Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Een onderhoudsarme woning: wie wilt het nu niet? Zeker wanneer je druk aan het verbouwen bent (of bent geweest), is er niets zo fijn als de zekerheid dat al die nieuwe onderdelen van je woning lang mooi blijven. Zonder er al teveel aan te hoeven doen natuurlijk. Dus hoe maak je het onderhoud aan je woning makkelijk?
We zetten alle onderhoudsarme mogelijkheden voor je woning op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar als extra to do’s in de VerbouwApp toe te voegen 😉
Het ideale bouwproces...
In het kort:
- Onderhoud keuzes in materialen. Hoe kun je voor, tijdens en na je verbouwing stilstaan bij deze keuze.
- Welke materialen zijn onderhoudsarm? Lees de vijf tips.
- Concrete alternatieven. Dat is duidelijk!
- Tips per ruimte van de woning. Voor de keuken, badkamer, tuin, verwarming, tuin en vloer.
- Onderhoud na je verbouwing. Zo pak je dit aan.
- Download gratis de onderhoudskalender. Je eigen onderhoud bijhouden is op deze manier simpel!
Onderhoud aan je woning: zo zit het
Voordat we beginnen, nemen we de verschillende momenten dat onderhoud een rol speelt even onder de loep. Je hebt namelijk in verschillende fases van je woning (en bouwproject!) met onderhoud te maken.
- Vooraf: allereerst is er het onderhoud voordat je gaat verbouwen. Dit is het moment waarop je keuzes maakt. Ga je voor een specifiek materiaal, of toch liever voor een onderhoudsvriendelijke optie?
- Tijdens: maar ook tijdens het renoveren of verbouwen speelt het onderhoud een grote rol. Stel: er gaat iets kapot. Welke (onderhoudsarme) materialen kies je om het te vervangen?
- Achteraf: en zeker na het verbouwen en renoveren speelt onderhoud een grote rol. Goed onderhoud zorgt er natuurlijk voor dat materialen langer meegaan- en dat is goed voor de portemonnee!
5 onderhoudsvrije materialen voor een onderhoudsarme woning
We zullen je niet langer laten wachten en direct van start gaan met 5 onderhoudsvrije materialen voor een onderhoudsarme woning. Deze kun je dus vooraf kiezen, of ook tijdens het verbouwen gebruiken om oude materialen te vervangen.
Het resultaat? Minder onderhoud en minder gedoe wanneer de verbouwing of renovatie compleet is!
- Onderhoudsarme materialen: kunststof
Om te beginnen is er het welbekende kunststof. Kunststof is een onderhoudsarm materiaal dat je in de toekomst zowel onderhoud áls geld kan besparen. Nu klinkt kunststof voor veel mensen goedkoop in de oren, maar wist je dat kunststof tegenwoordig super hoge kwaliteit heeft?
Kunststof materialen zijn:
- Kleurecht;
- beschikbaar in allerlei structuren (waaronder een houtnerfstructuur die bijna
- niet van echt te onderscheiden is!)
- bestand tegen bijna alle weersinvloeden
- Slagvast;
- beschikbaar in allerlei kleuren en stijlen, wat ze perfect maakt voor alle interieurstijlen: van industrieel tot modern;
- en natuurlijk hartstikke onderhoudsarm: je hoeft ze niet te beitsen of verven!
En het mooiste is dat die kunststof materialen op allerlei manieren toe te passen zijn. Gebruik ze bijvoorbeeld voor je kozijnen, goten of zelfs je gevelbekleding.
- Onderhoudsarme materialen: keramiek
Het tweede onderhoudsarme (en duurzame) materiaal is keramiek. Ideaal als dakbedekking, maar ook erg mooi als tegelvloer in bijvoorbeeld de nieuwe badkamer, of als keukenblad voor de nieuwe keuken.
Keramiek ziet er erg natuurlijk uit, en geeft iedere ruimte een stoere uitstraling. Het is makkelijk te combineren met andere materialen, en past dus (net als kunststof) binnen iedere interieurstijl! - Onderhoudsarme materialen: keralit
Is het tijd om naar de gevelbekleding te kijken? Dan is keralit een mooi duurzaam én onderhoudsarm materiaal. Keralit bestaat uit gerecyclede kunststoffen met glasvezel, afgewerkt met een speciale, UV-bestendige toplaag. Het is kleurvast, makkelijk (en onzichtbaar) te bevestigen, duurzaam, milieuvriendelijk, weerbestendig én kent een lange levensduur. - Onderhoudsarme materialen: aluminium
En laten we het welbekende aluminium niet vergeten. Een ideaal materiaal voor bijvoorbeeld de kozijnen. Het isoleert ontzettend goed (beter dan hout), neemt geen vocht op, is duurzaam, makkelijk te repareren en ontzettend sterk. Hoewel kunststof voor velen de voorkeur heeft op aluminium, is en blijft het een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. - Onderhoudsarme materialen: bamboe
Last but not least een materiaal dat de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen heeft: bamboe. Het mooie aan bamboe is dat dit materiaal bijna altijd wel beschikbaar is. Wanneer de materialen uit een bamboebos geoogst worden, groeit er na het oogsten namelijk direct weer nieuwe bamboe. En een grote beschikbaarheid betekent natuurlijk lagere prijzen!
