Goedkoop verbouwen: 6 manieren om te besparen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 20 apr

Is goedkoop verbouwen een mythe, of is het mogelijk? Verbouwen valt vaak toch ‘net’ wat duurder uit dan gehoopt. Hoop je alles voor een kleine 20.000 euro geregeld te kunnen hebben, blijken die massief houten balken, die kokendwaterkraan en glazen raampartijen het totaalbedrag toch nét wat hoger te laten eindigen. Dus, wat ga je doen om jouw dromen werkelijkheid te laten worden én binnen het budget te blijven? Juist: je leest lekker verder.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

  1. Stel je minimale eisen en schrap waar mogelijk;
  2. Overweeg standaard uitvoeringen en opties om te besparen;
  3. Doe een deel van het sloopwerk zelf in overleg met je aannemer;
  4. Bewaar en hergebruik materialen waar mogelijk;
  5. Verduurzaam en vraag subsidies aan;
  6. Gebruik onbewerkte materialen wanneer je (deels) zelf aan het verbouwen gaat.
 

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Goedkoop verbouwen: 6 manieren om te besparen

Je bent vast niet de eerste die er na wat snel onderzoek al achter komt dat het verbouwen vaak toch ‘net’ wat duurder uitvalt dan gehoopt. Hoop je alles voor een kleine 20.000 euro geregeld te kunnen hebben, blijken die massief houten balken, die kokendwaterkraan en glazen raampartijen het totaalbedrag toch nét wat hoger te laten eindigen. Shit hè…? 

 

Dus, wat ga je doen om jouw dromen werkelijkheid te laten worden én goedkoop verbouwen mogelijk te maken? Juist: je leest lekker verder.

1. Je minimale eisen stellen en schrappen

Neem eerst dat lijstje woonwensen eens onder de loep (je weet wel, dat lijstje dat je eerder samengesteld hebt om je ideeën op een rijtje te krijgen). Wat zijn de definitieve eisen, wat past binnen je budget en welke opties zouden eventueel weggestreept kunnen worden? Kan die kokendwaterkraan bijvoorbeeld vervangen worden voor een toffe waterkoker, of is het een echte must-have? En die glazen raampartijen: wil je deze echt over de hele lengte van je uitbouw, of is de helft ook acceptabel? Dit helpt je om goedkoop verbouwen mogelijk te maken!

 

 

Tip: houd gedurende dit proces ook de kwaliteit van uitbouw in het oog. Het schrappen van dure raampartijen kan geld besparen, maar kan er óók voor zorgen dat er uiteindelijk onvoldoende natuurlijk licht in je uitbouw kan vallen. Betrek je architect dan ook zeker bij de afsluiting van dit proces!

2. Zijn standaard opties een mogelijkheid?

Naast schrappen, is het ook mogelijk om bepaalde uitwerkingen te vervangen voor standaard opties. Een bezoekje aan de showrooms kan in dit geval wonderen doen. Heb je bijvoorbeeld per se die dure tegels uit Marokko nodig, of ziet de keuken er ook mooi uit met de standaard tegels? En misschien kun je op het merk keukenkasten besparen waardoor je geld overhoudt voor een werkblad dat de perfecte uitstraling geeft? Loop wat door verschillende showrooms rond om te kijken of er ook standaard opties zijn die in de smaak vallen!

Tip: naast het bezoeken van showrooms ter inspiratie (zeker doen hoor jongens – in het echt ziet alles er toch net wat tastbaarder uit!), is ook Pinterest een geweldige bron van inspiratie. Ideaal voor een regenachtige dag. Maak je eigen Pinterest bord aan met afbeeldingen die je inspireren – en maak het leven van je architect een stuk makkelijker!

3. Lekker zelf slopen en schilderen

Niet alles, maar veel van het sloopwerk is niet moeilijk en kun je gewoon lekker zelf doen. Zolang je maar precies weet wat er gesloopt moet worden, en hoe je dit op de juiste manier doet! Loop dan ook altijd eerst even met je aannemer door het huis om samen te kijken welke sloopklussen je zelf op kan (en mag) pakken – constructieve wanden en vloeren laat je bijvoorbeeld altijd door de aannemer doen.

