekening en waarom veranderd per 1 januari 2021 de huidige EPC berekening?

Het ideale bouwproces...

In het kort:

  1. Uitleg BENG- en EPC berekening.
  2. Het verschil in de BENG berekening en de EPC berekening.
  3. Uitleg bijna energieneutrale gebouwen berekening: de drie indicatoren van deze berekening leggen we je uit.
  4. Uitleg energieprestatiecoëfficiënt berekening: getallen en andere data die door een energiedeskundige zijn verzameld, worden in een complexe berekening samengevoegd om jouw woning een energiescore te geven. We leggen het je precies uit. 

Waar staan de afkortingen BENG en EPC voor?

Nu geldt de BENG berekening. Dit is een afkorting van  Bijna Energie Neutraal Gebouw. De norm waarop BENG is gebaseerd is vernieuwd en per 1 januari 2021 van toepassing. De EPC berekening vervalt. EPC is een afkorting voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Deze EPC norm was verplicht bij de vergunning nieuwbouw tot 2021. 

Het verschil over BENG en EPC

De aparte eis aan de energiebehoefte van het gebouw zelf is het grote verschil van BENG ten opzichte van EPC.

Energie opwekken staat nu niet meer op nummer 1. Dit is vervangen door energiebesparing. Om de energierekening laag te houden is het veel logischer en duurzamer om eerst de energiebehoefte te beperken en daarna pas energie op te wekken. Dit komt omdat de energie die je niet gebruikt, ook niet hoef op te wekken. Veel duurzamer dus! 

De BENG berekening: zo werkt het

Wat is er dan nodig voor een BENG-berekening?

In BENG is een energieprestatie berekening die bestaat uit drie indicatoren:

  • Energiebehoefte (BENG 1): Verwarmen en koelen. Hoeveel kWh per m2 heeft het gebouw nodig? Het beperken van de energievraag van het gebouw is hier de indicator. Denk vooral aan ventilatie, luchtdichtheid, isolatie en zonwering. 
  • Primair energiegebruik (BENG 2 ): De hoeveelheid kWh per m2 fossiele brandstof voor verwarming, warm water, koeling en installaties. Belangrijk om te weten: voor netstroom wordt het rendement van elektriciteitsproductie verrekend. Denk bijvoorbeeld aan warmteterugwinning (wtw), herbruikbare energie (ook BENG3), installaties en warmteafgifte met een lage temperatuur.
  • Aandeel hernieuwbare energie (BENG 3): Herbruikbare energie. Hoeveel procent van het verbruikte energie komt hernieuwbare energie uit? Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van PV panelen, bodemenergie, zonneboiler en omgevingswarmte.
  •  

Lees meer over de BENG-berekening op de website van de Rijksoverheid.

De EPC berekening: zo werkt het

De epc berekening (energieprestatiecoëfficiënt) is, net als de naam, best complex. Getallen en andere data worden door een energiedeskundige verzameld en in een complexe berekening samengevoegd om jouw woning een energiescore te geven. En die energiescore is stiekem best belangrijk: niet alleen brengt een duurzame woning je vaste lasten omlaag, maar een goede energiescore zorgt ook voor een hogere marktwaarde van je woning! Maar wat is er eigenlijk nodig voor een epc berekening, wanneer is er sprake van een epc herberekening, hoe kun je de score verbeteren en hoe vind je een energiedeskundige? Lees snel verder!

Alle kennis die je
nodig hebt

Begin met je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo vind je een checklist voor je badkamer, uitbouw, keuken, nieuwbouw woning, hypotheek en wensen bepalen. Samengesteld door onze verbouw expert.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Kan ik de EPC berekening zelf doen?

Lang verhaal kort: nee. Omdat de EPC berekening zo complex is, kun je deze helaas niet zelf uitvoeren. Je zult echt een energiedeskundige in moeten schakelen om alle belangrijke cijfers en informatie op de juiste manier samen te voegen. Wanneer deze data compleet is, wordt de daadwerkelijke berekening door een computer uitgevoerd. Dus tenzij je zelf een energiedeskundige of computer bent, moet je deze berekening toch echt uitbesteden.

Wat is er dan nodig voor een EPC-berekening?

Verschillende factoren spelen een rol in het bepalen van de uiteindelijke energiescore van je woning. Zo wordt er o.a. Gekeken naar:

 

  • De gebruikte bouwmaterialen;
  • De gebruikte isolatiematerialen;
  • Mogelijke energieverliezen door gebreken aan je woning;
  • De grootte en samenstelling van het dak, de muren en de vloeren;
  • Het verwarmingssysteem;
  • De verwarming van sanitair water;
  • En meer…

Waarom is de EPC berekening belangrijk tijdens een verbouwing?

Dat een positieve energiescore je voordelen oplevert is logisch. Je betaalt minder aan energie, woont en leeft duurzamer en verhoogt de waarde van je woning. Maar wist je dat het ook tijdens een verbouwing belangrijk is om deze EPC berekening in het achterhoofd te houden? Je kunt namelijk in je eerste gesprekken met de aannemer of bouwbegeleider al kijken naar duurzame bouwmaterialen, upgrades in de isolatie of een energiezuinig verwarmingssysteem. Scheelt je later weer wat kopzorgen (en geld!).


Tip: het is bij een verbouwing vaak onmogelijk om de huidige norm van isolatiewaarden te behalen. Ga liever op zoek naar mogelijkheden om de maximaal haalbare isolatiewaarden te behalen. Bij een uitbouw is het daarentegen wél mogelijk om aan de norm te voldoen.

Wat kun je doen om de EPC-score te verbeteren?

Nu is het natuurlijk logisch dat je bepaalde duurzame investeringen in je woning kunt doen om je EPC-score te verbeteren. Maar wist je dat je ook tijdens de meting al kunt helpen? Zorg er bijvoorbeeld voor dat de energiedeskundige over de juiste informatie beschikt. Raap de bouwplannen, facturen van je renovatie of uitbouw en subsidieaanvragen bij elkaar! Hoewel een softwareprogramma de uiteindelijke berekening doet, wordt de dataverzameling gewoon door een mens gedaan. Hoe meer objectieve, feitelijke informatie jij aan kunt dragen hoe beter!

Group 4@3x

Ook jouw nieuwbouwwoning in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten
verbouwapp-desktop-mobile

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen

Jouw tuin, een plek waar je heerlijk tot rust kan komen! De tuin een verlengstuk van je woning zijn of het gebied waar de kinderen en of je huisdieren heerlijk kunnen uitleven.
Een tuin ontwerpen kun je zelf! Ontdek hoe!

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: dat vraagt om overzicht, inzicht en behapbare stappen. Of in andere woorden: een oersterk verbouwplan.

Je interieur wensen bepalen

Je interieur wensen bepalen

Voor iedereen die gaat verbouwen: Interieur in a box. Zo ontdek je de mogelijkheden die jouw woning biedt en kun je met dit plan concreet gaan verbouwen. Bereid je goed voor zodat je later geen spijt krijgt van het eindresultaat. Hoe? Bepaal jouw wensen voor de verbouwing en maak ze concreet. Leer hoe je een plattegrond maakt op schaal en ontdek tientallen mogelijkheden voor jouw woning. Bekijk de tips: bouwplan en interieur in één, zo pak je het goed aan.