Hoewel het idee van de Wet Kwaliteitsborging Bouw mooi is: een betere kwaliteit bouw met minder bouwfouten en gebreken, heeft dit wel invloed op jouw toekomstige verbouwing. De bouwers zullen hun werk uiteindelijk zelf strenger moeten controleren (jazeker, haal maar even opgelucht adem), en zowel tijdens de ontwerpfase als na oplevering zal een onafhankelijke kwaliteitscontroleur een controle doen. Op deze manier hoopt de overheid meer toezicht en controle in de bouw te hebben, en de bouwers te verplichten om zich aan de op dat moment geldende kwaliteitseisen te houden.
Daarnaast betekent de Wet Kwaliteitsborging Bouw dat:
- Je aannemer je verplicht moet laten weten of, en hoe hij verzekerd is tegen faillissement en risico’s op schade en gebreken.
- Je, net als nu, 5% van de aanneemsom bij je notaris kunt parkeren. Dit bedrag gaat pas bij akkoord op oplevering naar de aannemer. Het verschil is dat dit bedrag per 1 januari 2021 direct vanuit je notaris naar de aannemer uitgekeerd wordt op het moment dat jij aangeeft dat eventuele gebreken zijn verholpen.
- De kwaliteitscontroleur (ook wel de kwaliteitsborger genoemd) de bouw stil kan laten leggen door de gemeente wanneer hij of zij een probleem ziet.
Het plan is om de Wet Kwaliteitsborging Bouw vanaf 1 januari 2022 stapsgewijs in te laten gaan voor alle bouwwerken in de laagste risicoklasse: waaronder verbouwingen aan eengezinswoningen en simpele bedrijfspanden.