Verbouw vergunning aanvragen: zo doe je dat

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Bouw je een nieuwe uitbouw dieper dan 4.0 meter of voer je constructieve wijzigingen aan je woning door zoals het verwijderen van een draagmuur? Dan is een verbouw vergunning aanvragen verplicht.

 

Om te kijken of jouw aanvraag aan de eisen voldoet heeft de gemeente verschillende gegevens van je nodig. Denk hierbij aan de bouwkundige tekeningen en eventuele constructieberekeningen. Daarnaast moet er ook gekeken worden of jouw project binnen het bestemmingsplan en de welstandseisen past, en of het aan de bouwverordening van de gemeente voldoet. Het is dan ook verstandig om deze aanvraag door je tekenaar of architect te laten doen.

Het ideale bouwproces...

Moet ik een verbouw vergunning aanvragen?

Wanneer je bouwt, verbouwt of aan het slopen gaat moet je misschien een verbouw vergunning aanvragen. Een eerste stap is kijken of er in jouw geval een vergunning nodig is.

Moet ik een verbouw vergunning aanvragen?​

Je kunt een Vergunningscheck doen via het Omgevingsloket. Wanneer je een nieuw bouwwerk bouwt (zoals een uitbouw dieper dan 4.0 meter) of constructieve wijzigingen doorvoert (zoals het verwijderen van een draagmuur), is een verbouw vergunning aanvragen verplicht. Dit hangt uiteindelijk vooral af van de afmetingen van je tuin, je plannen en de uitstraling van het uiteindelijke bouwwerk. Dat maakt het inschakelen van een architect of tekenaar voor goede bouwtekeningen zo belangrijk!

Hulp bij wensen bepalen

Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals die je kunnen helpen met een verbouwplan op maat.

Hulp bij wensen bepalen verbouwen

Waar moet je aan voldoen om een verbouw vergunning aan te vragen?

Je krijgt een vergunning niet zomaar: je bouwwerk moet aan bepaalde richtlijnen voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld:

 

  • Binnen het bestemmingsplan van de gemeente passen;
  • Binnen de welstandseisen van de gemeente passen;
  • Voldoen aan de bouwverordening van de gemeente.

 

Omdat het natuurlijk praktisch gezien vrijwel onmogelijk is om dit soort zaken zelf te onderzoeken, besteed je dit normaliter uit aan je architect of tekenaar.

Hoe kan ik een verbouw vergunning aanvragen?

Je architect of tekenaar maakt bouwtechnische tekeningen op basis van jouw wensen. Deze tekeningen gebruikt hij (of zij) later voor de vergunningaanvraag. Deze kan hij digitaal via het Omgevingsloket invoeren, of per post opsturen.

Waar moet je aan voldoen om een vergunning te krijgen?

Veel mensen denken dat ‘zelf doen’ veel geld kan besparen. En hoewel dit op sommige gebieden wel klopt, is dit niet overal van toepassing. Zo heb jij bijvoorbeeld professionele tekeningen nodig om je vergunning aan te vragen – tekeningen die alleen een specialist voor je kan maken. Hoewel het vanaf dat punt in principe mogelijk is om zelf een vergunning aan te vragen, kost dit veel tijd en is de kans op fouten groot. Bij ieder foutje of ontbrekend document wordt het aanvraagproces verlengd, en moet de startdatum van jouw project uitgesteld worden. 

Klinkt makkelijk genoeg, toch? Maar er komt stiekem best wat kijken bij zo’n vergunningaanvraag. Het is dan ook niet voor niets dat het gros van de verbouwers dit door de architect of tekenaar laat doen. Zo kunnen eventuele aanpassingen die nodig zijn meteen doorgevoerd worden, en kun je jouw project op tijd starten.

 

Besluit je dus alsnog om de aanvraag zelf te doen, lees dan vooral hier verder! 

Kickstart je verbouwing

Start je verbouwing overzichtelijk met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo weet je de juiste voorbereiding voor je verbouwing, krijg je een kostenidincatie en doorlooptijden.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Gelijk verduurzamen?

Je gaat een vergunning aanvragen voor een verbouwing, wil je daarbij ook verduurzamen? En wat is dan de juiste manier om te verduurzamen, en waar begin je? Subsidies maken dit misschien ook aantrekkelijk? We leggen uit hoe je erachter komt wat jouw woning al voor verduurzaamde maatregelen heeft, en hoe je verduurzamen kan aanpakken. Wij hebben een stappenplan voor je!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen

Jouw tuin, een plek waar je heerlijk tot rust kan komen! De tuin een verlengstuk van je woning zijn of het gebied waar de kinderen en of je huisdieren heerlijk kunnen uitleven.
Een tuin ontwerpen kun je zelf! Ontdek hoe!

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: dat vraagt om overzicht, inzicht en behapbare stappen. Of in andere woorden: een oersterk verbouwplan.

Je interieur wensen bepalen

Je interieur wensen bepalen

Voor iedereen die gaat verbouwen: Interieur in a box. Zo ontdek je de mogelijkheden die jouw woning biedt en kun je met dit plan concreet gaan verbouwen. Bereid je goed voor zodat je later geen spijt krijgt van het eindresultaat. Hoe? Bepaal jouw wensen voor de verbouwing en maak ze concreet. Leer hoe je een plattegrond maakt op schaal en ontdek tientallen mogelijkheden voor jouw woning. Bekijk de tips: bouwplan en interieur in één, zo pak je het goed aan.