Belangrijke tips om je verbouwing soepel te laten verlopen

Een verbouwing is een flinke onderneming: eentje die snel onderschat wordt. Je zou niet de eerste zijn die tijdens het verbouwen tegen problemen aanloopt, vertragingen meemaakt of sneller aan het einde van het budget komt dan gepland. Gebruik deze tips om dit soort onaangename situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

De volgende tips kunnen je helpen om onaangename verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen:

 

 1. Doe je voorbereiding. Stel een realistisch budget op, denk na over de toekomst, breng je wensen in kaart, kijk naar alle mogelijkheden, bereid jezelf voor op onaangename verrassingen en zorg voor een realistisch perspectief.

 2. Regel je vergunningen op tijd. Dit kan onverwacht veel tijd in beslag nemen en vrij gecompliceerd zijn. Laat dit waar mogelijk dus door een specialist zoals de architect, tekenaar, ontwerper, bouwbegeleider of aannemer doen. Dit vergroot de kans van slagen.

 3. Vraag meerdere offertes aan zodat je uiteindelijk de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een aannemer of leverancier waar jij jezelf goed bij voelt.

 4. Maak duidelijke afspraken met alle partijen die betrokken zijn bij de bouw. Zitten alle kosten in de offerte van de aannemer inbegrepen? Brengt de leverancier de materialen naar de bovenverdieping, of moet je dit zelf doen?

 5. Schakel een bouwbegeleider in. Deze helpt je als externe partij met het maken van de juiste keuzes. Een bouwbegeleider zorgt ervoor dat er geen addertjes onder het gras zitten bij je contracten, dat alles soepel verloopt, dat je realistische verwachtingen hebt én uiteindelijk minder stress ervaart tijdens het verbouwen.

 6. Neem de tijd. Je weet nooit voor wat voor verrassingen je komt te staan, en kwaliteit heeft tijd nodig. Zorg dat er voldoende tijd beschikbaar is!

 7. Kies niet altijd de goedkoopste, maar kies mensen en partijen waar je jezelf goed bij voelt, die goede kwaliteit leveren en die jouw wensen werkelijkheid kunnen laten worden.

 8. Controleer de verzekering van je vakmensen, deze zouden een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering moeten hebben.

 9. Voldoe aan het bouwbesluit. Zowel je constructie als eventuele tekeningen voor een omgevingsvergunning moeten aan het bouwbesluit voldoen.

 

Belangrijke tips om je verbouwing soepel te laten verlopen

1. Doe je voorbereiding

Bereid jezelf goed voor op de verbouwing. Breng je wensen duidelijk in kaart, denk na over de toekomst, kijk naar de mogelijkheden, stel een duidelijk budget op, vraag alle nodige informatie op en vooral: ben realistisch. Hoe beter je jezelf voorbereidt (ook op mogelijke onaangename verrassingen), hoe groter de kans dat je de gewenste eindresultaten behaalt.

Extra tip: aanvragen bij de gemeente kunnen voor extra vragen zorgen. Bereid jezelf dus goed voor en zorg dat je de nodige antwoorden klaar hebt liggen.

2. Regel de vergunningen

Kijk of je vergunningen nodig hebt voor jouw verbouwing (op de website van het omgevingsloket bijvoorbeeld), en vraag deze op tijd aan (of laat ze aanvragen door je bouwbegeleider). Het proces van het aanvragen van vergunningen kan meer tijd in beslag nemen dan je oorspronkelijk had gepland. Informeer ook meteen bij de gemeente wat er volgens het bestemmingsplan mogelijk is, en welke regelgeving je jezelf mogelijk aan moet houden. Check ook dat je met de verbouwing voldoet aan het Bouwbesluit.

Extra tip: als je dan toch bezig bent, kijk dan meteen even of er subsidies beschikbaar zijn voor je verbouwing!

