Wat is prefab en de voor- en nadelen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Wat is prefab? Prefab is een afkorting van ‘pre-fabricated’, ofwel: vooraf gefabriceerd. Dit betekent dat je een groot deel van je uitbouw kant-en-klaar kan kopen. De grootste bouwonderdelen, waaronder het dak, de muren en de vloeren, worden in dit geval kant-en-klaar geleverd. Net als alles in de bouw komt ook prefab met eigen voor- en nadelen.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

De voordelen van prefab zijn een verkorte bouwtijd, snellere oplevering, minder kans op vertraging en mogelijke budgetbesparing. De nadelen zijn daarentegen dat je na montage moeilijk aanpassingen kunt maken, niet zomaar uit kunt breiden en minder mogelijkheid hebt om je uitbouw helemaal naar eigen wens te ontwerpen.

Vechten jij en je partner over een kant-en-klare optie? Roept de één dat het ‘allemaal teveel gedoe is’, terwijl de ander zegt dat ‘als we het doen, we het goed doen’? Of twijfel je zelf? Snappen we helemaal. Daarom hebben we de voor- én nadelen van Prefab voor je op een rijtje gezet!

 

Maar eerst… Wat is prefab eigenlijk?

Wat is prefab ook alweer?

Wat is prefab? Prefab is een afkorting van ‘pre-fabricated’, ofwel: vooraf gefabriceerd. Dit betekent dat je een groot deel van je uitbouw kant-en-klaar kan kopen. De grootste bouwonderdelen, waaronder het dak, de muren en de vloeren, worden in dit geval kant-en-klaar geleverd. Dit betekent dat je zelf alleen zorg hoeft te dragen voor de fundering, het installeren van je (alles behalve IKEA-) bouwpakket, en het afwerken. 

 

Klinkt ideaal, toch? We leggen de prefab uitbouw even onder de loep:

De voordelen van prefab bouw

Op het eerste gezicht komt de aankoop van een prefab uitbouw met volop voordelen:

 

 • Je bouwtijd wordt drastisch verkort; een prefab kan soms in een kleine 2 dagen al opgezet worden;
 • Prefab bouw kan snel opgeleverd worden; vaak binnen 6 weken;
 • Minder kans op vertragingen gezien de fabriek waarin de prefab gemaakt wordt geen last heeft van vervelende weersomstandigheden;
 • Een mogelijke besparing op je budget: geheel afhankelijk van je wensen, behoeften en mogelijkheden kun je vaak al een prefab bestellen voor bedragen vanaf 180.000 euro. Let op: prefab bouw is niet altijd goedkoper! 
 • De kosten die aan prefab verbonden zijn staan vast, en dit geeft je duidelijk zicht op je budget;
 • Je weet wat je krijgt en komt hierdoor minder snel voor onaangename verrassingen te staan;
 • De kwaliteit van prefab kan beter zijn dan het traditionele bouwen.

De nadelen van prefab bouw

Maar als we wat beter kijken, komt prefab ook met een aantal nadelen:

 

 • Zodra de muren, de vloeren en het dak gemonteerd zijn, wordt het maken van aanpassingen lastig;
 • Op een later moment uitbreiden of bijbouwen is in veel gevallen niet mogelijk;
 • Aanpassingen zoals leidingen of contactdozen zijn vaak niet te maken zodra de prefab staat; en dat kan in de toekomst voor problemen zorgen;
 • Hoewel je iets van keuze hebt in stijl en afwerking, heb je lang niet zoveel mogelijkheden als wanneer je zelf ontwerpt en bouwt;
 • Prefab bouw heeft een hele lange voorbereiding nodig – iets dat maanden kan duren;
 • Prefab bouw is niet geschikt voor kleinere bouwwerken zoals bijvoorbeeld een kleine aanbouw.

 

Hoewel prefab bouw dus een snelle, en misschien zelfs goedkope optie kan zijn, beperkt het je ook ontzettend in je mogelijkheden. Kom je er een paar maanden na de montage achter dat je toch nog een contactdoos in de keuken toe wilt voegen? Dan heb je waarschijnlijk dikke pech. Wil je de uitbouw een aantal jaar later uitbreiden met een kantoortje? Dan kan ook dit ontzettend lastig zijn.

 

Of prefab bouw uiteindelijk iets is dat bij je past – hangt helemaal van je eigen wensen af! 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. Lees hier meer…

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.