Zelf je tuin ontwerp maken

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 3 aug

Jouw tuin, een plek waar je heerlijk tot rust kan komen! De tuin een verlengstuk van je woning zijn of het gebied waar de kinderen en of je huisdieren heerlijk kunnen uitleven. Een tuin ontwerpen kun je zelf! Ontdek hoe!

Het ideale bouwproces...

In het kort:

 1. Stappenplan: Je hebt niet perse een expert nodig om je tuin te laten ontwerpen, leer hoe je dit zelf kan doen.
 2. Stap 1: Functies van je tuin bepalen.
 3. Stap 2: Wensen in kaart brengen.
 4. Stap 3: Een plattegrond maken, tips over de stand van de zon en beplanting in je tuin.
 5.  Stap 4: We vertellen je alle tips over kleur in je woning.
 6. Ga aan de slag: Doe het zelf pakket om je tuin te ontwerpen 
 7. Ontdek de andere doe het zelf pakketten: Interieur ontwerpen en kleur ontdekken en bepalen.
 8. Verduurzamen. Jouw woning kun je een stuk comfortabeler maken door dit gelijk te verduurzamen, hoe? We vertellen je het stappenplan van verduurzamen.

Stappenplan zelf je tuin ontwerp

Een nieuwe tuin ontwerpen is niet zomaar gedaan. Sommige schakelen een tekenaar in, maar je kan het ook zelf doen. Voor diegene die zelf de handen graag uit de mouwen steken hebben wij een stappenplan om je exterieur uit te werken. Leer hoe je slim de juiste keuzes maakt om je tuin te ontwerpen passend bij jouw leefstijl: 

 

 1. Functies van je tuin bepalen
 2. Wensen uitwerken
 3. Plattegrond maken
 4. Looproute bepalen

Stap 1: Functies van je tuin bepalen

Waarom wil je graag een tuin? Is dit omdat je graag op een zonnebed in de tuin ligt, of vind je het leuk om met gezelschap in de tuin te eten? De functie van een tuin verschilt voor veel gezinnen. Dit zijn verschillende functies die je tuin voor jou kan hebben:

 

 1. Zonneplek
  Plek voor een ligstoel
 2. Rustplek
  Stoel met tafeltje om een boek te lezen
 3. Gezelligheid
  Picknicktafel
  Zitkuil
  Verlenging van je woonkamer
  Overkapping
 4. Speelplek
  Schommel
  Zandbak
  Speeltoestel

Stap 2: Wensen in kaart brengen

Woon je al samen of ga je verhuizen en samenwonen? Zorg dan dat van iedereen de wensen weet. Betrek alle gezinsleden en zorg dat alle wensen inzichtelijk zijn. Zo kan de een verlangen naar een overkapping en de ander zou graag een terras willen. En wat zijn de wensen als het gaat om tuinverlichting? Als je dit weet van elkaar voelt iedereen zich gehoord en dit maakt het proces ook een stuk leuker! Als je in je eentje een woning koopt kun je natuurlijk ook een ouder of vriend mee laten denken.

Praktische wensen

Ook wij denken graag met je mee zodat je uiteindelijk ultiem van jouw tuin kan genieten.

 • Met een besproeiingsinstallatie bespaart je veel tijd
 • Een (vorstbestendige) buitenkraan 
 • Elektriciteit 
  • tuinverlichting
  • telefoon opladen
  • muziek
  • pomp voor in de vijver
  • toekomstige laadpaal voor een elektrische auto
 • Gebruik antiworteldoek of honingraat platen tegen het onkruid
 • Bekijk de tegels in je tuin aan de hand van de kleur van je woning/gevel.
 • Gebruik terrashout op zonnige plekken, zo wordt het niet glibberig.

Stap 3: Ontwerp voor je tuin

Begin bij het uittekenen van een plattegrond. Zo zorg je dat je overzicht hebt in de ruimte die je gaat indelen. Misschien heb je een plattegrond van Funda en kun deze maten overnemen. Natuurlijk is het handig om deze op schaal te maken met de exterieur elementen die in je plattegrond komen. Let er op dat je bij deze plattegrond ook rekening houdt met het intekenen van openslaande deuren, ramen van je woning (dat je het uitzicht niet blokkeert) en een oprit.

doe het zelf tuin ontwerp maken

Exterieur in
a box

De beste voorbereiding op je tuinverbouwing! Maak simpel zelf een ontwerp voor je tuin: plattegrond op schaal, kom er achter hoe je jouw woning kan indelen en deel dit met de hovenier of vakman.

