Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw geeft je meer woonruimte, wooncomfort en vergroot de waarde van je woning. Maar het bouwen van een uitbouw vraagt om veel tijd, energie – en geld natuurlijk. Mensen overwegen dan ook steeds vaker om het bouwen van een uitbouw zelf te doen. Maar is dat wel zo verstandig?

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Zowel het bouwen van een uitbouw zelf doen en het werken met een bouwbegeleider of aannemer brengt voor- en nadelen met zich mee:

 

Zelf bouwen:

 • Je bespaart geld en houdt de touwtjes in eigen handen;
 • Het project duurt langer;
 • Je loopt het risico dat je werk niet aan de normen voldoet;
 • Je zult uiteindelijk toch vakmensen in moeten schakelen voor specifieke klussen – wat weer tijd in beslag neemt en risico met zich meebrengt.

 

Werken met een bouwbegeleider:

 • Je kunt alsnog zelf bouwen, maar met de hulp en het advies van een expert;
 • In tegenstelling tot een aannemer is een bouwbegeleider een onafhankelijke partij die geen extra winst kan maken en geen winstbelang heeft (je betaalt hem of haar een vast bedrag);
 • Een bouwbegeleider kan werkzaamheden tijdens de bouw begeleiden, controleren en aansturen;
 • Je kan een bouwbegeleider inzetten om de juiste experts te vinden, offertes te controleren of vergunningen aan te vragen. 

 

Werken met een aannemer:

 • Het ontwerp, tekenwerk en de aanvraag van de omgevingsvergunning kan door de aannemer gedaan worden;
 • Je geeft al het werk (en de controle) uit handen;
 • Met de juiste aannemer zou je geen zorgen moeten hebben;
 • Een aannemer heeft een winstoogmerk, offertes moeten dus goed gecontroleerd worden en alle details moeten uitgewerkt en geprijsd zijn. 

Een uitbouw geeft je meer woonruimte, wooncomfort en vergroot de waarde van je woning. Maar het bouwen van een uitbouw vraagt om veel tijd, energie – en geld natuurlijk. Mensen overwegen dan ook steeds vaker om het bouwen van een uitbouw zelf te doen. Maar is dat wel zo verstandig?

 

We nemen het zelf verbouwen, het verbouwen met een bouwbegeleider of tussenvorm én het verbouwen met een aannemer voor je onder de loep. Zo kun jij straks een kritische, wel doordachte keuze maken.

Uitbouw zelf doen

De voordelen van het bouwen van een uitbouw zelf doen zijn waarschijnlijk wel duidelijk: je bespaart mogelijk op de kosten en hebt de touwtjes in eigen handen. Maar zoals je al wel raadt, zijn er ook een aantal aspecten die het nét wat minder interessant maken. 

1. Het project duurt langer

Wanneer je zelf, of met hulp van handige familie of vrienden aan het bouwen gaat, kun je er vanuit gaan dat de bouwtijd langer is. Je moet je project combineren met werk of andere dingen in het dagelijkse leven. De kans is groot dat je weinig ervaring hebt met het bouwen van een uitbouw, en dus meer tijd nodig hebt om zaken te onderzoeken en vergunningen aan te vragen. Vergeet ook niet dat je dit alles in je privé tijd doet of vrij moet nemen van je werk: lekker op de bank een film kijken zit er dus even niet in wanneer je de uitbouw binnen een bepaald tijdsperk af wilt hebben.

2. Je loopt het risico dat het niet aan de wettelijke norm voldoet

Hoe goed je ook je best doet, je bent waarschijnlijk geen bouwexpert met jaren ervaring, en loopt dus het risico dat je onderdelen van je uitbouw niet aan de wettelijke norm voldoen. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een architect of bouwbegeleider in te schakelen die jouw werk iedere fase komt controleren.

3. Je kan niet alles bij een uitbouw zelf doen

Leidingen leggen of elektriciteit aansluiten zijn aspecten die je beter aan een specialist kunt overdragen. Dit betekent dat je een externe partij moet vinden, en tijd verliest in het aanvragen van offertes, het selecteren van de juiste partij en het maken van een passende planning. Daarnaast is het voor jou natuurlijk ongelooflijk lastig te controleren of ze hun werk daadwerkelijk goed gedaan hebben – iets wat een bouwbegeleider of aannemer dagelijks doet.