Naast sloopwerk kun je ook het uiteindelijke schilderwerk binnenshuis zelf oppakken. Scheelt je weer flink wat kosten die je anders aan een professionele schilder kwijt zou zijn!

4. Begin met goedkoop verbouwen

Hoe graag je wellicht ook een kokendwaterkraan wilt: niet alle wensen passen direct binnen je budget. Je kunt in dit geval voor goedkopere items kiezen en deze op een later moment vervangen. Begin bijvoorbeeld met een gewone kraan, en vervang deze wanneer er weer wat spaargeld is voor de kokendwaterkraan van je dromen. Houd hier wél rekening mee tijdens de bouw: er zal in dit geval bijvoorbeeld extra ruimte in het keukenkastje moeten zijn om uiteindelijk de boiler van de kokendwaterkraan er in te kunnen passen. Een mooie manier om goedkoop te verbouwen!

5. Verduurzamen (en ervoor betaald krijgen)

Als je toch je best doet om goedkoop te verbouwen, kun je net zo goed je best doen om alles zo duurzaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan HR++ glas, vloerverwarming (wat hebben we toch veel over voor een duurzame woning) of zonnepanelen. Het mooiste is dat je hier niet alleen zelf profijt van hebt, maar er ook nog eens subsidie voor zou kunnen krijgen. Sterker nog: in de loop van de jaren zul je jezelf dankbaar zijn door de gigantische hoeveelheid energie die je bespaard! Check deze website voor meer informatie.

6. Koop onbewerkte materialen om goedkoop te verbouwen

Mocht je deels zelf gaan verbouwen, dan kun je er goed aan doen om onbewerkte materialen te kopen. Al opgeschuurde of gelakte materialen zijn vaak duurder – en dat lakken en schuren kun je natuurlijk ook zelf doen (als je hier de tijd en joie de vivre voor hebt). Zou je zomaar eens zo’n 30% op je materiaalkosten kunnen besparen!

Lukt het je om een aantal van deze tips toe te passen? Dan zul je de totaalprijs gegarandeerd wat zien dalen! En die kokendwaterkraan kan dan misschien alsnog als een heel leuk kerstcadeautje…

 

Zo weet je waar je aan toe bent in 1 klik!

Bij een verbouwing ben je vaak meer geld kwijt dan je vooraf kan bedenken. Als je er goed over nadenkt is dit ook niet gek. Je verbouwd niet elke dag en je weet ook niet altijd wat je te wachten staat. Wij begrijpen dat je kennis mist en daarom hebben wij dit voor je op een rij gezet in onze kant en klare checklists. Zo weet je:

  • Stappenplan van werkzaamheden
  • Doorlooptijd van de werkzaamheden
  • Indicatie van de kosten
  • Welke vakman daarvoor nodig is
  • Wat voor invloed dit heeft op je hypotheek als je de verbouwing daarin meeneemt (bouwdepot).

Bekijk alle checklists (verduurzamen, badkamer, keuken, uitbouw, dakopbouw, appartementverbouwing) in de premium versie van de VerbouwApp.

In 1 klik een
kostenindicatie

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Dit is een stappenplan voor het verduurzamen van je woning, keuken-, badkamer verbouwing, uitbouw, dakopbouw, of appartementsverbouwing.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het ideale bouwproces...

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen

Jouw tuin, een plek waar je heerlijk tot rust kan komen! De tuin een verlengstuk van je woning zijn of het gebied waar de kinderen en of je huisdieren heerlijk kunnen uitleven.
Een tuin ontwerpen kun je zelf! Ontdek hoe!

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: dat vraagt om overzicht, inzicht en behapbare stappen. Of in andere woorden: een oersterk verbouwplan.

Je interieur wensen bepalen

Je interieur wensen bepalen

Voor iedereen die gaat verbouwen: Interieur in a box. Zo ontdek je de mogelijkheden die jouw woning biedt en kun je met dit plan concreet gaan verbouwen. Bereid je goed voor zodat je later geen spijt krijgt van het eindresultaat. Hoe? Bepaal jouw wensen voor de verbouwing en maak ze concreet. Leer hoe je een plattegrond maakt op schaal en ontdek tientallen mogelijkheden voor jouw woning. Bekijk de tips: bouwplan en interieur in één, zo pak je het goed aan.