Wat is een architect en wat doet een bouwkundig tekenaar?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

 Het is tijd om je wilde ideeën vorm te geven. Maar wie schakel je hiervoor in? Een architect/ontwerper of een bouwkundig tekenaar? Wat is een architect eigenlijk, en wat doet een bouwkundig tekenaar? Na het lezen van dit artikel weet jij direct wie jij nodig hebt voor jouw tekeningen! 

Het ideale bouwproces...

Wat is een architect en wat doet een bouwkundig tekenaar?

Je hebt waarschijnlijk tientallen geweldige, unieke en grensoverschrijdende ideeën in je hoofd wat je uitbouw of verbouwing betreft. Maar wat is er eigenlijk mogelijk, en hoe kun je al die toffe ideeën in één uitbouw samenvatten? En hoe past die nieuwe keuken eigenlijk in het geheel?


Om al jouw geweldige ideeën in een realistische vorm te gieten heb je de hulp van een professional nodig. Deze zorgt ervoor dat jouw idee vorm krijgt, en dat jouw droom uitgewerkt wordt tot een realistisch plaatje. Een ontzettend tof moment natuurlijk: eindelijk worden al je wensen en ideeën zichtbaar gemaakt!

Deze wensen
wil je uitwerken

Waar moet je aan denken voordat je gaat verbouwen? Starthandig met 17 to-do's in de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo denk je vooraf je verbouwing overal over na en krijg je achteraf geen spijt! Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Architect of bouwkundig tekenaar voor je uitbouw?

Maar voordat het zo ver is, moet je eerst nog even kiezen. Schakel je namelijk een architect, een bouwkundig tekenaar of een technisch tekenaar in voor jouw ontwerp? Wat is een architect eigenlijk, en wat doet een bouwkundig tekenaar dan?

 

Laten we die keuze wat makkelijker maken en de verschillende beroepen én de bijbehorende eindresultaten onder de loep nemen.

Wat is een architect?

Een architect kan jouw wilde ideeën samenvatten in een realistische tekening. Hij (of zij) zorgt ervoor dat jouw idee vorm krijgt. Zo kijk je in het proces samen naar de (on)mogelijkheden, passeren verschillende materialen de revue, bespreek je verschillende mogelijkheden tot indeling en maak je jouw woonwens zo specifiek mogelijk. Sterker nog: een architect kan je zelfs helpen met het aanvragen van een vergunning en het (deels) begeleiden van de bouw!

Het voordeel van een architect

Een bouwkundig tekenaar gaat wat het ontwerp betreft net een stapje dieper in detail dan de architect. Waar de architect het design ontwerpt, zorgt een bouwkundig tekenaar voor een werkbare bouwtekening op basis van jouw idee of dat van de architect. Een bouwkundig tekenaar maakt alle werk- en detailtekeningen die uiteindelijk door verschillende partijen gebruikt zullen worden (denk aan de aannemer en gemeente).

Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Omdat een architect je met meerdere stappen in het proces kan helpen en op vele vlakken kan adviseren, neemt dit veel stress en zorgen weg. Een architect is de ideale partner om te brainstormen over ideeën en (on)mogelijkheden. In veel gevallen kan de architect later in het proces ook de bouwkundige tekeningen verzorgen – of deze worden door de architect uitbesteed aan een bouwkundig tekenaar.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Het voordeel van een bouwkundig tekenaar

Een bouwkundig tekenaar gaat wat het ontwerp betreft net een stapje dieper in detail dan de architect. Waar de architect het design ontwerpt, zorgt een bouwkundig tekenaar voor een werkbare bouwtekening op basis van jouw idee of dat van de architect. Een bouwkundig tekenaar maakt alle werk- en detailtekeningen die uiteindelijk door verschillende partijen gebruikt zullen worden (denk aan de aannemer en gemeente).

En de technisch tekenaar dan?

Zie je ook regelmatig de term ‘technisch tekenaar’ voorbij komen? Geen zorgen: de bouwkundig tekenaar en technisch tekenaar doen hetzelfde – het verschil zit ‘m enkel in de naam! 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: dat vraagt om overzicht, inzicht en behapbare stappen. Of in andere woorden: een oersterk verbouwplan.

Je interieur wensen bepalen

Je interieur wensen bepalen

Voor iedereen die gaat verbouwen: Interieur in a box. Zo ontdek je de mogelijkheden die jouw woning biedt en kun je met dit plan concreet gaan verbouwen. Bereid je goed voor zodat je later geen spijt krijgt van het eindresultaat. Hoe? Bepaal jouw wensen voor de verbouwing en maak ze concreet. Leer hoe je een plattegrond maakt op schaal en ontdek tientallen mogelijkheden voor jouw woning. Bekijk de tips: bouwplan en interieur in één, zo pak je het goed aan.

Kleuren in je interieur

Kleuren in je interieur

De sfeer in jouw woning is bepalend voor een thuis-gevoel. Leer welk kleurenpallet bij jouw meubels en omgeving past. Wist je bijvoorbeeld dat de zon vanuit het noorden koeler in je woning valt en zo kleuren meer ‘blauw’ uitvallen? We vertellen je alles over kleur!