3. Vraag meerdere offertes aan

Heb je geen goed gevoel bij een mogelijke leverancier of aannemer? Heb je geen goed gevoel bij een leverancier of aannemer – vraag hier dan geen offerte aan. Vraag liever een tweetal offertes aan bij partijen waar je jezelf goed bij voelt. Zo geef je jezelf vergelijkingsmateriaal en keuzemogelijkheid. Bespreek duidelijk wat je wensen zijn, wat je budget is, en wat de mogelijkheden van de leverancier of aannemer zijn. Zo kun je uiteindelijk een doordachte keuze maken. Laat je de verbouwing door een bouwbegeleider uitvoeren, dan zal deze offertes aanvragen en vakmensen binnen zijn netwerk voor je regelen.

4. Wie doet wat?

Maak duidelijke afspraken met alle betrokkenen van de verbouwing. Regelt de aannemer de vergunningen bijvoorbeeld, of doe je dit zelf? Worden materialen door de leverancier naar de bovenste verdieping gebracht, of moet jij dit doen? Laat je dit soort dingen door de externe partijen doen, dan zullen zij deze uren natuurlijk in rekening brengen. Zorg dat je ze dit soort zaken altijd laat weten om ergernis bij beide partijen te voorkomen!

Extra tip: wanneer je onderdelen van de verbouwing uitbesteedt, is het verstandig om belangrijke zaken zoals het aanvragen van vergunningen of het maken van schetsen door de specialist in kwestie te laten doen. Dit soort zaken zijn een vak apart, en wanneer je ze door de juiste persoon uit laat voeren, krijg je sneller goedkeuring en de gewenste eindresultaten.

5. Schakel een bouwbegeleider in

Het kan ontzettend lastig zijn om met een aannemer te onderhandelen, te weten wat reële prijzen zijn of de juiste materialen te kiezen. Schakel daarom de hulp van een bouwbegeleider in zodat deze je met dit soort zaken kan ondersteunen. Een bouwbegeleider zorgt ervoor dat er geen addertjes onder het gras zitten bij je contracten, dat alles soepel verloopt, dat je realistische verwachtingen hebt én uiteindelijk minder stress ervaart tijdens het verbouwen.

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing?

Na het invullen van de scan krijg je tips & tricks waarmee je onnodige opleverpunten tijdens een verbouwing voorkomt.

6. Neem de tijd

Hoewel een verbouwing binnen een paar maanden gerealiseerd kan zijn, kan er op verschillende gebieden vertraging opgelopen worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van vergunningen, materialen met lange levertijden, materialen die laat geleverd worden, werkzaamheden die tijdelijk stopgezet worden door slecht weer. Voor een goede uitvoering, is tijd nodig. Neem tijd voor de voorbereiding om ergernis en onduidelijkheden te voorkomen.

Zorg dat er voldoende tijd beschikbaar is!

7. Kies niet altijd de goedkoopste

Hoewel een goedkopere optie fijn is voor het budget, is dit lang niet altijd de beste optie. Kies liever voor de beste materialen, de hoogste kwaliteit, producten die geheel aan je verwachtingen voldoen en mensen waar je fijn mee samen kunt werken. Deze investering levert je uiteindelijk betere resultaten op!

8. Controleer de verzekering van je vakmensen

Kijk altijd of de vakmensen die je inschakelt verzekerd zijn. Deze zouden een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Vergeet ook de car-verzekering niet.

Let op: grotere aannemers zijn vaak aangesloten bij Bouwgarant, maar dit betekent niet dat deze bedrijven ook daadwerkelijk goed werk leveren en betrouwbaar zijn.

9. Voldoe aan het bouwbesluit

Als je een omgevingsvergunning aan hebt moeten vragen, dien je tekeningen te laten maken die getoetst kunnen worden op basis van het bouwbesluit. Schakel hier de juiste expert voor in en laat je adviseren door je bouwbegeleider of aannemer. Is er geen sprake van een omgevingsvergunning? Dan dient er nog altijd volgens het bouwbesluit gebouwd te worden. Eventuele aanpassingen in constructieve onderdelen van de woning moeten altijd berekend en gecontroleerd worden door een constructiebureau.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.