Welke verzekeringen heb je nodig voor een verbouwing?

Je aannemer moet natuurlijk bepaalde verzekeringen hebben voordat hij aan de slag gaat, maar heb jij eigenlijk verzekeringen nodig voor je verbouwing?


Het antwoord is simpel: ja. Het is niet verplicht, maar om risico’s te beperken is het zeker slim om je verzekeringen te updaten. Deze verzekeringen kunnen een update gebruiken voor je aan het verbouwen gaat.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Je aannemer moet natuurlijk bepaalde verzekeringen hebben voordat hij aan de slag gaat, maar heb jij eigenlijk verzekeringen nodig voor je verbouwing? Hoewel verzekeringen niet verplicht zijn, kun je mogelijke risico’s op deze manier wel beperken. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 1. Een woningverzekering om jezelf te verzekeren bij schade door de verbouwing;
 2. Een aansprakelijkheidsverzekering mocht je zelf onderdelen van de bouw uitvoeren en bijvoorbeeld de auto van de buurman beschadigen;
 3. Een levensverzekering om de financiële lasten na overlijden niet op je nabestaanden te laten vallen;
 4. Een CAR-verzekering voor particulieren om jezelf te verzekeren voor al het bovenstaande en eventuele diefstal van bouwmaterialen. 

Je aannemer moet natuurlijk bepaalde verzekeringen hebben voordat hij aan de slag gaat, maar heb jij eigenlijk verzekeringen nodig voor je verbouwing?


Het antwoord is simpel: ja. Het is niet verplicht, maar om risico’s te beperken is het zeker slim om je verzekeringen te updaten. Deze verzekeringen kunnen een update gebruiken voor je aan het verbouwen gaat:

1. De woningverzekering

Je woningverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen brand, waterschade, natuurkrachten en diefstal. Als het goed is heb je deze verzekering al (vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek), maar mocht dit niet zo zijn, dan is dit een goed moment om de woningverzekering af te sluiten. Je bent in dit geval:

 

 • In de meeste gevallen verzekerd bij schade door de verbouwing. Ontwerp- en bouwfouten zijn daarentegen vaak niet meeverzekerd. Wil je precies weten wat er wel, en wat er niet verzekerd is tijdens je verbouwing? Neem dan contact op met je verzekeraar.

 • Ook verzekerd wanneer je tijdelijk niet in de woning woont. Je verzekering loopt door voor een periode van 3 maanden wanneer jij tijdelijk ergens anders woont. Let op: ná deze 3 maanden wordt de dekking in de meeste gevallen beperkt tot schade door brand, storm, blikseminslag en ontploffing. Check dit dus even bij je verzekeraar!

 • Als het goed is ook verzekerd tegen schade aan bouwmaterialen die goed opgeborgen in huis liggen (en dus niet buiten). Alles wat uiteindelijk onderdeel wordt van de woning én veilig opgeborgen ligt is vaak meeverzekerd.

 

Laat je woningverzekering ook ná de verbouwing aanpassen: als het goed is is jouw woning nu namelijk meer waard!2. De aansprakelijkheidsverzekering

Mocht je bepaalde onderdelen van de verbouwing zelf uitvoeren, dan is je aansprakelijkheidsverzekering erg belangrijk. Stel, je beschadigt een geparkeerde auto wanneer je bouwafval in de container voor je huist lost – dan zorgt je aansprakelijkheidsverzekering voor dekking. Check even met je verzekeraar wat er wel, en wat er niet binnen je dekking valt.


Extra: je zou naast je aansprakelijkheidsverzekering ook een rechtsbijstandverzekering af kunnen sluiten. Zo weet je in ieder geval zeker dat je rechtsbijstand hebt mocht er uiteindelijk een geschil ontstaan. Controleer wel even of verbouw- en bouwwerkzaamheden onder de rechtsbijstand passen.

3. De levensverzekering

Hoewel de levensverzekering niet direct in verband staat met de verbouwing, kan deze wel een gerust gevoel geven wanneer het gaat om de financiering van de kosten hiervan. De kans is groot dat je een hypothecaire lening hebt afgesloten. Waarschijnlijk heeft de financiële instelling je hierbij verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Erg belangrijk: mocht je komen te overlijden en het krediet is nog niet terugbetaald, dan zorgt je levensverzekering ervoor dat nabestaanden niet met de schulden blijven zitten. Het gehele verschuldigde bedrag (of een deel hiervan) wordt door je verzekeraar terugbetaald.

4. De bouwverzekering (CAR) verzekering voor particulieren

Het is ontzettend belangrijk dat je aannemer een CAR-verzekering heeft. Maar wist je dat ook jij er eentje af kunt sluiten? De CAR-verzekering (ofwel de Construction All Risk verzekering) verzekert je voor schade tijdens de constructie. Een particuliere CAR-verzekering biedt dekking voor:

 • Schade aan je huis tijdens de verbouwing;
 • Eventuele schade aangebracht door een bouwbedrijf;
 • Schade die je veroorzaakt bij anderen;
 • Diefstal van bouwmaterialen.

Als particulier betaal je een eenmalige premie voor de CAR-verzekering. Deze premie is afhankelijk van het bedrag dat je wilt verzekeren. Een CAR-verzekering voor een bedrag van €250.000 kost je eenmalig gemiddeld zo’n €450. Je hebt al verzekeringen vanaf €275, check bij je verzekeraar wat bij je past.

5. Welke verzekeringen moet je aannemer hebben?

Hoewel het een goed gevoel geeft om zelf goed verzekerd te zijn, is het natuurlijk ook ontzettend belangrijk dat je aannemer de juiste verzekeringen heeft. De verzekeringen zijn vergelijkbaar met jouw pakket. Over het algemeen zijn de (voor jouw belangrijke) verzekeringen van een aannemer de aansprakelijkheidsverzekering en vooral de CAR (en montage) -verzekering. Heeft een aannemer deze verzekeringen niet? Vraag hier dan naar.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.