Indeling van je tuin aan de hand van de zon

Als je het fijn vindt om in de schaduw te eten, zorg dan dat je weet waar rond 5 uur de zon staat. Zo kun je ontdekken welke plekken van de tuin geschikt is voor welke functie. Natuurlijk kun je ook een overkapping of grote parasol naast je eettafel zetten. Deze keuze is helemaal aan jou, als deze keuze maar bewust maakt! Teken daarom op de plattegrond van de tuin een pijl vanuit het zuiden richting het noorden, zo maak je het inzichtelijk.

Beplanting tuin aanleg

Bepaal aan de hand van de zon welke bomen, planten en bloemen je waar kan planten. Er zijn planten die blij worden van de schaduw, denk aan de Hortensia, Bruidsbloem en Koningsvaren. Terwijl lavendel, zonnekruid, lamsoor en duizendblad juist in de volle zon goed overleven. Heb je geen groene vingers? Dan zijn er ook voldoende mogelijkheden in bomen, bloemen en planten die weinig tot geen onderhoud nodig hebben, schroom niet om bij de plaatselijke tuincentrum om advies te vragen.

Stap 4: Looproute in je tuin

Bepaal aan de hand van de zon welke bomen, planten en bloemen je waar kan planten. Er zijn planten die blij worden van de schaduw, denk aan de Hortensia, Bruidsbloem en Koningsvaren. Terwijl lavendel, zonnekruid, lamsoor en duizendblad juist in de volle zon goed overleven. Heb je geen groene vingers? Dan zijn er ook voldoende mogelijkheden in bomen, bloemen en planten die weinig tot geen onderhoud nodig hebben, schroom niet om bij de plaatselijke tuincentrum om advies te vragen.

Ga aan de slag: Doe het zelf tuin ontwerpen

Wist je dat er een handige box bestaat waar alle hulpmiddelen om zelf je tuin te ontwerpen in zitten. Hoe ziet dit er precies uit?

Bestel de box en ga thuis aan de slag! Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Tuinontwerp in je verbouwplan

Kom je er niet helemaal uit om zelf een ontwerp te maken voor je tuin? Dan kun je altijd met jouw wensen en eerste opzet van de nieuwe tuin indeling naar een ontwerper gaan. Om een plan uit te laten werken voor je exterieur kost gemiddeld 1500 euro. Een voordelig alternatief is om hiermee zelf aan de slag te gaan, zo bespaar je flink wat geld.

 

Ga je naast de tuin ook je woning verbouwen? Ontdek dan hoe je jouw interieurplan kan maken met deze box.

Kleur in je interieur

Nu is het tijd om je kleurenpallet te ontdekken. Maar hoe vind je de juiste kleuren voor in jouw nieuwe exterieur, en welke kleuren passen bij elkaar? Waarschijnlijk heb je al wel op Pinterest gekeken? Is jouw Pinterest bord ook mogelijk in jouw tuin? Ben je ook nieuwschierig hoe je jouw interieur en exterieur kan laten samensmelten met kleur? Wij vertellen je graag alles over de juiste keuzes voor je interieur als je een passende kleur wil vinden in jouw situatie. Want met kleur maak jij van jouw huis een warm thuis. Benieuwd? Lees alle tips over kleur in je woning en ontdek jouw kleurenpalet, klik hier.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je tuinverbouwing? Doe de online scan en ontvang direct concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Leuk dat je jouw tuin op de schop neemt! Ben je ook van plan om te gaan verduurzamen? Dan hebben we een stappenplan voor je! Ook de subsidies maakt het steeds aantrekkelijker en makkelijker om je woning gelijk de verduurzamen. We leggen uit hoe je erachter komt wat jouw woning al voor verduurzaamde maatregelen heeft, en hoe je verduurzamen kan aanpakken. Bekijk het verduurzamings-stappenplan.

Group 4@3x

Ook jouw tuinverbouwing met verbouwplan in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *