De indeling van het interieur van je verbouwing: waarom is het belangrijk?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Er komt veel bij het interieur van je verbouwing kijken. Waar komen de stopcontacten? Hoe ziet je lichtplan eruit? Waar lopen de leidingen? Hoe groot is die nieuwe hoekbank?

 

Bemerk je twijfel bij één van deze vragen: dan begrijp je meteen waarom de interieurindeling zo belangrijk is bij het begin van je verbouwing. Een succesvolle verbouwing valt of staat namelijk bij de uitwerking van het ontwerp. Met deze uitwerking wordt je ‘grote idee’, stap voor stap kleiner en specifieker gemaakt.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

De indeling van het interieur van je verbouwing is ontzettend belangrijk, omdat het uiteindelijk de leidraad wordt voor tientallen verschillende factoren:

 

 • Het geeft je een realistisch perspectief en laat je eventuele verwachtingen bijstellen;
 • Het geeft je meer grip op het vaststellen van je budget;
 • Betrokken partijen zoals vakmensen weten waar ze aan toe zijn;
 • Je kunt eventuele aanpassingen maken en bewuste keuzes maken;
 • En je kunt uiteindelijk gerichter inkopen doen.

 

Schakel dus (eventueel met behulp van je bouwbegeleider) vroeg in het proces een tekenaar, interieur ontwerper of architect in om je wensen op de juiste manier op papier te krijgen en te weten waar je aan toe bent!

Heb je overal over nagedacht? Al je wensen uitgewerkt?

 

Mooi. De indeling van het interieur van je verbouwing is namelijk ontzettend belangrijk.

 

Waar komen de stopcontacten? Hoe ziet je lichtplan eruit? Waar lopen de leidingen? Hoe groot is die nieuwe hoekbank?

 

Bemerk je twijfel bij één van deze vragen: dan begrijp je meteen waarom de interieurindeling zo belangrijk is bij het begin van je verbouwing. Een succesvolle verbouwing valt of staat namelijk bij de uitwerking van het ontwerp. Met deze uitwerking wordt je ‘grote idee’, stap voor stap kleiner en specifieker gemaakt. 

 

De uitwerking van de interieurindeling komt op papier, en wordt uiteindelijk de leidraad voor tientallen verschillende factoren:

 

 1. Het geeft je duidelijkheid en een realistisch perspectief
  Hoewel een groot idee mooi is, kom je er pas tijdens het uitwerken van de details achter hoeveel er is om over na te denken. Een mooi, donker keukenblad is geweldig. Maar wat voor materiaal wordt het precies? Ga je voor een glanzend, of mat oppervlak? En waar komt de vaatwasser en bijbehorend leidingwerk eigenlijk? Een goed ontwerp met hier je ideale indeling in verwerkt, zorgt ervoor dat je precies weet wat er (niet) mogelijk is.

   

 2. Je kunt je budget verbeteren
  Je hebt misschien al een grove schatting gemaakt van je budget: en dit is het moment waarop je echt kunt gaan verfijnen. Wanneer je de interieurindeling uitwerkt weet je namelijk precies wat er nodig is, welke apparatuur je aan moet schaffen en welke materialen je gaat gebruiken. En aan al deze aspecten hangt natuurlijk een specifiek prijskaartje dat uiteindelijk mede-bepalend is voor je budget (of aanpassingen in je ontwerp). Ga je bijvoorbeeld kledingkasten kopen, of neem je ze mee in je tekeningen en laat je mooie inbouwkasten maken?

   

 3. Betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn
  In tegenstelling tot een bouwbegeleider, kun je vakmensen of een aannemer niet aan het werk zetten op basis van je ‘grote idee’. Om te weten waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen, hebben ze details en tekeningen nodig. Met een duidelijk interieurontwerp weten alle betrokken partijen waar ze aan toe zijn – je bouwbegeleider kan je helpen de juiste keuzes te maken!

   

 4. Een generale repetitie voor een fractie van je budget
  Het uitwerken van je interieurindeling is eigenlijk de start van je verbouwing: een soort proefdraaien. Al je wensen en gedachten worden op papier werkelijkheid, en je hebt alle mogelijkheid om te schuiven, draaien en aan te passen. Iets wat tijdens de daadwerkelijk fysieke verbouwing niet meer zo makkelijk is!

   

 5. Je maakt betere keuzes
  Door de aanpassingen die mogelijk zijn bij het uitwerken van je interieurindeling, maak je uiteindelijk betere keuzes. Je kunt verschillende opties proberen, en hierdoor een keuze maken waar je goed over nagedacht hebt. Zo kun je jouw verbouwing op een later punt zonder twijfel starten.

   

 6. Je kunt gericht inkopen doen
  Wanneer je weet hoe de interieurindeling eruit komt te zien, kun je gericht inkopen gaan doen. Je weet precies hoe groot je hoekbank kan zijn, welke materialen je in je interieur kan verwerken en welke lampen het beste binnen je ontwerp passen.

   

Schakel dus (eventueel met behulp van je bouwbegeleider) vroeg in het proces een tekenaar of architect in om je wensen op de juiste manier op papier te krijgen en te weten waar je aan toe bent! 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het bepalen van wensen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.