Je ziet bamboe al steeds vaker in het interieur, maar wist je dat je het ook als bouwmateriaal kunt gebruiken? Je ziet steeds meer projecten met bijvoorbeeld bamboe muren, gevel- of wandbekleding.
Onderhoudsarm wonen: wist je dat?
Onderhoudsarme materialen zijn een mooi begin, maar er zijn nog meer keuzes die je kunt maken om je woning zo onderhoudsarm mogelijk te maken. Wist je bijvoorbeeld dat:
- Een gemetselde topgevel geen overstekken van hout heeft? Dit betekent dat er geen schilderwerk nodig is dat onderhouden moet worden.
- Een woning met een zinken goot geen bakgoten heeft die om onderhoud vragen?
- Een terras van kunststof planken er nog zo goed uitziet als een terras van hout, maar veel minder onderhoud nodig heeft?
Dit ook voor kunststof gevelbekleding geldt?
VerbouwScan
Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!
De onderhoudsarme woning: tips per ruimte
Leuk toch, al die onderhoudsarme materialen en mogelijkheden? We doen er nog een schepje bovenop met 6 tips om verschillende ruimtes in je woning nóg onderhoudsvriendelijker te maken!
1. De keuken
Om te beginnen met de onderhoudsarme keuken. Wil je geen onhandig grote afzuigkap in je woning en kies je liever voor een geïntegreerde kookplaat? Installeer dan een koolstoffilter (ieder half jaar vervangen) of plasmafilter (hoeft niet vervangen te worden). Deze vervangt die lange buis die de afzuigkap met buiten in verbinding brengt, en doet hetzelfde werk!
2. De badkamer
En dan door naar de badkamer, een ruimte waar duurzaam en onderhoudsarm bamboe materiaal centraal mag staan. Bamboe heeft een bijzonder vorm- en watervastheid, wat betekent dat het zowel in de badkamer als buiten ontzettend goed presteert. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bamboe badkamermeubel of een bamboe badkamermat?
3. Het dak
Ga je met het dak aan de slag? Kijk dan eens naar mooie, duurzame en goed isolerende mogelijkheden zoals een groendak, een sedumdak (minder belastend voor de dakconstructie dan een groendak), een waterdak met hergebruik regenwatersystemen, dakpannen met zonnecellen of zelfs uv afstotende daken! Bekijk waar je subsidie voor aan kunt vragen.
4. De tuin
Pak je ook de tuin mee met de verbouwing? Mooi: die mag vast ook wat onderhoudsvriendelijker. Een onderhoudsarme tuin is makkelijk aan te leggen én makkelijk te onderhouden. Een aantal tips voor een onderhoudsarme tuin zijn bijvoorbeeld:
- Hoe minder planten, hoe minder werk!
- Wil je toch planten? Kies dan voor vaste planten die ieder jaar uit zichzelf weer terugkomen.
- Gebruik onderhoudsarme bodembedekkers zoals sedums zodat je jezelf geen zorgen hoeft te maken om onkruid.
- Kies voor planten die niet gesnoeid hoeven te worden – scheelt je weer wat werk!
Lees ook alles over het aanleggen van een nieuwe tuin.
5. De verwarming
Ben je die ouderwetse radiatoren in huis helemaal beu? Vervang ze dan voor infraroodverwarming of elektrische verwarming. Zeker infraroodverwarming is erg populair: het zorgt voor een super aangename warmte (denk maar eens aan een infrarode sauna) en kan zelfs aan je plafond gemonteerd worden! Niet
alleen zijn deze manieren van verwarmen vriendelijker voor de portemonnee, ze vragen ook om minder onderhoud (ontluchten is verleden tijd) én maken geen geluid!
6. De vloer
Een houten vloer is mooi, maar vraagt om flink wat onderhoud. Onderhoud waar geen sprake van is wanneer je een PVC-vloer laat leggen! PVC is hartstikke mooi, blijft mooi én is een stuk sterker dan een echte houten vloer. Ook lekker hufterproof en érg strak is de gietvloer. Makkelijk schoon te maken, goed bestand tegen vlekken en erg duurzaam.
Onderhoud na de verbouwing
Zodra de verbouwing erop zit is het natuurlijk erg belangrijk om de woning goed te blijven onderhouden. Zo gaan je onderhoudsarme materialen langer mee, en kun je langer genieten van de resultaten van je verbouwing!
In de tabel hieronder zie je precies welk onderdeel van de woning op welk moment aan een onderhoudsbeurt toe is. Meer tips over het onderhoud van je woning vind je hier.
Onderhouds
kalender
Download Jouw persoonlijke kalender:
- Zo weet je wat je elk jaar moet checken
- Wanneer er onderhoud nodig is
Een overzicht zodat je niks vergeet!
Bewaar al je bonnetjes en garantie in de VerbouwApp
- Zet alle werkzaamheden in de app inclusief bon
- Voeg datum van uitvoering toe
- Plak de onderhoudskalender in jouw planning een krijg automatisch een update
- Boek vakmensen bij onderhoud
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
Josha Prins
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Deel deze pagina:
Reacties op dit artikel
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!