13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Josha Prins > 3 mei

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar zoals je in de beginfase al zult merken zijn er ontzettend veel keuzes die gemaakt moeten worden. Een goede voorbereiding is ongelooflijk belangrijk en bepaalt de vlotheid van de rest van het proces: we hebben dus een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet waar je vast over na kunt denken. Zie het als een soort checklist voor een goede voorbereiding!

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

1 .De fundering

Leg je een fundering? Zo ja, op welke grond? Afhankelijk van de ondergrond kun je dit zelf doen, of beter uitbesteden. Wil je dit zelf aanpakken? Schakel dan een externe, onafhankelijke expert in om je van advies te voorzien en je werk te controleren.

2. Constructief werk

Moeten er structurele werken aangepakt worden? Ga er dan vanuit dat je dit niet zelf in kunt schatten óf uit kunt voeren. Wil je dit wel zelf uitvoeren? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in die alles voor je op de rit zet, en samen met jou in de werklijst kijkt om te beslissen wat je wel, en wat je niet zelf uit kunt voeren.

3. Het kiezen van een aannemer

Wil je een aannemer die alles zelf doet, of een aannemer die externe experts inhuurt (waar jij uiteindelijk voor betaalt)? Schakel eventueel de hulp van een onafhankelijke bouwbegeleider in om de juiste aannemer te vinden.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je uitbouw? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

4. Kies de juiste architect

Wil je een aannemer die alles zelf doet, of een aannemer die externe experts inhuurt (waar jij uiteindelijk voor betaalt)? Schakel eventueel de hulp van een onafhankelijke bouwbegeleider in om de juiste aannemer te vinden.

Niet iedere goede ontwerper is de juiste voor de tekeningen van jouw uitbouw. Moeten er vergunningen aangevraagd worden? Dan heb je meer nodig dan enkel een interieurontwerp.

Let op: een tekenaar hoeft niet minder goed te zijn dan een architect – deze heeft alleen andere diploma’s behaald en mag zichzelf hierdoor geen architect noemen. 

5. Zelf tekenen betekent uitbesteden

Zelf bouwen is mogelijk, maar verloopt soepeler en met minder risico wanneer je dit samen met een bouwbegeleider of aannemer doet. Deze kunnen de zware, specifieke taken uitvoeren (of uitbesteden aan vakmensen) en jij kunt de overige taken oppakken.

Let op: de meeste aannemers willen alleen samenwerken wanneer zij de hele klus uit mogen (laten) voeren. In veel gevallen is een onafhankelijke bouwbegeleider een betere keuze wanneer je ook zelf wilt bouwen.

6. Wat doe je zelf, wat wil je uitbesteden?

Denk goed na over de aspecten die je zelf wilt (en kan) doen, en die je uit wilt besteden. Ben realistisch en vergeet niet dat je bouwwerk aan de wettelijke normen moet voldoen.

7. Het bouwafval wegbrengen

Wat doe je met het bouwafval? Breng je dit zelf weg, of laat je het ophalen? Als je het laat ophalen, door welke partij?

8. Wat wil je?

Welke vloerafwerking, wandafwerking en indeling wil je? Welke functie krijgt de ruimte? Hoe zit het met het lichtplan? Welke kleuren laat je terugkomen in je uitbouw en welke materialen passen hier het beste bij? Zorg dat je voor al dit soort zaken een besluit genomen hebt, voordat je offertes aan gaat vragen.

 

Start
overzichtelijk

Begin met je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo heb je inzage welke werkzaamheden hierbij komen kijken en een indicatie van de kosten. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

9. Wat heb je nodig?

Kijk vervolgens welke partijen je nodig hebt om jouw wensen werkelijkheid te laten worden. Plaats je bijvoorbeeld een keuken in je uitbouw, waar komt deze keuken dan vandaan?  Wie installeert de keuken en wie legt de leidingen? Ga je naar de keukenspeciaalzaak, of laat je een interieurbouwer een concurrerende offerte uitbrengen?

Tip: wist je dat een interieurbouwer in sommige gevallen wel 20% goedkoper is dan de keukenspeciaalzaak? 

10. Maak een planning en zet de data vast

Wanneer wordt je keuken geleverd? Wanneer krijg je de materialen binnen? Zorg dat je alle data op papier hebt en maak met deze data een goede planning (of laat dit doen door je bouwbegeleider!). De VerbouwApp kan je hierbij helpen!

11. Hoe zit het met je budget?

Als het goed is heb je al een budget vastgesteld. Zit je na al deze keuzes nog binnen je budget? Kun je nog meer realiseren, of is het tijd om zaken te gaan schrappen?

12. De daadwerkelijke omvang van de klus

Een uitbouw is een project op zich – maar wanneer je een nieuwe vloer legt, is de kans groot dat je ook de rest van de verdieping mee wilt nemen. Wanneer je aan het stuccen gaat, is de kans groot dat je ook de andere ruimtes van nieuw stucwerk wilt voorzien. Wat is de daadwerkelijke omvang van de klus?

13. Kijk naar de toekomst

Wat zou je over 5 of 10 jaar nog uitgevoerd willen hebben? Denk je dat je uiteindelijk toch liever vloerverwarming wilt? Neem dit soort dingen vast mee in je keuzeproces zodat je over 5 of 10 jaar niet opnieuw aan het verbouwen hoeft.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over een uitbouw?
Check deze artikelen:

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

Architect inschakelen voor je uitbouw: wel of niet doen?

Architect inschakelen voor je uitbouw: wel of niet doen?

Het inschakelen van een architect is niet altijd van belang: dit is geheel afhankelijk van het project. Maar wanneer schakel je wel een architect in, en wanneer niet?

Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw geeft je meer woonruimte, wooncomfort en vergroot de waarde van je woning. Maar het bouwen van een uitbouw vraagt om veel tijd, energie – en geld natuurlijk. Mensen overwegen dan ook steeds vaker om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar is dat wel zo verstandig?