Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Josha Prins > 13 juli

Bemerk je gebreken na oplevering, of vraag je jezelf gewoon af hoe het eigenlijk met de garantie op je verbouwing zit? We leggen het voor je onder de loep.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

Bemerk je gebreken na oplevering, of vraag je jezelf gewoon af hoe het eigenlijk met de garantie op je verbouwing zit? We leggen het voor je onder de loep:

  • Sluit onderhoudscontracten af voor apparatuur zoals cv-ketels of zonnepanelen;
  • Check altijd de garantievoorwaarden van uitvoerende partijen;
  • Lees meer over de wettelijk geldende garantieperioden;
  • Check je verzekeringen en zorg dat alles aansluit op de nieuwe situatie;
  • Kies voor extra zekerheid een aannemer die aangesloten zit bij Bouwgarant

Garantie in allerlei varianten

Bemerk je gebreken na oplevering, of vraag je jezelf gewoon af hoe het eigenlijk met de garantie op je verbouwing zit? We leggen het onder de loep.

Garantie op je verbouwing: apparatuur komt met onderhoudscontracten

Nieuwe apparatuur zoals bijvoorbeeld een cv-ketel, moet met onderhoudscontracten komen. Mocht er iets met de apparatuur gebeuren en je hebt geen onderhoudscontract, dan zijn de kosten (en gevolgen) voor eigen rekening. Zorg dus dat je onderhoudscontracten afsluit voor: 

Voorkom vooraf
juridisch gedoe

Wist je dat er gratis een juridische checklist voor je klaar staat in de VerbouwApp? Voorkom gedoe en check in 2 minuten de checklist die we samen met DAS voor je hebben gemaakt.

Verbouw juridische hulp das verbouwapp hart voor je huis
  • Cv-ketels;
  • Airco’s;
  • Warmtepompen;
  • Vloerverwarmingssystemen;
  • Mechanische ventilatiesystemen;
  • Filters;
  • Zonnepanelen;
  • Keukenapparatuur.

Voor sommige apparaten (waaronder keukenapparatuur), geldt dat bij aankoop van meerdere apparaten de garantie met een aantal jaren verhoogd wordt. Mooi meegenomen, toch?! 

Check de garantievoorwaarden van uitvoerende partijen

Uitvoerende partijen moeten garantievoorwaarden hebben. Je aannemer is bijvoorbeeld ook na de oplevering nog aansprakelijk voor bepaalde gebreken. Bij vakmensen is dit daarentegen een ander verhaal. Een loodgieter blijft bijvoorbeeld geen 25 jaar verantwoordelijk voor leidingen die hij in jouw uitbouw heeft aangelegd. 

Budgetbewaking

Nog meer grip op je verbouwing! Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

De wettelijke garantieperioden

We gaan er in dit artikel dieper op in, maar even in vogelvlucht de wettelijke garantieperioden:

  1. De herstelperiode: een periode van 3 maanden waarin alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld hersteld worden. 
  2. De onderhoudsperiode: deze gaat over gebreken die binnen 6 maanden na oplevering ontdekt zijn. 
  3. Verborgen gebreken: nadat de onderhoudsperiode van 6 maanden na oplevering afgelopen is, gaat er een termijn van 5 jaar in: de verborgen gebreken periode. Deze periode is er voor gebreken die je pas na de eerste 6 maanden bemerkt.
  4. Ernstige gebreken: na 5,5 jaar (verborgen gebreken) kan de aannemer alleen nog aansprakelijk gesteld worden voor ernstige gebreken: denk hierbij aan constructiefouten. 
 

Let op: volgens het Burgerlijk Wetboek is de aannemer 20 jaar aansprakelijk voor geborgen gebreken. Maar veel algemene voorwaarden in de bouw (zoals de UAV of AVA) staan de aannemer toe om van deze termijn af te wijken. In dit geval is de termijn voor verborgen gebreken 5 jaar, en de termijn voor ernstige gebreken 10 jaar. 

Check je verzekeringen

Heb je geen garantie meer op het werk van je loodgieter, maar heb je toch echt een giga-lekkage in je keuken? Dan hopen we dat je jouw verzekeringen na de verbouwing hebt aangepast. Na een verbouwing vermeerdert de waarde van je woning, en zijn er wellicht meer verzekeringen nodig (met eventueel meer dekking). Check dus altijd goed of een verzekering nog bij je woning past, zodat je hier later in geval van problemen op terug kunt vallen. 

Stichting Bouwgarant

Wil je meer zekerheid wat de garantie betreft? Kijk dan of je aannemer aangesloten is bij stichting Bouwgarant. De algemene voorwaarden wijken hier iets af van de wettelijk bepaalde garantietermijnen. Zo moet je aannemer bijvoorbeeld tot 6 maanden na oplevering kleine zaken nog oppakken, terwijl dit wettelijk om een periode van 3 maanden gaat. 

Hulp bij de
oplevering

Tijdens de opleveren van je woning kan er vanalles gebeuren! Heb je hulp nodig? Bekijk onze professionals, met hun zorg je straks fijn in je woning kan wonen!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wonen?
Check deze artikelen:

Onderhoudsarm wonen: zo doe je het + 15 tips!

Onderhoudsarm wonen: zo doe je het + 15 tips!

Verduurzamen: subsidies aanvragen, hoe doe je dat? Waar kan ik geld voor krijgen van welke instantie en hoe vraag ik BTW terug voor zonnepanelen? Dit lees je allemaal in dit artikel!

Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Bemerk je gebreken na oplevering, of vraag je jezelf gewoon af hoe het eigenlijk met de garantie op je verbouwing zit? We leggen het voor je onder de loep.

Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Wat kun je doen om je nieuwe uitbouw zo goed mogelijk te onderhouden? Hoe zorg je ervoor dat alles lang mooi blijft? We geven je een aantal super handige (al zeggen we het zelf) tips.