De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Een ontzettend belangrijk onderdeel van je project is natuurlijk de vergunning voor je uitbouw. Een procedure die enige tijd in beslag kan nemen, en waarvan het wel erg fijn is als deze soepel verloopt. Hoewel je deze over het algemeen door je architect of tekenaar laat doen, is het wel handig om te weten hoe het in zijn werk gaat.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Hoe je de vergunning voor je uitbouw krijgt, hoe lang de vergunningsaanvraag duurt, wat een vergunning kost en andere belangrijke informatie, lees je hier.

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?

Een ontzettend belangrijk onderdeel van je project is natuurlijk de aanvraag voor een vergunning voor je uitbouw. Een procedure die enige tijd in beslag kan nemen, en waarvan het wel erg fijn is als deze soepel verloopt. Hoewel je deze over het algemeen door je architect of tekenaar laat doen (je leest hier waarom), is het wel handig om te weten hoe het in zijn werk gaat.

Hoe lang duurt de aanvraag voor een vergunning voor je uitbouw?

De aanvraag voor een vergunning voor je uitbouw kent over het algemeen een doorlooptijd van 8 weken. Deze periode kan eenmalig met 6 weken worden verlengd. Ga je daarentegen een uitgebreide procedure tegemoet, dan mag je uitgaan van een doorlooptijd van 6 maanden en mogelijk een eenmalige verlenging van 6 weken. 

 

  • De reguliere procedure wordt gebruikt wanneer jouw plannen binnen het bestemmingsplan passen (of hier een klein beetje van afwijken);
  • De uitgebreide procedure komt aan bod wanneer er sprake is van grote afwijkingen van het bestemmingsplan, of wanneer het gaat om de verbouwing van een monument.

De procedure gaat van start zodra de aanvraag ingediend is bij het Omgevingsloket. Heb je binnen de toegestane periode (8 weken + 6 weken verlenging) geen reactie ontvangen? Dan krijg jij automatisch je vergunning! 

 

Tip: plan de vakmensen en uitvoerders op je project pas in wanneer de vergunningsaanvraag afgerond is en koop geen items en materialen voordat je bevestiging hebt. Zo weet je zeker dat je daadwerkelijk van start kunt, en kun je zonder zorgen en mogelijke wijzigingen afspraken maken.

Wat gebeurt er als je de vergunning binnen hebt?

Zodra jouw architect of tekenaar de aanvraag heeft ingediend bij het Omgevingsloket, buigt de gemeente zich over jouw aanvraag. Is alles akkoord? Dan krijg jij een vergunning. Maar, dit betekent niet dat je direct kunt gaan plannen. Tot maximaal 6 weken na het gemeentebesluit mogen anderen namelijk nog bezwaar maken. Misschien zijn je buren het bijvoorbeeld niet met de verbouwing eens. In dat geval moet de gemeente zich opnieuw over de kwestie buiten. 


Pro tip: dit maakt het super belangrijk om voordat je van start gaat met je buren om tafel te gaan zitten. Mochten ze bezwaar hebben, dan heb jij op dit moment nog tijd om aanpassingen te maken of elkaar halverwege te ontmoeten. Zo voorkom je mogelijk bezwaar nadat je de nodige vergunning ontvangen hebt!

Is de aanvraag voor een vergunning voor je uitbouw afgekeurd?

Het kan zomaar eens zo zijn dat de gemeente je aanvraag afkeurt. Het kan zijn dat je onvoldoende informatie gegeven hebt (laat het dan ook gewoon door je architect doen gekkie!), of dat je plannen niet overeenkomen met het bestemmingsplan. 

 

Is je aanvraag voor een vergunning voor je uitbouw afgekeurd? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. Je doet dit door de gemeente een brief te sturen (ook wel een bezwaarschrift genoemd) waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de beslissing. Laat je architect of tekenaar dit voor je organiseren – zelf doen is vragen om problemen!

Wat kost een vergunningsaanvraag voor een uitbouw?

Je had het waarschijnlijk wel aan zien komen: ook de aanvraag voor een vergunning voor je uitbouw kost geld. Zelfs wanneer je de vergunning niet krijgt, is de kans groot dat er kosten aan het proces verbonden zitten. We kunnen je helaas niet vertellen wat een vergunningsaanvraag precies kost: deze bedragen verschillen namelijk per gemeente. Kijk dus even naar de gemeentelijke legesverordening (hier vind je de kosten in terug), of vraag het gewoon aan je architect / tekenaar!

Wat is het verschil tussen een bouwdepot en een lening?

Naast een omgevingsvergunning kan het zijn dat je ook een sloopvergunning aan moet vragen. Gaat jouw project meer dan 10m3 bouw- en sloopafval opleveren? Dan moet je in eerste instantie een sloopmelding maken (je doet dit via het Omgevingsloket). Het kan zo zijn dat het bestemmingsplan voorschrijft dat er ook een sloopvergunning nodig is.

 

Controleer dit altijd even!

 

Ben je klaar voor de vergunningsaanvraag en wil je weten hoe lang je moet wachten? Lees dan hier verder!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Andre Kars

André Kars

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.