3 manieren om je woning waarde te vermeerderen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Bij een verbouwing draait het natuurlijk allereerst om je wooncomfort. Maar eerlijk is eerlijk: een  woning waarde stijging is ook mooi meegenomen. Zo maak je jouw verbouwing een investering in de toekomst, en kun je ook nog eens gebruik maken van een woondepot.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Welke verbouwingen en investeringen zorgen nu daadwerkelijk voor een woning waarde stijging? En misschien net zo belangrijk: welke verbouwingen niet?

 

  1. Een uitbouw of aanbouw: breid je jouw woning uit, dan vergroot je het aantal m2 woonoppervlakte. Hoe meer woonoppervlakte, hoe hoger de waarde van jouw woning. Afhankelijk van de markt in jouw omgeving, kan een uitbouw of aanbouw je een waardestijging van maar liefst 60% tot wel 100% van je investering opleveren.
  2. Verbeterde isolatie: verbouwen volgens de gestelde isolatienormen (dubbel glas, verbeterde dakisolatie etc.) kan je 10% van de gestelde rente voor een lening opleveren, zo’n 30% besparen op je gas- en elektriciteitsrekeningen en een waardevermeerdering van zo’n 75% tot 100% van je investering opleveren!
  3. Meer oppervlak in huis: ruimten als een garage of een zolder zonder trap of met een laag plafond worden niet meegerekend in het berekenen van het woonoppervlak. Investeer je in een verbouwing aan één van deze ruimtes, en maak je deze leef- en woonbaar? Dan levert dit je meer woonoppervlak en een waardevermeerdering van 60% tot 100% van je investering op

Bij een verbouwing draait het natuurlijk allereerst om je wooncomfort. Maar eerlijk is eerlijk: een woning waarde stijging is ook mooi meegenomen. Zo maak je jouw verbouwing een investering in de toekomst, en kun je ook nog eens gebruik maken van een woondepot.

Welke verbouwing vermeerdert de woning waarde van je woning?

Maar welke verbouwingen en investeringen zorgen nu daadwerkelijk voor een waardevermeerdering? En misschien net zo belangrijk: welke verbouwingen niet?

 

  1. Een uitbouw of aanbouw

Wanneer je jouw woning uitbreidt, vergroot je het aantal m2 woonoppervlakte. En dit zorgt op zijn beurt weer voor meer leefgemak én waardevermeerdering van de woning. Mocht je de verbouwing met behulp van je geldverstrekker moeten financieren, dan zal deze een stuk positiever tegenover een uitbreiding van de woning staan, dan bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Voor een uitbouw of aanbouw kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een woondepot. 

Afhankelijk van de markt in jouw omgeving, kan een uitbouw of aanbouw je een waardestijging van maar liefst 60% tot wel 100% van je investering opleveren! Een nieuwe keuken of badkamer levert je daarentegen vrijwel niets op: esthetische verbouwingen zijn vaak een kwestie van smaak, en hebben weinig invloed op de uiteindelijke waarde van de woning.

 

Wist je dat 68% van de huizenkoper het liefste een woning koopt die af is? 

Bron: wegwijs.nl

 

2. Verbeterde isolatie zorgt voor stijging in woning waarde

Een andere manier om zowel je wooncomfort te vergroten als de waarde van je woning te vermeerderen is verduurzaming. Verbouwen volgens de gestelde isolatienormen kan je niet alleen een 6% hogere lening opleveren, maar ook zo’n 30% besparen op je gas- en elektriciteitsrekeningen.

Investeringen als verbeterde isolatie van het dak, de muren en vloeren of dubbel glas kunnen je een waardevermeerdering van zo’n 75% tot 100% van je investering opleveren! Sterker nog: een slechte isolatie kan bij mogelijke verkoop als argument gebruikt worden om de prijs van de woning te drukken! 

 

3. Meer woonoppervlak in huis

Hoewel een uitbouw voor velen de ideale manier is om meer woonoppervlak te krijgen en de waarde van de woning te vermeerderen, is dit niet voor iedereen een passende keuze. Heb je bijvoorbeeld een kleine tuin en (te) weinig ruimte om voor een aanbouw of uitbouw te kiezen? Dan kun je in sommige gevallen ook in huis meer woonoppervlak creëren. Zo worden ruimten als een garage of een zolder zonder trap of met een laag plafond, niet meegerekend in het berekenen van het woonoppervlak. Investeer je in een verbouwing aan één van deze ruimtes, en maak je deze leef- en woonbaar? Dan levert dit je meer woonoppervlak en dus een waardevermeerdering op.

Je kunt de ruimte geheel verbouwen, twee kleinere ruimten bij elkaar voegen, of kleine investeringen doen zoals bijvoorbeeld een vaste trap naar de zolder, of een dakkapel in een ruimte met een laag plafond. Dit soort investeringen kunnen je een waardevermeerdering van 60% tot 100% van je investering opleveren. 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Andre Kars

André Kars

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over wensen bepalen?
Check deze artikelen:

Kies je voor prijs, snelheid of kwaliteit?

Kies je voor prijs, snelheid of kwaliteit?

Je wilt een goede prijs, een snelle oplevering en de juiste kwaliteit. Maar kan een goedkope aannemer of vakman je de juiste kwaliteit leveren? En kan een snel afgerond project voor de gewenste eindresultaten zorgen? Twijfel je tussen prijs, snelheid of kwaliteit? Laat deze ouderwetse wijsheden je dan van het nodige advies voorzien.

Wat is de Wet Kwaliteitsborging Bouw (wkb wet)?

Wat is de Wet Kwaliteitsborging Bouw (wkb wet)?

Op 14 mei 2019 werd de Wet Kwaliteitsborging Bouw (Wkb) aangenomen in de Eerste Kamer. Het doel van deze wet is het verbeteren van de kwaliteit van bouwwerken en het toezicht gedurende het bouwproces. Maar wat is de Wet Kwaliteitsborging Bouw, en wat betekent dit voor jouw verbouwing?

Belangrijke tips om je verbouwing soepel te laten verlopen

Belangrijke tips om je verbouwing soepel te laten verlopen

Een verbouwing is een flinke onderneming: eentje die snel onderschat wordt. Je zou niet de eerste zijn die tijdens het verbouwen tegen problemen aanloopt, vertragingen meemaakt of sneller aan het einde van het budget komt dan gepland. Gebruik deze tips om dit soort onaangename situaties zoveel mogelijk te voorkomen.