Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Josha Prins > 17 mei

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Je kan een aannemer voor je verbouwing inschakelen (of in laten schakelen door je bouwbegeleider) wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, een uitbouw of aanbouw, aanpassingen aan een draagmuur, of een dakterras. Een kleine verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer heeft vaak geen aannemer nodig. 

Wel of geen aannemer voor mijn verbouwing?

Er zijn bepaalde aspecten en verbouwingen waar de hulp van een aannemer voor je verbouwing een grote rol kan spelen. Je kan een aannemer (of bouwbegeleider die vervolgens een goede aannemer inschakelt waar nodig) inschakelen wanneer er sprake is van een grote verbouwing of renovatie, of:


Afhankelijk van de grootte van je aan- of uitbouw kan het zijn dat er vergunningen nodig zijn. Deze kun je het beste aan laten vragen door je bouwbegeleider of een aannemer.

Tip: Laat altijd een tekening van je aanbouw of uitbouw maken – deze heb je nodig voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Laat degene die het tekenwerk uitvoert ook direct de aanvraag regelen.

Het verschil tussen een aanbouw en uitbouw is dat een aanbouw aan je huis vast zit (denk bijvoorbeeld aan een kantoor), terwijl een uitbouw een uitbreiding van een ruimte / je woning betreft (een uitbreiding van je keuken of woonkamer bijvoorbeeld).

Wanneer er aanpassingen aan een draagmuur nodig zijn of de draagmuur zelfs verwijderd moet worden, heb je de hulp van een specialist nodig om zeker te zijn dat de draagconstructie van je woning blijft bestaan.

Tip: Laat altijd eerst een constructiebureau bepalen hoe de constructieve aanpassing uitgevoerd dient te worden. Vervolgens kan in overleg met de bouwbegeleider of aannemer gekeken worden hoe je dit uiteindelijk aan kunt pakken.

Wanneer je een dakterras wilt plaatsen is het van groot belang dat het gebouw en de draagconstructie sterk genoeg zijn om dit extra gewicht te kunnen dragen. Ook in dit geval heb je de hulp van een specialist nodig – er moet namelijk een vergunning aangevraagd worden.

Wanneer heb je wellicht een aannemer nodig voor je verbouwing?

Is er sprake van een kleinere verbouwing zoals een verbouwing aan de badkamer, een nieuwe keuken of een nieuwe slaapkamer op de zolder? Dan heb je vaak geen aannemer nodig voor je verbouwing en kun je vakmannen inschakelen om het gespecialiseerde werk uit te voeren. 

Is de verbouwing kleiner? Zoals bij een badkamer? Dan worden er vaak alleen vakmensen ingeschakeld om het werk uit te voeren.

 

Tip: hoe vindt je de juiste vakmensen? De VerbouwApp kan je hiermee helpen. Deze handige app voorziet je van belangrijke informatie waardoor je meer grip krijgt op het werk van je vakmannen.

Hulp bij
verbouwen

Tijdens de verbouwing kan er vanalles gebeuren! Heb je hulp nodig? Bekijk onze professionals, met hun zorg je dat het goed komt!

hulp bij verbouwen

Wat doet een aannemer tijdens je verbouwing?

De aannemer is uiteindelijk de persoon die de leiding neemt over jouw bouwproject. Je aannemer is verantwoordelijk voor het coördineren van alle activiteiten en de realisatie van het project. Dit betekent dat een aannemer prijzen bij leveranciers aanvraagt, afspraken met leveranciers maakt, vakmensen werft, vergunningen verzorgt en de veiligheid van de betrokkenen gedurende het project waarborgt. 

 

Let op: overleg met een aannemer moet specifiek, bewust en doelgericht gebeuren. Zorg dat je zeker weet dat er geen addertjes onder het gras zitten, dat het budget vast staat en dat de offerte de daadwerkelijke prijzen bevat. Een aannemer zal bijvoorbeeld een provisie rekenen over de prijzen van onderaannemer en leveranciers. Houd hier rekening mee!

Een bouwbegeleider inschakelen

Vind je het lastig om zelf een aannemer te kiezen? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in. Deze geheel onafhankelijke partij coördineert het hele proces voor je en:

 • Ontzorgt jou en neemt werkzaamheden van je over;
 • Begeleidt en adviseert gedurende het hele proces;
 • zorgt ervoor dat je de juiste mensen inschakelt;
 • Zorgt ervoor dat je budget gewaarborgd wordt;
 • Functioneert als schakel tussen jou en externe partijen;
 • Kan werkzaamheden tijdens het bouwproces controleren;
 • En zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Succesvol
verbouwen

Voorkom verrassingen tijdens de bouw en bij oplevering. Leg foto's vast via de chat, dit communiceert makkelijk via de VerbouwApp. Zo weet iedereen waar die aan toe is!

communicatie verbouwing
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

2 reacties

 1. Mijn man en ik willen ons terras verbouwen, maar hebben echt geen idee waar we moeten beginnen. We willen niet al te veel uitgeven dus we dachten eerst dat we geen aannemer zouden inhuren, maar ik denk dat het eigenlijk wel nodig is. Dan zal alles soepeler verlopen, ik zal het er met mijn man over hebben.

  • Beste Marie Sanders,

   Leuk dat jullie plannen hebben voor een terras, heerlijk straks in de zomer. Begrijpelijk dat je zo min mogelijk wil uitgeven en het liefs zo soepel mogelijk wil laten verlopen. Heb twee tips voor je. Ten eerste kun je gratis je to-do’s in de mobiele versie van de VerbouwApp zetten. Zo houd je overzicht en delen met je partner om daarin samen te werken. Ook kun je dit gebruiken als je woningdossier om je bonnetjes te bewaren voor de garantie. Ten tweede is het ook mogelijk om een hovenier uit te nodigen om je terras te laten maken, daar heb je niet perse een aannemer voor nodig. Veel bouwplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen

Jouw tuin, een plek waar je heerlijk tot rust kan komen! De tuin een verlengstuk van je woning zijn of het gebied waar de kinderen en of je huisdieren heerlijk kunnen uitleven.
Een tuin ontwerpen kun je zelf! Ontdek hoe!

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: dat vraagt om overzicht, inzicht en behapbare stappen. Of in andere woorden: een oersterk verbouwplan.

Je interieur wensen bepalen

Je interieur wensen bepalen

Voor iedereen die gaat verbouwen: Interieur in a box. Zo ontdek je de mogelijkheden die jouw woning biedt en kun je met dit plan concreet gaan verbouwen. Bereid je goed voor zodat je later geen spijt krijgt van het eindresultaat. Hoe? Bepaal jouw wensen voor de verbouwing en maak ze concreet. Leer hoe je een plattegrond maakt op schaal en ontdek tientallen mogelijkheden voor jouw woning. Bekijk de tips: bouwplan en interieur in één, zo pak je het goed aan.