De EPC berekening: zo werkt het

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

De epc berekening (energieprestatiecoëfficiëntis, net als de naam, best complex. Getallen en andere data worden door een energiedeskundige verzameld en in een complexe berekening samengevoegd om jouw woning een energiescore te geven. En die energiescore is stiekem best belangrijk: niet alleen brengt een duurzame woning je vaste lasten omlaag, maar een goede energiescore zorgt ook voor een hogere marktwaarde van je woning! Maar wat is er eigenlijk nodig voor een epc berekening, wanneer is er sprake van een epc herberekening, hoe kun je de score verbeteren en hoe vind je een energiedeskundige? Lees snel verder!

Het ideale bouwproces...

In het kort:

De epc berekening, ofwel de energieprestatiecoëfficiënt berekening (watte?) is, net als de naam, best complex. Getallen en andere data die door een energiedeskundige zijn verzameld, worden in een complexe berekening samengevoegd om jouw woning een energiescore te geven (een score die je uiteindelijk weer terugziet op het energieprestatiecertificaat – ook wel het energieattest of EPC-attest genoemd). En die energiescore is stiekem best belangrijk: niet alleen brengt een duurzame woning je vaste lasten omlaag, maar een goede energiescore zorgt ook voor een hogere marktwaarde van je woning!

De EPC berekening: zo werkt het

Kan ik de EPC berekening zelf doen?

Lang verhaal kort: nee. Omdat de EPC berekening zo complex is, kun je deze helaas niet zelf uitvoeren. Je zult echt een energiedeskundige in moeten schakelen om alle belangrijke cijfers en informatie op de juiste manier samen te voegen. Wanneer deze data compleet is, wordt de daadwerkelijke berekening door een computer uitgevoerd. Dus tenzij je zelf een energiedeskundige of computer bent, moet je deze berekening toch echt uitbesteden.

Wat is er dan nodig voor een EPC-berekening?

Verschillende factoren spelen een rol in het bepalen van de uiteindelijke energiescore van je woning. Zo wordt er o.a. Gekeken naar:

 

 • De gebruikte bouwmaterialen;
 • De gebruikte isolatiematerialen;
 • Mogelijke energieverliezen door gebreken aan je woning;
 • De grootte en samenstelling van het dak, de muren en de vloeren;
 • Het verwarmingssysteem;
 • De verwarming van sanitair water;
 • En meer…

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing?

Na het invullen van de scan krijg je tips & tricks waarmee je onnodige opleverpunten tijdens een verbouwing voorkomt.

Waarom is de EPC berekening belangrijk tijdens een verbouwing?

Dat een positieve energiescore je voordelen oplevert is logisch. Je betaalt minder aan energie, woont en leeft duurzamer en verhoogt de waarde van je woning. Maar wist je dat het ook tijdens een verbouwing belangrijk is om deze EPC berekening in het achterhoofd te houden? Je kunt namelijk in je eerste gesprekken met de aannemer of bouwbegeleider al kijken naar duurzame bouwmaterialen, upgrades in de isolatie of een energiezuinig verwarmingssysteem. Scheelt je later weer wat kopzorgen (en geld!).


Tip: het is bij een verbouwing vaak onmogelijk om de huidige norm van isolatiewaarden te behalen. Ga liever op zoek naar mogelijkheden om de maximaal haalbare isolatiewaarden te behalen. Bij een uitbouw is het daarentegen wél mogelijk om aan de norm te voldoen.

Wat kun je doen om de EPC-score te verbeteren?

Nu is het natuurlijk logisch dat je bepaalde duurzame investeringen in je woning kunt doen om je EPC-score te verbeteren. Maar wist je dat je ook tijdens de meting al kunt helpen? Zorg er bijvoorbeeld voor dat de energiedeskundige over de juiste informatie beschikt. Raap de bouwplannen, facturen van je renovatie of uitbouw en subsidieaanvragen bij elkaar! Hoewel een softwareprogramma de uiteindelijke berekening doet, wordt de dataverzameling gewoon door een mens gedaan. Hoe meer objectieve, feitelijke informatie jij aan kunt dragen hoe beter!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.