Het bouwen aan je uitbouw zelf doen is zeker mogelijk, maar je zult op veel momenten in het proces merken dat de hulp van een expert toch echt van toegevoegde waarde is. Of het nu om het kiezen van de juiste vakmensen gaat of het geven van advies.

Een bouwbegeleider inschakelen

Maar niet iedereen voelt zich goed bij een aannemer. Je zal niet de eerste zijn die slechte ervaringen heeft met een aannemer waar offertes duurder uit bleken te vallen, of er simpelweg niet genoeg vertrouwen was om te genieten van het verbouwproces. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een tussenvorm zoals een bouwbegeleider. In deze tussenvorm kun je samen met de bouwbegeleider aan je verbouwing werken, of laat je jouw bouwbegeleider een goede, betrouwbare aannemer voor je vinden. 

 

De grootste voordelen van een bouwbegeleider zijn:

1. Je kunt veel van je uitbouw zelf doen - maar met de hulp van een expert

Een bouwbegeleider kan je ontzettend veel ondersteuning bieden wanneer je besluit zelf aan het bouwen te gaan. Hij kan je helpen met bepaalde onderdelen van de bouw (denk aan het plaatsen van gipswanden of het isoleren van wanden), helpt je de juiste experts te vinden voor lastige klussen (de elektra bijvoorbeeld) én is aanwezig om je advies te geven, vragen te beantwoorden of de wettelijke normen voor je in het oog te houden.

2. Een onafhankelijke, betrouwbare partij

In tegenstelling tot een aannemer met mogelijk winstoogmerk, zal een bouwbegeleider je van onafhankelijk advies voorzien. Een bouwbegeleider kent het bouwproces, is onafhankelijk en heeft een netwerk aan uitvoerende partijen. Hij kan je ondersteunen in je zoektocht naar een aannemer en andere partijen, onderhandelen waar dit nodig is en gedurende het hele proces van advies voorzien. Hij zorgt ervoor dat je verwachtingen realistisch blijven, dat alles soepel verloopt en dat jij het hele verbouwproces met zo min mogelijk stress meemaakt. Een bouwbegeleider kan de kosten terugverdienen door het werk tot een minimum te beperken, offertes te beoordelen en extremen te weren, bepaalde opslagen te laten vervallen en middels goede controle extra kosten te voorkomen. 

Met een aannemer werken

Wil je meer uitbesteden? Dan kan een aannemer de verantwoordelijkheid van de organisatie, realisatie en coördinatie van de bouwactiviteiten op zich nemen. Hoewel je er niet altijd goede verhalen over hoort, kan het werken met een aannemer ook geweldig goed verlopen. Als je de juiste aannemer vindt (eventueel met behulp van je bouwbegeleider) kan deze je op alle gebieden ontzorgen. Dit betekent natuurlijk wel dat je een aannemer blind moet kunnen vertrouwen – of alle offertes moet (laten) controleren door een bouwbegeleider. Je geeft de touwtjes namelijk helemaal uit handen. Maar wil jij een uitbouw zonder zelf ergens over na te hoeven denken? Dan kan een aannemer de juiste partij voor je zijn. 


Let op: maak duidelijke afspraken en bespreek alle details in de offerte. Ook zaken als zaagwerk, sloopwerk, kozijnwerk of hang- en sluitwerk moeten omschreven én geprijsd zijn.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

De juiste vakman / klusjesman vinden voor jouw verbouwing

De juiste vakman / klusjesman vinden voor jouw verbouwing

Hoewel een aannemer of bouwbegeleider normaliter de juiste vakmensen voor jouw verbouwing inschakelt, kan het ook zo zijn dat je dit zelf wilt doen. Wanneer je bepaalde onderdelen van de verbouwing zelf oppakt bijvoorbeeld, of wanneer je ook andere projecten van start laat gaan (de renovatie van die oude badkamer of het monteren van een nieuwe keuken). In dit soort situaties is het natuurlijk ongelooflijk belangrijk dat je de juiste vakman (of vrouw!) voor de juiste klus vindt. Maar hoe doe je dit? Hoe weet je of een vakman betrouwbaar is, welke tarieven zijn acceptabel en waar vind je deze vakmensen eigenlijk?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

Hoe neem je alle aspecten die van invloed kunnen zijn op het budget van je verbouwing mee in de berekening?