Kleuren in je woning, hoe kies je die?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 3 aug

Een woning echt je thuis maken is best een uitdaging. Meestal zetten we er spulletjes in die een emotionele waarde hebben en meubels die we mooi vinden. Maar dan ben je er nog niet. Wat maakt nu een woning een fijn huis? Natuurlijk houden we rekening met de trends, ontdek alles in dit artikel.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

 1. Interieur kleuren 2023: Ontdek de trends van het nieuwe jaar.
 2. Kleurfamilies: Ontdek welke kleuren familie van elkaar zijn.
 3. Kleur per ruimte: Leer welke kleuren vaak worden toegepast in verschillende ruimtes.
 4. Licht en kleur: Lichtinval heeft invloed op hoe de kleur op je muur er uiteindelijk uitziet. 
 5.  Kleurplan: Stel zorgvuldig verschillende kleuren bij elkaar.
 6. Aan de slag: Heb je een tuin? Ga dan aan de slag met je extrieur!
 7. Verbouwplannen: Naast je kleur kiezen kun je ook aan de slag met je interieur en exterieur.
 8. Verduurzamen. Ga je verbouwen? maak je woning dan een stuk comfortabeler door dit gelijk te verduurzamen, hoe? Lees alles over het stappenplan van verduurzamen.

Interieur kleuren in 2023

Er zijn veel bedrijven en trend experts brengen elk jaar weer de favoriete kleuren van 2023 uit. De interieurkleuren van 2022 gingen vooral om rust en eenheid. Dit jaar gooien de trend experts het weer over een andere boeg. Dit jaar staat in het teken van levendigheid en kracht, modern en trendy, vooral zonnige en positieve kleuren! Denk dan aan Viva Magenta, een roodroze tint met wat paarse invloeden. Of de Wild Wonder van flexa, een pasteltint die vooral bestaat uit gele en groene tinten. Hou je van wat donkerder? dan is de Vining Ivy een trendsetter in 2023. Deze kleur is kalmerend en energiek, wat wil je nog meer?

Kleurfamilies

Waarom worden kleuren omschreven als warme, neutrale en koude kleuren? Dat komt omdat kleuren een gevoelstemperatuur hebben. Welk gevoel we ervaren is eigenlijk met de natuur verbonden. Zo voelt rood, oranje en geel warm aan, denk aan vuur en de zon. Zo ervaar je een koelere gevoelstemperatuur bij groen, blauw en paars. Niet alle kleuren voelen warm of koud aan, beige, bruin en grijs kunnen we wel de neutrale kleur familie noemen. Hoe je deze kleurfamilies bij elkaar gebruikt, leggen we je later in dit artikel uit!

Weetje: De glansgraad heeft effect op de gevoelstemperatuur. Je interpreteert de kleur warmer als je de verf een matte uitstraling geeft. Hoe hoger de glans hoe kouder de gevoelstemperatuur oogt.

Welke kleur kies je voor welke ruimte?

In het algemeen kiezen mensen voor een veilige keuze. Ze kijken naar de functie die een ruimte heeft in de woning. 

 

Een inactieve ruimte krijgt vaak een warme kleur: 

 • Woonkamer/zitkamer
 • Slaapkamer

Een een actieve kamer krijgt vaak een koudere kleur:

 • Hal/gang
 • Eetkamer
 • Badkamer
 • Keuken
 • Studeerkamer

Natuurlijk mag je zelf bepalen bij welke kleur jij je fijn voelt en kun je prima een warme kleur kiezen voor in je keuken. Zolang jij er blij mee bent en het voor jou als thuis voelt, is het altijd goed!

Lichtinval en ligging van je woning.

Wist je dat lichtinval vanuit het noorden alle kleuren ‘koeler’ vertoont dan lichtinval vanuit het zuiden? Dat betekent dus dat de ramen die naar het zuiden wijzen ook warmere lichtkleur doorlaat. Dus heb je een kamer waar veel ramen naar het noorden wijze? Dan tonen de kleuren die op je muur zitten ‘koeler’, en kun je daarop inspelen door wat warmere tinten of kleuren kan toepassen.

 

 

Kleur in
a box

Je eigen kleurenpallet voor je woning samenstellen doe je praktisch en leuk met deze box. Nieuwsgierig welke gadgets er in de box zit?

Heb je een donkere ruimte? Denk dan aan een lichte grijs- en blauwtinten voor het optimale lichteffect. Wens je een warme sfeer in de donkere kamer? Gebruik dan gerust lichte terracotta- of geeltinten te gebruiken. Een zonnige tint kan een donkere ruimte lichter en warmer maken.

 

Wat doe je als er ontzettend veel licht in je woning valt? Kies dan voor een juist afwerking van het product, zoals een matte afwerking van je verf. Dit is vooral mooi in een zonnige woonkamer: een matte verf in een pastel of wittint zodat het binnenvallende zonlicht een stukje zachter oogt.

Kleurplan

Heb je al bestaande meubels die jij mee gaat verhuizen? Of ga je voor het eerst je inboedel aanschaffen? Het is namelijk belangrijk dat je alle kleuren die er al in je woning aanwezig zijn op een rij zet, aan de hand daarvan ga je een kleur-plan maken. 

 

Je meubels, gordijnen, vloer of bijzettafel wil je ook in het grote geheel samenbrengen en matchen met de kleuren die je kiest voor je muur. Hoe kun je dit aanpakken? Hout is bijvoorbeeld een warme kleur, en een tegelvloer oogt al snel wat killer zorg dus dat je daar wat warme kleuren bij combineert zodat je een fijne sfeer in huis krijgt.  

Wil je aan de slag?

Heb je er al helemaal zin in, maar weet je nog niet hoe je aan de slag kan gaan? We hebben een leuke tip voor je. Om met kleur in de woning aan de slag te gaan kun je het beste een waaier gebruiken en kleurtabellen. om je ideale kleurenpalet te ontdekken. Je ontvangt een kleur gids erbij met allemaal tips waar je vast nog niet aan hebt gedacht, hoe handig is dat? Met jouw persoonlijke kleurenpalet kun je weer op pad om verf te bestellen! Zo, weer ‘n stapje dichter bij je droomwoning!

Bestel de box en ga thuis aan de slag! 

Interieur en exterieur

Natuurlijk is de kleur bepalen in je woning niet de eerste stap. Jouw indeling/interieur is bepalend voor de kleuren die jij uitkiest. Kom niet voor verrassingen te staan en werk eerste je wensen voor het interieur uit voordat je de kleuren gaat bepalen. Om het complete plaatje van je woning goed in kaart te brengen eindig je bij het exterieur. Dit is de juiste volgorde om het slim aan te pakken.

 1. Interieur wensen bepalen
 2. Kleuren kiezen
 3. Exterieur in kaart brengen

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Gaaf dat je nieuwe kleuren aan het uitzoeken ben voor je woning! Ga je ook verbouwen? Dan kun je verduurzamen er vaak goed bij nemen in je verbouwing. Subsidies maken het je steeds aantrekkelijker en makkelijker. Wat je ook voor woning hebt: een nieuwe of oudere woning, er zijn altijd wel verduurzaming maatregelen die je kan doorvoeren om je woning met nieuw kleurtje te verduurzamen. Ontdek wat voor jou toepassing We leggen uit hoe je erachter komt wat jouw woning al voor verduurzaamde maatregelen heeft, en hoe je verduurzamen kan aanpakken. Wij hebben een verduurzamings-stappenplan voor je!

VerbouwScan

Ga je verbouwen? Doe dan de online scan en ontvang concrete tips! Zo ben je goed ben jij voorbereid op je verbouwing!

verbouw scan tips en stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing met verbouwplan in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *