Goedkoop verbouwen: 6 manieren om te besparen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 20 apr

Is goedkoop verbouwen een mythe, of is het mogelijk? Verbouwen valt vaak toch ‘net’ wat duurder uit dan gehoopt. Hoop je alles voor een kleine 20.000 euro geregeld te kunnen hebben, blijken die massief houten balken, die kokendwaterkraan en glazen raampartijen het totaalbedrag toch nét wat hoger te laten eindigen. Dus, wat ga je doen om jouw dromen werkelijkheid te laten worden én binnen het budget te blijven? Juist: je leest lekker verder.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

 1. Stel je minimale eisen en schrap waar mogelijk;
 2. Overweeg standaard uitvoeringen en opties om te besparen;
 3. Doe een deel van het sloopwerk zelf in overleg met je aannemer;
 4. Bewaar en hergebruik materialen waar mogelijk;
 5. Verduurzaam en vraag subsidies aan;
 6. Gebruik onbewerkte materialen wanneer je (deels) zelf aan het verbouwen gaat.

Goedkoop verbouwen: 6 manieren om te besparen

Je bent vast niet de eerste die er na wat snel onderzoek al achter komt dat het verbouwen vaak toch ‘net’ wat duurder uitvalt dan gehoopt. Hoop je alles voor een kleine 20.000 euro geregeld te kunnen hebben, blijken die massief houten balken, die kokendwaterkraan en glazen raampartijen het totaalbedrag toch nét wat hoger te laten eindigen. Shit hè…? 

 

Dus, wat ga je doen om jouw dromen werkelijkheid te laten worden én goedkoop verbouwen mogelijk te maken? Juist: je leest lekker verder.

1. Je minimale eisen stellen en schrappen

Neem eerst dat lijstje woonwensen eens onder de loep (je weet wel, dat lijstje dat je eerder samengesteld hebt om je ideeën op een rijtje te krijgen). Wat zijn de definitieve eisen, wat past binnen je budget en welke opties zouden eventueel weggestreept kunnen worden? Kan die kokendwaterkraan bijvoorbeeld vervangen worden voor een toffe waterkoker, of is het een echte must-have? En die glazen raampartijen: wil je deze echt over de hele lengte van je uitbouw, of is de helft ook acceptabel? Dit helpt je om goedkoop verbouwen mogelijk te maken!

 

 

Tip: houd gedurende dit proces ook de kwaliteit van uitbouw in het oog. Het schrappen van dure raampartijen kan geld besparen, maar kan er óók voor zorgen dat er uiteindelijk onvoldoende natuurlijk licht in je uitbouw kan vallen. Betrek je architect dan ook zeker bij de afsluiting van dit proces!

2. Zijn standaard opties een mogelijkheid?

Naast schrappen, is het ook mogelijk om bepaalde uitwerkingen te vervangen voor standaard opties. Een bezoekje aan de showrooms kan in dit geval wonderen doen. Heb je bijvoorbeeld per se die dure tegels uit Marokko nodig, of ziet de keuken er ook mooi uit met de standaard tegels? En misschien kun je op het merk keukenkasten besparen waardoor je geld overhoudt voor een werkblad dat de perfecte uitstraling geeft? Loop wat door verschillende showrooms rond om te kijken of er ook standaard opties zijn die in de smaak vallen!

Tip: naast het bezoeken van showrooms ter inspiratie (zeker doen hoor jongens – in het echt ziet alles er toch net wat tastbaarder uit!), is ook Pinterest een geweldige bron van inspiratie. Ideaal voor een regenachtige dag. Maak je eigen Pinterest bord aan met afbeeldingen die je inspireren – en maak het leven van je architect een stuk makkelijker!

3. Lekker zelf slopen en schilderen

Niet alles, maar veel van het sloopwerk is niet moeilijk en kun je gewoon lekker zelf doen. Zolang je maar precies weet wat er gesloopt moet worden, en hoe je dit op de juiste manier doet! Loop dan ook altijd eerst even met je aannemer door het huis om samen te kijken welke sloopklussen je zelf op kan (en mag) pakken – constructieve wanden en vloeren laat je bijvoorbeeld altijd door de aannemer doen.

Naast sloopwerk kun je ook het uiteindelijke schilderwerk binnenshuis zelf oppakken. Scheelt je weer flink wat kosten die je anders aan een professionele schilder kwijt zou zijn!

4. Begin met goedkoop verbouwen

Hoe graag je wellicht ook een kokendwaterkraan wilt: niet alle wensen passen direct binnen je budget. Je kunt in dit geval voor goedkopere items kiezen en deze op een later moment vervangen. Begin bijvoorbeeld met een gewone kraan, en vervang deze wanneer er weer wat spaargeld is voor de kokendwaterkraan van je dromen. Houd hier wél rekening mee tijdens de bouw: er zal in dit geval bijvoorbeeld extra ruimte in het keukenkastje moeten zijn om uiteindelijk de boiler van de kokendwaterkraan er in te kunnen passen. Een mooie manier om goedkoop te verbouwen!

5. Verduurzamen (en ervoor betaald krijgen)

Als je toch je best doet om goedkoop te verbouwen, kun je net zo goed je best doen om alles zo duurzaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan HR++ glas, vloerverwarming (wat hebben we toch veel over voor een duurzame woning) of zonnepanelen. Het mooiste is dat je hier niet alleen zelf profijt van hebt, maar er ook nog eens subsidie voor zou kunnen krijgen. Sterker nog: in de loop van de jaren zul je jezelf dankbaar zijn door de gigantische hoeveelheid energie die je bespaard! Check deze website voor meer informatie.

6. Koop onbewerkte materialen om goedkoop te verbouwen

Mocht je deels zelf gaan verbouwen, dan kun je er goed aan doen om onbewerkte materialen te kopen. Al opgeschuurde of gelakte materialen zijn vaak duurder – en dat lakken en schuren kun je natuurlijk ook zelf doen (als je hier de tijd en joie de vivre voor hebt). Zou je zomaar eens zo’n 30% op je materiaalkosten kunnen besparen!

Lukt het je om een aantal van deze tips toe te passen? Dan zul je de totaalprijs gegarandeerd wat zien dalen! En die kokendwaterkraan kan dan misschien alsnog als een heel leuk kerstcadeautje…

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.