Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Josha Prins > 13 juli

Wat kun je doen om je nieuwe uitbouw zo goed mogelijk te onderhouden? Hoe zorg je ervoor dat alles lang mooi blijft? We geven je een aantal super handige (al zeggen we het zelf) tips.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

  1. Onderhoud het kitwerk;
  2. Houd schilderwerk schoon en laat het na een aantal jaar opfrissen;
  3. Vergeet ook het houtwerk, de daken en dakgoten niet;
  4. Schakel je vakmensen in en ga onderhoudscontracten aan;
  5. Ook apparatuur moet eens in de zoveel jaar gecontroleerd worden.

Tips voor het onderhoud aan je woning

De afbouwplanning is afgerond, de oplevering gecontroleerd, en je kunt nu ein-de-lijk gaan genieten van je uitbouw. HOE SUPER CHILL IS DAT?! Lekker een glas wijn wegpinken met uitzicht over je tuin, heerlijk in dat nieuwe bad relaxen en genieten van barbecues op je nieuwe terras. Wat wilt een mens nog meer? Hoewel het wegpinken van glaasjes wijn natuurlijk heerlijk is, mag je het onderhoud aan je woning niet vergeten! 

Hulp bij
aangenaam wonen

Jouw woning is af! Kun je nog hulp gebruiken bij de inrichting of onderhoud van je woning? Bekijk welke professional bij je past!

Onderhoud aan je woning: zo doe je dat

Zolang mogelijk kunnen genieten. Dat wilt een mens nog meer. Hoewel die uitbouw er nu grandioos uitziet, wil je er over tien jaar natuurlijk nog steeds gelukkig mee zijn. Naast een oogje in het zeil houden voor eventuele geborgen gebreken na oplevering, betekent dit ook: onderhoud. 

 

Maar wat kun je nu eigenlijk doen om die nieuwe uitbouw zo goed mogelijk te onderhouden? Hoe zorg je ervoor dat alles lang mooi blijft en wat moet je vooral niet doen? We geven je een aantal super handige (al zeggen we het zelf) tips.

1. Het kitwerk

Een ruimte, en dus ook jouw uitbouw, ziet er het beste uit wanneer alle details goed verzorgd worden. En ook het kitwerk valt hieronder. Niets zo smerig als een douche met schimmelende kitranden, toch? Onderhoud het kitwerk van je uitbouw dan ook goed! Het kitwerk gaat namelijk als eerste verouderen wanneer je het niet goed schoonhoudt. Maak het dus eens of twee keer per maand schoon met een doekje met chloor, zodat die kitranden er over een paar jaar nog steeds lekker fris uitzien.

2. Het schilderwerk

Als het goed is heeft je schilder zijn werk goed gedaan en ziet het schilderwerk er nog een aantal jaren mooi uit. Maar dit betekent niet dat het niet onderhouden hoeft te worden. Maak muren regelmatig schoon (zeker met kinderen of dieren in huis) zodat eventuele vlekken en vegen makkelijk te verwijderen zijn. Laat het schilderwerk eens in de zoveel jaar een keer opnieuw aanpakken: en verwijder oude verflagen voordat er nieuwe aangebracht worden!

 

Tip: laat kozijnen, ramen en deuren iedere twee jaar even door een professional nakijken en eventueel bijwerken. Met name de zonkant van het schilderwerk heeft het vaak flink te verduren. Goed onderhoud zorgt ervoor dat een schilderbeurt een paar jaar langer mee kan gaan!

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor een klein klusje? Boek deze dan via de VerbouwApp! Er staan meer dan 10.000 loodgieters, timmermannen, stucadoors en nog veel meer vakmensen voor je klaar voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

3. Het houtwerk onderhoud van je woning

Laat het houtwerk in je nieuwe paleisje minstens eens per jaar goed schoonmaken. Dit is in veel gevallen namelijk de zwakste schakel van de woning. Slecht onderhouden houtwerk gaat nu eenmaal snel rotten. Hetzelfde geldt voor de glasbewassing, de ventilatieroosters, de dakgoten en het dak zelf.

Tip: vraag de vakmensen die zich met deze specifieke onderdelen bezig houden om tips!

4. Schakel je vakmensen in

Heb je met een bouwbegeleider gewerkt (slim hoor)? Dan ben je verzekerd van het feit dat alle details, materialen, werkzaamheden en installaties zijn vastgelegd. Dit betekent dat je altijd kunt aankloppen voor onderhoud, gebreken en advies. Daarnaast kun je altijd een aanspraak maken op het netwerk van uitvoerders van de bouwbegeleider. Wel zo handig!

Tip: Je kunt samen met je vakmensen afspraken maken over het onderhoud. Sommige partijen hebben bijvoorbeeld een abonnement waarbij je maandelijks x bedrag betaald en de komende 5 jaar van onderhoud voorzien bent.

5. Onderhoud aan apparaten

Is er nieuwe apparatuur zoals bijvoorbeeld een Cv-ketel geïnstalleerd? Laat dit dan regelmatig (eens in de zoveel jaar) onderhouden door een specialist. Zo weet je zeker dat alle apparatuur nog naar behoren werkt, en kun je eventuele problemen voor zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de motor van het ventilatiesysteem of de boiler.

Tip: sluit voor apparatuur zoals een Cv-ketel een servicecontract af zodat je niet in de kou komt te zitten.

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verbouwkosten door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten
verbouwapp-desktop-mobile

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wonen?
Check deze artikelen:

Onderhoudsarm wonen: zo doe je het + 15 tips!

Onderhoudsarm wonen: zo doe je het + 15 tips!

Verduurzamen: subsidies aanvragen, hoe doe je dat? Waar kan ik geld voor krijgen van welke instantie en hoe vraag ik BTW terug voor zonnepanelen? Dit lees je allemaal in dit artikel!

Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Bemerk je gebreken na oplevering, of vraag je jezelf gewoon af hoe het eigenlijk met de garantie op je verbouwing zit? We leggen het voor je onder de loep.

Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Wat kun je doen om je nieuwe uitbouw zo goed mogelijk te onderhouden? Hoe zorg je ervoor dat alles lang mooi blijft? We geven je een aantal super handige (al zeggen we het zelf) tips.